Χ. Χριστοδούλου για real estate: Αναγκαία η απλοποίηση και ενοποίηση νόμων

Αναμφίβολα, το ιστορικό της φορολόγησης του τομέα των ακινήτων στη Κύπρο είναι βεβαρημένο, αφού ο τομέας αυτός έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην κυπριακή οικονομία μέσω των πολλαπλών φορολογιών (άμεσης και έμμεσης φορολογίας). Μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης, αναγκαία είναι η χάραξη στρατηγικής για ορθή κατεύθυνση της φορολογίας των ακινήτων.

Ο κ. Χρίστος Σ. Χριστοδούλου, FCCA, CFE, Διευθύνων Σύμβουλος του ελεγκτικού οίκου CSC Christodoulou έδωσε το παρών του στο 17ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων όπου και περιέγραψε τα υφιστάμενα προβλήματα και κατέθεσε τις εισηγήσεις του για το μέλλον.

Ειδικότερα, προβαίνοντας σε εισηγήσεις για ένα καλύτερο φορολογικό περιβάλλον, ο κ. Χριστοδούλου μίλησε για την ανάγκη απλοποίησης και ενοποίησης νόμων. Συνέστησε ακολούθως την εφαρμογή νέας κοινωνικής πολιτικής με μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% και Opt In στη φορολόγηση ΦΠΑ στα ενοίκια. Η χρήση αξίας εκτιμήσεων (κτηματολόγιο / Τμήμα Φορολογίας) ήταν επίσης μία από τις προτάσεις του.

Ο κ. Χριστοδούλου έδωσε ιδιαίτερα έμφαση και στην αλλαγή νοοτροπίας στο Δημόσιο και Τμήμα Φορολογίας, ενώ αναφορά έκανε και στη σημασία που έχει η εκπαίδευση και φορολογική συνείδηση. Μεγάλο βάρος έδωσε και στην ανάγκη για Φορολογική Δικαιοσύνη.

Νωρίτερα, μίλησε για τον Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας και τον Φόρο Εισοδήματα «Άμυνα στα λογιζόμενα μερίσματα». Ο Φόρος Κεφαλαιουχικών κερδών ήταν επίσης ένα από τα ζητήματα που σχολίασε: ένας φόρος αλληλένδετος με τη διάθεση ακινήτων, διάθεση μετοχών και τις πωλήσεις ακινήτων με μακροχρόνια μίσθωση.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών