Αυτοκίνητα: Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις, το σέρβις και τα εξαρτήματα

Κερδοφόρο ήταν το 2022 για την αγορά αυτοκινήτων, η οποία, παρά τους τριγμούς που δημιουργήθηκαν από τις αυξήσεις των τιμών και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις οχημάτων, κατάφερε να αντέξει και να δημιουργήσει γερές βάσεις για το 2023.

Παρά το ελαφρύ μούδιασμα στη συντήρηση και επισκευή οχημάτων, αλλά και στην πώληση εξαρτημάτων, ένεκα της αναβολής του προληπτικού σέρβις, στο οποίο εξωθούνται οι καταναλωτές εξαιτίας οικονομικών δυσκολίων, εντούτοις οι εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες κατέγραψαν θετικό πρόσημο την περασμένη χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Εμπορίου και Επισκευής Μηχανοκίνητων Οχημάτων αυξήθηκε κατά 14,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Την ίδια ώρα, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και η επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών έκλεισε με αύξηση 14% το 2022 σε σχέση με το 2021, με όλους τους τομείς να σημειώνουν θετικό πρόσημο.

Διαβάστε εδώ: Αυτοκίνητα: Καθυστερούν το σέρβις, ψάχνουν φθηνά ανταλλακτικά

Ανοδικά οι πωλήσεις και οι επισκευές
Πιο αναλυτικά, με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη, οι πωλήσεις μηχανοκίνητων οχημάτων σημείωσαν άνοδο 15,3% το 2022 συγκριτικά με το 2021.

carsnews

Όσον αφορά, τη συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων καταγράφηκε αύξηση 11,3%, ενώ στον τομέα της πώλησης μερών εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων παρατηρήθηκε άνοδος 14,5%.

garagenews2

Μικρότερη, ωστόσο, ήταν η κινητικότητα στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγορά μοτοσικλετών.

Συγκεκριμένα, το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης από όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας (4,5%) καταγράφηκε στην πώληση, συντήρηση και επισκευή μοτοσικλετών και των μερών και εξαρτημάτων τους.

Διαβάστε εδώ: Δ. Ουζουνιάν: Καθυστερήσεις, ελλείψεις και επιτόκια φρενάρουν την αυτοκινητοβιομηχανία

Ανάσα και στο χονδρεμπόριο

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε το χονδρεμπόριο εκτός των μηχανοκίνητων οχημάτων το 2022.

Ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Χονδρικού Εμπορίου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 16% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου 2021, ενώ για όλο το 2022 η αύξηση ανήλθε στο 25,4%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση ύψους 52% κατέγραψε το 2022 το άλλο ειδικευμένο εμπόριο, με το χονδρικό εμπόριο έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης να ακολουθεί με αύξηση 31,6%.

xondremporio1000

Στο χονδρικό εμπόριο ακατέργαστων γεωργικών πρώτων υλών και ζώντων ζώων καταγράφηκε άνοδος 20,8% το 2022, στο μη ειδικευμένο χονδρικό εμπόριο άνοδος 16,3% και στο χονδρεμπόριο ειδών οικιακής χρήσης αύξηση 12,7%.

Όσον αφορά στο χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού παρατηρήθηκε αύξηση 12,3% το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ στο χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων καταγράφηκε άνοδος 12,1%.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά