Γερμανία: Μικρή βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος

Ελαφριά βελτίωση για ακόμα ένα μήνα εμφάνισε το καταναλωτικό κλίμα στην Γερμανία, καθώς συνεχίζεται η εξομάλυνση των τιμών της ενέργειας, αν και μία πλήρης ανάκαμψη δεν φαίνεται να πλησιάζει σύντομα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ινστιτούτου GfK.

Ειδικότερα, η πρόβλεψη του GfK για τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος τον Απρίλιο παρέμεινε μεν σε βαθιά αρνητικό έδαφος στο -29,5 αλλά βελτιώθηκε ελαφρώς από το -30,6 του Μαρτίου.

Σημειώνεται πάντως ότι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μεγαλύτερη βελτίωση στο -29.

Σε κάθε περίπτωση η μέτρηση του Απριλίου δείχνει βελτίωση για έκτο συνεχόμενο μήνα, με το καταναλωτικό κλίμα να βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης όπως σχολιάζει το GfK, αλλά ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί αισθητά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

"Η αναμενόμενη υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης εμποδίζει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης" δήλωσε ο ειδικός καταναλωτών της GfK Ρολφ Μπουέρκλ, κάτι που σημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση πιθανώς δεν θα συμβάλει θετικά στη γερμανική οικονομία φέτος.

"Αυτό άλλωστε το υποδεικνύει και το πολύ χαμηλό επίπεδο όπου κινείται ακόμα το καταναλωτικό κλίμα", προσθέτει ο ίδιος.

Ο υποδείκτης που μετρά τις προσδοκίες εισοδήματος ήταν ο κύριος συντελεστής που συνέβαλλε στη βελτίωση του κλίματος, καθώς ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών στο -24,3 τον Μάρτιο από το -27,3 του Φεβρουαρίου.

Όπως σχολιάζει ο Μπουέρκλ, "το outlook των εισοδημάτων επωφελείται επί του παρόντος από τις αισθητά χαμηλότερες τιμές για την ενέργεια, ειδικά για τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός".

Σημειώνεται ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος προβλέπει την εξέλιξη της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης στον επόμενο μήνα.

Κάθε μέτρηση πάνω από το μηδέν σηματοδοτεί ετήσια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ κάτω από το μηδέν υποδηλώνει μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την GfK, μια μεταβολή κατά μία μονάδα του δείκτη αντιστοιχεί σε μεταβολή 0,1% από έτος σε έτος στην ιδιωτική κατανάλωση.

Δειτε Επισης

Μέτρα για εμπορική στήριξη Ουκρανίας με προστασία αγροτών Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
ΗΠΑ: Ετοιμάζουν κυρώσεις σε κινεζικές τράπεζες που συνδράμουν τη Ρωσία
Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Πράσινο φως για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ευρωζώνη: Ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα με οδηγό τις υπηρεσίες
Διχασμένες οι απόψεις των αναλυτών για την πορεία των επιτοκίων της ΒοΕ
Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή-Πού έφτασε και πού οφείλεται
Ποιες οικονομίες φοβούνται το ισχυρό δολάριο
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Ετήσια αύξηση 10,1% στις πωλήσεις εμπορικών οχημάτων στην Κίνα
ΔΝΤ: Αυξητική η τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους