Powered by

Συντεχνίες: Ζητούν αποκατάσταση επιδομάτων στους εργαζομένους με το σύστημα βάρδιας

Την αποκατάσταση των επιδομάτων των εργαζομένων με το σύστημα βάρδιας, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, επτά συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Ζητούμε από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να ενεργήσουν για άρση της συνεχιζόμενης αδικίας εις βάρος μας και επιφυλάσσουμε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των μελών μας», αναφέρουν στην κοινή επιστολή τους ημερομηνίας 28 Μαρτίου του 2023, την οποία έδωσαν στην δημοσιότητα, οι συντεχνίες Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, Ανεξάρτητη Συντεχνία Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες, Παγκύπρια Ανεξάρτητη Συντεχνία Εργαζομένων ΑΤΗΚ, Συντεχνία Υπαλλήλων Βάρδιας ΑΗΚ, Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού ΑΗΚ και Παγκύπρια Συντεχνία Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Αναφέρουν ότι «για τους εργαζομένους αυτούς τα επιδόματα βάρδιας, νυχτερινής εργασίας, εργασίας τις Κυριακές και τις δημόσιες αργίες, εργασίας εκτός καθορισμένου ωραρίου, η υπερωριακή αποζημίωση καθημερινής και Κυριακής/αργιών και άλλα συναφή παραμένουν σημαντικά μειωμένα για μια δεκαετία».

«Εάν συνυπολογιστεί ο αυξημένος πληθωρισμός, που πλήττει την αγοραστική δύναμη όλων των εργαζομένων, για τους υπαλλήλους βάρδιας το οικονομικό βάρος είναι διπλό», προσθέτουν.

Σύμφωνα με τις επτά συντεχνίες, «πριν από δέκα χρόνια, όταν η οικονομική κρίση που σάρωνε την υφήλιο τελικά δεν προσπέρασε την Κύπρο, οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σήκωσαν στους ώμους τους ένα μεγάλο μέρος των αποκοπών στους μισθούς».

Αναφέρουν ότι «για τους εργαζομένους με σύστημα βάρδιας, σε αντίξοες συνθήκες, η πραγματική μείωση στις απολαβές ήταν ακόμα μεγαλύτερη» και προσθέτουν ότι «η αποζημίωση για την αποδεδειγμένα επιβλαβή στην υγεία νυχτερινή εργασία μειώθηκε σημαντικά».

«Το ίδιο η αποζημίωση για την εργασία σε γιορτές και αργίες, που ήταν ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα για όσους εργάζονται ενώ οι οικογένειες τους γιορτάζουν χωρίς εκείνους», προσθέτουν.

Αναφέρουν επίσης ότι με τη βελτίωση της οικονομίας, σταδιακά τα επιδόματα και οι απολαβές των δημόσιων και κρατικών υπαλλήλων που εργάζονται ώρες γραφείου αποκαταστάθηκαν σχεδόν πλήρως.

Όχι όμως των εργαζομένων με σύστημα βάρδιας, όπως αναφέρουν, «που θυσιάζουν ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής τους ζωής, μέρα και νύχτα, Κυριακές, Χριστούγεννα, Πάσχα και τόσες άλλες γιορτές για να περιθάλπουν ασθενείς, να διασφαλίζουν την παροχή ηλεκτρισμού, τις τηλεπικοινωνίες και την εναέρια κυκλοφορία, να στηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας».

Δειτε Επισης

Θέλει επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων η ΣΕΚ
Ενέκρινε νομοσχέδιο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου το Υπουργικό
Όσα συζήτησε το Δ.Σ. του ΕΒΕ Πάφου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Περιμένει Βουλή για τη δήλωση εισοδήματος το Τμ. Φορολογίας-Παρατείνεται η υποβολή
Μάχη στην Κομισιόν για τον ΦΠΑ 5%-Θα στηρίξει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή η Κυβέρνηση
DBRS: Οι διαφορετικές διαδρομές Κύπρου και Ελλάδας στο ταξίδι επίλυσης των ΜΕΔ
Ν. Χριστοδουλίδης: Όραμά μου ένα σύγχρονο κράτος για προσέλκυση επενδύσεων
Προτάσεις για φορολογική μεταρρύθμιση στην Κύπρο, οι διεθνείς τάσεις και η εμπειρία της Ελλάδας
Υπουργικό: Σφράγισε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης για την επόμενη τριετία
Εγκρίθηκε από το Υπουργικό και πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τηλεργασία