UBS-Credit Suisse: Ο αναγκαστικός γάμος, η… προίκα και οι κίνδυνοι

Οι ενδιαφερόμενοι συναίνεσαν στον «αναγκαστικό γάμο»: Έτσι, η UBS προχώρησε την Κυριακή στην εξαγορά της ανταγωνίστριας Credit Suisse έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων. Παρά τις τολμηρές διακηρύξεις των ελβετικών αρχών και των κεντρικών τραπεζών για επιστροφή στη σταθερότητα, η συμφωνία φαίνεται πως δεν καθησύχασε τις ανησυχίες για τους συστημικούς κινδύνους και τις παγκόσμιες αγορές.

Μετά από χρόνια ζημιών και «ακριβών» σκανδάλων, η τελευταία κατρακύλα του τίτλου της Credit Suisse ξεκίνησε με την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank και ξεχύθηκε στην κατηφόρα όταν ο Νο1 επενδυτής, η Saudi National Bank, δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρέχει περαιτέρω οικονομική στήριξη.

Ούτε η ανακοίνωση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας για δανειοδότηση 50 δισ. φράγκων στην Credit Suisse κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών και τελικά οδηγηθήκαμε αναγκαστικά στην «έκτακτη διάσωση» του τραπεζικού ιδρύματος με την 167χρονη ιστορία από την UBS.

Ο πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehmann τόνισε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ότι «οι τελευταίες εξελίξεις που προκλήθηκαν από τις τράπεζες στις ΗΠΑ μάς έπληξαν τη χειρότερη στιγμή».

«Η ραγδαία εξασθένηση της εμπιστοσύνης έστειλε το σαφές μήνυμα ότι η Credit Suisse δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με την παρούσα μορφή», πρόσθεσε ο Lehmann.

«Είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε μια λύση, η οποία -είμαι πεπεισμένος- ότι θα φέρει μόνιμη σταθερότητα και ασφάλεια για τους πελάτες, το προσωπικό, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την Ελβετία», είπε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος και δημιουργεί έναν τραπεζικό κολοσσό με περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, προβλέπει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων (108 δισ. δολάρια) προς την Credit Suisse και τη UBS, αλλά και εγγύηση από το κράτος για πιθανές ζημιές.

Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χορηγεί στην UBS εγγύηση ύψους 9 δισ. φράγκων για την ανάληψη ενδεχόμενων ζημιών από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, με την UBS να αναλαμβάνει τα πρώτα 5 δισεκατομμύρια πιθανών ζημιών.

Ωστόσο, οι μετοχές τόσο της UBS όσο και της Credit Suisse σημείωσαν βαριές απώλειες στις συναλλαγές της Δευτέρας.

Σε σημείωμά της αργά την Κυριακή το βράδυ, η Goldman Sachs τόνισε ότι η συμφωνία και οι σχετικές εγγυήσεις ρευστότητας και ζημιών παρέχουν «σαφήνεια» και αμβλύνουν τους κινδύνους.

«Φυσικά, έχουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ παραμένει ρευστή. Ωστόσο, μας παρηγορεί η περιορισμένη μετάδοση μιας κρίσης από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μια τάση που αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

O κολοσσός της Wall Street επανέλαβε τη θετική του εκτίμηση για τις αμερικανικές τράπεζες του «money center», ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Smead Capital Management, Cole Smead, ο οποίος σημείωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες βοηθούν τις τράπεζες «που δεν κάνουν ανοησίες με τα περιουσιακά τους στοιχεία».

«Η πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές έχει φέρει σε δυσμενή θέση τις επενδυτικές τράπεζες - συγκριτικά, οι εμπορικές τράπεζες μοιάζουν καλές επιλογές», σχολίασε ο ίδιος μέσω e-mail, αναφέροντας την JPMorgan και την Bank of America ως τίτλους που του αρέσουν ιδιαίτερα.

Ο Smead υπογράμμισε ακόμη ότι οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν υψηλότερες αποδόσεις ενεργητικού από την ενοποιημένη οντότητα των UBS-Credit Suisse, καθώς και περισσότερη συνοχή στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ωστόσο, παραμένουν τα μεγάλα ερωτήματα για τον αντίκτυπο της συμφωνίας στην αγορά. Ο James Sym, επικεφαλής μετοχών της επενδυτικής River and Mercantile με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε στο CNBC ότι η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση «βρίσκω και εξοντώνω».

«Η συμφωνία λύνει αυτό που θεωρώ ως ‘’ιδιοσυγκρασιακό πρόβλημα’’ στην Credit Suisse, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι είναι μια αρκετά μεγάλη αντιπυρική ζώνη για να σταματήσει τη φωτιά στην αγορά», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας όμως ότι το υπόλοιπο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι «πολύ πιο εύρωστο» από ό,τι πριν.

Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου δημιούργησαν πολύ μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα, προκειμένου να αντέξουν τους συστημικούς κινδύνους.

Ο Sym άφησε να εννοηθεί ότι εάν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχωρήσουν σημαντικά -ως απόρροια της συμφωνίας-, ο ίδιος ίσως να αρχίσει να αγοράζει επιφυλακτικά κάποιες μετοχές, ενδεχομένως ακόμη και της UBS.

«Βραχυπρόθεσμα, η αγορά δεν θα δει με καλό μάτι αυτήν τη συμφωνία για την UBS, δεν είναι βασικός πυρήνας της στρατηγικής της, αλλά νομίζω ότι μεσοπρόθεσμα τής δίνει ένα δυνητικό πλεονέκτημα για να ανταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο τους Αμερικανούς και την τοποθετεί στην πρωτοκαθεδρία των ελβετικών τραπεζών», εκτίμησε.

Οι κίνδυνοι παραμένουν

Αν και η συμφωνία θα μπορούσε να βάλει τέλος στις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της Credit Suisse, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες» που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Ένα ζήτημα είναι ότι το τίμημα των 3,25 δισ. δολαρίων (0,5 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή) ισοδυναμεί με ~4% της λογιστικής αξίας και περίπου 10% της αγοραίας αξίας της Credit Suisse στις αρχές του έτους», δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Capital Economics.

«Αυτό υποδηλώνει ότι σημαντικό μέρος των περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse, ύψους 570 δισ. δολαρίων, μπορεί είτε να είναι απομειωμένο είτε να θεωρείται ότι κινδυνεύει να απομειωθεί. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών».

Ο Shearing πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι αναφορικά με τη συμφωνία «για νομικούς ή οικονομικούς λόγους ή αν η εμπιστοσύνη της UBS κλονιστεί και η τράπεζα διστάσει να υλοποιήσει τη συμφωνία».

«Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς θα αποδεχθεί το περιβάλλον αυτόν τον αναγκαστικό γάμο», σημείωσε.

Τα ομόλογα AT1

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA ανακοίνωσε την εκκαθάριση ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse αξίας 16 δισ. ελβετικών φράγκων, εξέλιξη που ορισμένοι επενδυτές φοβούνται ότι σηματοδοτεί περαιτέρω κίνδυνο διάχυσης της κρίσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Είναι το πρώτο θέμα όπου εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι αναλυτές αξιολογώντας τις πιθανές επιπτώσεις της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS.

«Τα ομόλογα AT1 εισήχθησαν στην Ευρώπη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 για να απορροφούν τους κραδασμούς όταν οι τράπεζες αρχίζουν να χρεοκοπούν», εξήγησε ο Charles-Henry Monchau, επικεφαλής επενδύσεων της Syz Bank.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές εποπτικές αρχές [Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)] με κοινή τους ανακοίνωση επιχείρησαν να κατευνάσουν τους φόβους όσον αφορά τους τίτλους ΑΤ1, διαχωρίζοντας την θέση τους από τις ελβετικές αρχές.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους απαιτείται η απομείωση των ομολόγων κατηγορίας AT 1 (Additional Tier 1)». Όπως επισημαίνουν, αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες τραπεζικής εποπτείας του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων. Και καταλήγουν τονίζοντας ότι: Τα ομόλογα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν σημαντική συνιστώσα της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, καταλήγουν οι εποπτικοί φορείς.

Δειτε Επισης

Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
Τουρκία: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων-Μαζεύει τις απώλειες η λίρα
Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025
Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια-Νέο υψηλό για το ρούβλι
Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Οδεύει προς τα $10.000 ο χαλκός μετά την προσφορά της BHP για την Anglo American
Αύξηση 3% στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της TotalEnergies
TikTok: Αναζητεί «παραθυράκια» να αποφύγει το πρόστιμο της Ε.Ε.
Την μικρότερη ανάπτυξη διετίας σημείωσε η οικονομία των ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο
Γεν: «Βουτιά» 34 ετών παρά την παρέμβαση των αρχών