Έρευνα των ισπανικών αρχών για ενδεχόμενες κακές ανταγωνιστικές πρακτικές της Google

Η ισπανική εποπτική αρχή ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα κατά της Google για διερευνώμενες αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές που επηρεάζουν πρακτορεία ειδήσεων και εκδόσεις Τύπου.

Η έρευνα επιδιώκει να εξακριβώσει εάν η Google και η μητρική της εταιρεία Alphabet έκαναν κατάχρηση της «δεσπόζουσας θέσης» τους στην ισπανική αγορά, ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Τρίτη η εταιρεία παρακολούθησης ανταγωνισμού CNMC.

«Συγκεκριμένα, αυτές οι πρακτικές συνίστανται στην πιθανή επιβολή αθέμιτων εμπορικών όρων σε εκδότες Τύπου και πρακτορεία ειδήσεων που είναι εγκατεστημένα στην Ισπανία για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εποπτική αρχή τονίζει ότι ξεκίνησε την έρευνά του μετά από καταγγελία από το Ισπανικό Κέντρο Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής, μια μη κερδοσκοπική ένωση συγγραφέων και εκδοτών βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.

Δεν διευκρίνισε την περίοδο που θα καλύψει η έρευνα, ούτε ποιες κυρώσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Google εάν αποδειχθεί ότι έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στην Ισπανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά κράτη μέλη έχουν λάβει μέτρα τα τελευταία χρόνια για να εμποδίσουν τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Google να καταστέλλουν τον ανταγωνισμό, να αποφεύγουν τους φόρους και να αποκτούν κέρδη από το περιεχόμενο ειδήσεων χωρίς να πληρώνουν.

Τον Ιούλιο του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές για να περιορίσει την κυριαρχία των μεγάλων εταιρειών στην αγορά, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 10% των ετήσιων παγκόσμιων πωλήσεών τους.

Οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει πρόστιμα άνω των οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στην Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Η ΕΕ έχει επίσης δημιουργήσει μια μορφή πνευματικών δικαιωμάτων που ονομάζεται «γειτονικά δικαιώματα» που επιτρέπει στα έντυπα μέσα να απαιτούν αποζημίωση για τη χρήση του περιεχομένου τους.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες