Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Ζητούν αναθεώρηση εκτίμησης ακινήτων που εμφανίζονται με μηδενική αξία

Την αναθεώρηση της εκτίμησης των ακινήτων, που εμφανίζονται με μηδενική αξία, ζήτησαν την Πέμπτη οι βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία εξέτασε τη μέθοδο γενικής εκτίμησης της ακίνητης ιδιοκτησίας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, Βουλευτής ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα. Αρχικά, όπως είπε, ούτε οι τοπικές αρχές ούτε τα συμβούλια αποχετεύσεων έχουν τη σωστή αξία των ακινήτων για να μπορούν να φορολογούν. Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δεν έχει τις αγοραίες αξίες κατά τους επίδικους χρόνους, ούτως ώστε, σε περίπτωση πώλησης ακινήτων, να προβαίνει σε σύγκριση και να επιβάλλει τον Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών. 

Ακόμη, ο κ. Πασιουρτίδης επεσήμανε ότι πολύς κόσμος, που θέλει να μεταβιβάσει τα ακίνητά του ανακαλύπτει ότι χρωστά φόρους και επιβαρύνσεις πολλών ετών γιατί έρχονται ειδοποιήσεις για χρεώσεις μετά από χρόνια, αφού το ακίνητο είχε μηδενική αξία. Μάλιστα, έκανε λόγο για ακίνητα σε εμπορικούς πυρήνες πόλεων, τα οποία πωλήθηκαν για εκατομμύρια ενώ εμφανίζονταν με μηδενική αξία. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε από το Κτηματολόγιο και τις εμπλεκόμενες αρχές να βρουν αυτά τα ακίνητα, να τους δώσουν την πραγματική τους αξία και να κάνουν επιτόπια έρευνα αν χρειαστεί, για να μη χάνει έσοδα το κράτος και οι τοπικές αρχές και τα συμβούλια αποχετεύσεων να εισπράττουν τα τέλη. 

Απαντώντας σε ερώτηση αν πρόκειται περί λάθους, εξήγησε ότι αυτό δεν απαντήθηκε με ευκρίνεια από τους λειτουργούς του Κτηματολογίου που παρευρέθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής. «Αν ένα ακίνητο έχει μηδενική αξία από το 1980 και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα δεν έχει αναπτυχθεί, θα συνεχίσει να λαμβάνει μηδενική αξία σε κάθε νέα εκτίμηση, γιατί η εκτίμηση δεν βασίζεται σε επιτόπια εξέταση», πρόσθεσε. «Η γενική εκτίμηση γίνεται με μεθόδους που προξενούν αυτό το κενό, το οποίο πρέπει το Κτηματολόγιο να καλύψει, υπέδειξε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ακίνητα που πωλήθηκαν σε υψηλές τιμές, ενώ εμφανίζονταν με μηδενική αξία, ο κ. Πασιουρτίδης είπε ότι πρέπει να ελεγχθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις. «Πολλά ακίνητα μπορεί να μην έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ, ενώ θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, χαιρέτισε την υποβολή του θέματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ. 

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των αξιών των ακινήτων και των διαφυγόντων φόρων και εσόδων του κράτους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γίνει σωστή συζήτηση και το Κτηματολόγιο να καταθέσει τις απόψεις όπως ζητήθηκαν από την Επιτροπή Εσωτερικών».

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023