Θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες, αλλά χρειάζονται καθοδήγηση οι νέοι της Κύπρου

Η νέα γενιά της Κύπρου προτιμά την αυτοαπασχόληση έναντι της απασχόλησης σε άλλη εταιρεία, καθώς θεωρούν ότι οι απολαβές θα είναι πιο υψηλές, ωστόσο, πιστεύουν ότι για να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση χρειάζονται καθοδήγηση από κάποιον έμπειρο.

Το πόσο εξοικειωμένοι είναι οι νέοι της Κύπρου με τους όρους «επιχειρηματικότητα» και «κοινωνική επιχειρηματικότητα» απαντά η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με τίτλο «Social entrepreneurship and youth». Η έρευνα διεξάχθηκε τον Οκτώβριο του 2022 όπου ερωτήθηκαν 510 νέοι της Κύπρου, ηλικίας 15 έως 30 ετών και δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2023 στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε.

Προτιμούν την αυτοαπασχόληση

Την αυτοαπασχόληση προτιμά η πλειοψηφία των νέων στην Κύπρο, παρά να είναι υπάλληλοι σε άλλη επιχείρηση ή οργανισμό, σε αντίθεση με τον μέσο όρο των νέων στην Ε.Ε. Ειδικότερα, στην ερώτηση «αν μπορούσες να διαλέξεις μεταξύ διαφορετικών είδη εργασίας, θα προτιμούσατε να είστε…;» το 64% απάντησαν «αυτοαπασχόληση», το 27% «υπάλληλοι» και το 9% «δεν γνωρίζω». Από την άλλη, το 55% των νέων στην Ε.Ε. γενικότερα, προτιμούν να είναι υπάλληλοι, το 39% αυτοεργοδοτούμενοι και το 7% δεν γνωρίζει.

1

Θέλουν καλύτερο εισόδημα, αλλά και καθοδήγηση

Ο νούμερο ένα λόγος που οι νέοι της Κύπρου σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση είναι οι καλύτερες προοπτικές εισοδήματος (45%). Ακολουθούν η ανεξαρτησία του «να είσαι αφεντικό του εαυτού σου» (44%) και η ελευθερία επιλογής χρόνου και τόπου εργασίας (30%).

Στην ερώτηση «αν δημιουργούσατε τη δική σας επιχείρηση, ποιο είδος υποστήριξης θα ήταν το πιο χρήσιμο;», οι επικρατέστερες απαντήσεις ήταν «η εκπαίδευση και καθοδήγηση από κάποιον έμπειρο» (35%), «η οικονομική υποστήριξη υπό την μορφή χορηγίας» (34%) και «η υποστήριξη για πρόσβαση σε πιθανούς πελάτες ή προμηθευτές» (32%).

Επιχειρηματικότητα και κοινωνική επιχειρηματικότητα

Στην ερώτηση «πόσο εξοικειωμένοι είστε με την επιχειρηματικότητα;» το 12% των νέων της Κύπρου απάντησαν «πάρα πολύ», το 41% «σε μεγάλο βαθμό», το 40% «όχι και τόσο», το 7% «καθόλου» και το 1% απάντησαν «δεν γνωρίζω».

επιχειρηματικότητα και κοινωνική επιχειρηματικότητα

Με τον όρο «κοινωνική επιχειρηματικότητα» το 9% των νέων της Κύπρου δήλωσαν ότι είναι πολύ εξοικειωμένοι και το 35% πως είναι σε αρκετό βαθμό εξοικειωμένοι. Το 42% δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με τον όρο και το 12% καθόλου, ενώ το 3% απάντησαν «δεν γνωρίζω».

Οι στόχοι των νέων

Οι τέσσερις κύριοι στόχοι που θα είχαν οι νέοι της Κύπρου κατά τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρώμετρου, είναι οι εξής:

1) Για να ακολουθήσουν τα δικά τους ενδιαφέροντα (55%).

2) Για να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά (36%).
3) Για να κάνουν τις καινοτόμες ιδέες πράξη (35%).

4) Για να γίνουν πλούσιοι (28%).

goals set up business

Τι ισχύει στην Ε.Ε.

Το 46% των νέων ηλικίας 15-30 ετών σε ολόκληρη την Ε.Ε. (μέσος όρος των 27) θα σκεφτόταν να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση, ωστόσο μόνο λίγοι έχουν λάβει ενεργά μέτρα για να το κάνουν. Η έλλειψη κεφαλαίων ή πόρων, οι οικονομικοί κίνδυνοι και οι ανεπαρκείς γνώσεις και επιχειρηματικές δεξιότητες βρέθηκαν ως τα κύρια εμπόδια για τους νέους.

Επιπλέον, μόνο το ένα τρίτο των νέων δηλώνουν εξοικειωμένοι με την έννοια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των νέων θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά σημαντικό» ότι ένας δυνητικός εργοδότης έχει ορίσει κοινωνικούς στόχους (75%) ή περιβαλλοντικούς στόχους (73%) για την εταιρεία.

Αξιοσημείωτο επίσης, ότι σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες (46%) θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, αν και δεν έχουν λάβει ακόμη μέτρα για να το κάνουν. Παρά τον ενθουσιασμό για αυτοαπασχόληση, σχετικά λίγοι νέοι που ερωτήθηκαν είναι αυτοαπασχολούμενοι: Το 9% έχει ήδη ξεκινήσει μια επιχείρηση και ένα επιπλέον 14% κάνει βήματα για να ξεκινήσει μια επιχείρηση.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»