Credit Suisse: Μεγάλοι χαμένοι οι Σαουδάραβες από το deal με τη UBS

Δεν έχουν περάσει ούτε έξι μήνες από τότε που η Saudi National Bank πλήρωσε 1,5 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το 9,9% της Credit Suisse.

Το μερίδιο αυτό αξίζει περίπου 215 εκατ. δολάρια μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS έναντι 3,2 δισ. ελβετικών φράγκων, με τους Σαουδάραβες να βλέπουν την αξία της επένδυσής τους να υποχωρεί κατά 1,3 δισ. δολάρια περίπου μέσα σε λίγους μήνες και να είναι από τους μεγάλους χαμένους του deal. Έκτοτε η μετοχή της Credit Suisse έχει χάσει το 1/3 της, σβήνοντας 25 δισ. δολάρια από την αξία της στην αγορά. Τη Δευτέρα η μετοχή της Saudi National Bank ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις στο Ριάντ με απώλειες 2% για να τις περιορίσει στο 1%.

Σίγουρα οι Σαουδάραβες δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τη σειρά των σκανδάλων και των λαθών που έκανε η Credit Suisse,  ωστόσο και τα δικά τους λάθη οδήγησαν τις ελβετικές αρχές να πιέσουν για μια συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Saudi National Bank, Ammar Al Khudiary, μιλώντας στο Bloomberg TV την Τετάρτη, ρωτήθηκε εάν η τράπεζα θα αυξήσει τη συμμετοχή της. "Η απάντηση είναι απολύτως όχι, για πολλούς λόγους πέρα ​​από τον απλούστερο, που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός", σημείωσε.

Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν, και οι μετοχές της Credit Suisse "βυθίστηκαν" κατά 24%, παρόλο που τα σχόλια του επικεφαλής της Saudi National Bank ήταν αρκετά συνεπή με όσα είχε πει η τράπεζα τον Οκτώβριο. Τότε είχε αναφέρει ότι δεν είχε τρέχοντα σχέδια για να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής πάνω από το 9,9%, αν και πρόσθεσε ότι "κάθε μελλοντική επένδυση θα αξιολογούνταν ξεχωριστά τη δεδομένη στιγμή, εξετάζοντας προσεκτικά τα πλεονεκτήματα της επένδυσης αυτής με βάση τον οικονομικό αντίκτυπο, την κεφαλαιακή μεταχείριση και μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για τους μετόχους".

Η Saudi National Bank ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται να επεκταθεί διεθνώς, επομένως η επένδυση της Credit Suisse ήταν μια "οικονομική ευκαιρία" με πιθανά οφέλη στην εξυπηρέτηση των δικών της πλούσιων πελατών με προϊόντα και υπηρεσίες της Credit Suisse.

Οι Σαουδάραβες δεν είναι ο μόνος επενδυτής από τη Μέση Ανατολή που υφίσταται μεγάλες απώλειες. Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ έχει μερίδιο 6,8% στην Credit Suisse, την έκτη μεγαλύτερη θέση στο χαρτοφυλάκιό της. Ο Όμιλος Olayan, με έδρα στο Λιχτενστάιν, αλλά με τον ιδρυτή του να είναι μεγάλος Σαουδάραβας επιχειρηματίας, είναι ο Νο3 μέτοχος στην ελβετική τράπεζα.

Ένας άλλος σημαντικός μέτοχος είναι η Norges Bank Investment Management, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο επιβεβαίωσε σήμερα ότι διέθετε μερίδιο 1,49% στην Credit Suisse και 3,31% στη UBS στα τέλη του 2022, συμμετοχές που παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, όπως σημείωσε. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δεν κατέχει κανένα ομόλογο AT1 της Credit Suisse. 

Δειτε Επισης

Ζάο Λέτζι(Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο): Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η Κίνα
Λονδίνο: Φθηνότερη αλλά δυσκολότερη η αγορά πρώτης κατοικίας από την ενοικίαση
Στο 5,5% αντί στο 4,9% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2023
Έρευνα κατά Apple, Meta, Alphabet για μη συμμόρφωση κινεί η Κομισιόν
Καλεί την Κίνα σε ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς η επικεφαλής του ΔΝΤ
ΗΠΑ: Απέτρεψε αναστολή της λειτουργίας τμημάτων της Κυβέρνησης το Κογκρέσο
Scope: Επιβεβαίωσε το Α- της Ισπανίας, αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές
Διαφωνίες στην Ε.Ε. για έκδοση ομολόγων από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Αμετάβλητα τα επιτόκια από Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εν μέσω επίμονου πληθωρισμού
Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο, με... βαρίδι τη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ