Powered by

Συναγερμός εν μέσω εντεινόμενων φόβων για κατάρρευση της Credit Suisse

Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στις ευρωπαϊκές αγορές η Credit Suisse, με τους φόβους ότι ο ελβετικός, πάλαι ποτέ, κολοσσός βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση να εντείνονται.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών καταρρέουν, την ώρα που και το ΧΑΚ κατέγραφε ζημιές με σημαντικές πιέσεις κυρίως για τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός Δείκτης (στις 13:41) βρισκόταν στις 104,95 μονάδες, παρουσιάζοντας ζημιές σε ποσοστό 0,06%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 τύγχανε διαπραγμάτευσης στις 63,41 μονάδες, καταγράφοντας επίσης ζημιές κατά 3,06%.

Διαβάστε εδώ: Χόρεψε σε ρυθμούς Credit Suisse το ΧΑΚ-Σημαντικές ζημιές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχανε 2,69% στις 437 μονάδες και βρισκόταν σε χαμηλά δέκα εβδομάδων. Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχανε 2,95% στις 14.777 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρούσε κατά 3,61% στις 6.883 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE υποχωρούσε κατά 3,09%, ενώ στις περιφερειακές οικονομίες, ο ιταλικός MIB έχανε 4,05% και στην Ισπανία ο IBEX υποχωρούσε κατά 4,43%.

Διαβάστε εδώ: Πτώση άνω του 3% στις ευρωαγορές με φόντο το -24% της Credit Suisse

Διαβάστε εδώ: Κλυδωνισμοί στις χρηματαγορές μετά τη βουτιά 20% στη μετοχή της Credit Suisse

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse. 

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση σε επικοινωνία που είχε μαζί του η WSJ.

Διαβάστε εδώ: ΕΚΤ: Θέλει να μάθει τους δεσμούς των τραπεζών με Credit Suisse

Τους φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού ενέτεινε η κατηγορηματική απόρριψη στήριξης της Credit Suisse από τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχό της, τη Saudi National Bank, με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της σαουδαραβικής τράπεζας να επικαλείται λόγους ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου Credit Suisse απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αιμοδοτήσει την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου, οδηγώντας τη μετοχή της ελβετικής τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό, με πτώση άνω του 29% και συνεχείς αναστολές διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

"Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10% (σ.σ. αυτή τη στιγμή το ποσοστό που κατέχει ανέρχεται σε 9,88%", ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg TV την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον η τράπεζά του θα ήταν ανοικτή στο να βοηθήσει την Credit Suisse, εάν εκείνη προέβαινε σε αίτημα για παροχή ρευστότητας.

Η μετοχή της Credit Suisse έφτασε να υποχωρεί άνω του 28% την Τετάρτη, σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης. Στις 15.11 ώρα Kύπρου, υποχωρούσε 29,15%, στα 1,59 ελβετικά φράγκα.

Η Saudi National Bank, η οποία ελέγχεται κατά 37% από το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Credit Suisse από τα τέλη του 2022, αφότου αγόρασε μερίδιο 9,9%.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Credit Suisse, Axel Lehmann, ανέφερε ότι πιθανή κρατική στήριξη στην τράπεζα "δε συζητείται καν", παρά τα πρόσφατα προβλήματα που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στον όμιλο.

Διαβάστε εδώ: Credit Suisse: Απορρίπτει σχέδια κρατικής στήριξης

Εξάλλου, χθες έγινε γνωστό ότι στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 και του 2022 της Credit Suisse, μετά από τη νέα αναθεώρηση που προκλήθηκε από τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, εντοπίστηκε σειρά από ουσιώδεις αδυναμίες. Για το 2021 και το 2022, "ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση δεν ήταν αποτελεσματικός", ανέφερε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.  

Οι ουσιώδεις αδυναμίες

Οι ουσιώδεις αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις, ανέφερε η τράπεζα. Η επανεκτίμηση των εσωτερικών ελέγχων της τράπεζας έρχεται παράλληλα με μια "δυσμενή γνώμη" που εξέδωσε η λογιστική εταιρεία PwC σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εσωτερικών ελέγχων του ομίλου. Η τράπεζα είπε ότι, ωστόσο, οι δηλώσεις της για τα έτη 2022, 2021 "παρουσιάζουν αρκετά" την οικονομική της κατάσταση.

"Οι αγορές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αρνητικά νέα μετά την έκπληξη της κατάρρευσης μιας αμερικανικής τράπεζας από τη μία ημέρα στην άλλη και τη μετάδοση που είδαν σε άλλες περιφερειακές τράπεζες εκεί", σημειώνει ο Francois Lavier, επικεφαλής στρατηγικής χρηματοοικονομικού χρέους στην Lazard Freres Gestion.

"Σε ένα περιβάλλον όπου το επενδυτικό κλίμα είναι ήδη αρνητικό, δεν χρειάζεται πολλά για να επιδεινωθεί περαιτέρω", συμπληρώνει ο Lavier.

Ο CEO της Credit Suisse Ulrich Koerner είχε δηλώσει την Τρίτη στο Bloomberg ότι το μομέντουμ της δραστηριότητας της τράπεζας βελτιώνεται το τρέχον τρίμηνο, ενώ εισέρρευσαν και νέα κεφάλαια μετά την κατάρρευση της SVB.

Οι εκροές κεφαλαίων από τους πελάτες, πάντως, συνεχίστηκαν και αυτόν τον μήνα, παρά την τεράστια εκστρατεία που έχει ξεκινήσει για την ανάκτηση των καταθέσεων. Σύμφωνα με την έκθεση της CS, οι εκροές χρημάτων πελατών που έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα στις αρχές Οκτωβρίου, δεν έχουν αντιστραφεί, αν και έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. 

Διαβάστε εδώ: Credit Suisse: Ζητά δήλωση στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Θα είναι η Credit Suisse η ευρωπαϊκή «Lehman»;

Το βέβαιο είναι πως η επιθετική αύξηση του κόστους χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου φαίνεται ότι προκαλεί έντονες αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο στις δύο όχθες του Ατλαντικού, με τους πιο ευάλωτους ομίλους να δέχονται ήδη τις μεγάλες πιέσεις.

Άλλωστε, τα προβλήματα της Credit Suisse δεν ήταν άγνωστα, με πολλούς επενδυτές πλέον να μειώνουν δραστικά την έκθεσή τους στην περιοχή, υπό το φόβο κατάρρευσης.

Διαβάστε εδώ: Νουριέλ Ρουμπινί: Ώρα Lehman για την Ευρώπη η Credit Suisse

Το περιβάλλον μπορεί να περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, παρά την τραπεζική κρίση των ΗΠΑ.

Επενδυτές και αναλυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλον για το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της την Πέμπτη, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες που δημιούργησε αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, όπως αναφέρει πηγή από την ΕΚΤ στο Reuters, η ΕΚΤ είναι απίθανο να παραιτηθεί από το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου.

Δειτε Επισης

Στην πρίζα οι διεθνείς αγορές... Αναταραχή από τις προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025
Γλίτωσαν το χριστουγεννιάτικο shutdown οι ΗΠΑ-Αποτράπηκε η οικονομική παράλυση της χώρας
Μια ανάσα από τη δημοσιονομική παράλυση oι ΗΠΑ-Ντόναλντ Τραμπ και Eλον Μασκ τορπίλισαν συμφωνία με τους Δημοκρατικούς
Γαλλία: Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων μειώνεται για τρίτο συνεχή μήνα εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου
Bitcoin: Σε χαμηλό τετραμήνου μετά τις αποφάσεις της Fed-«Προσγειώθηκε» στα $101.280
Fed: Με τρίτη μείωση των επιτοκίων «κλείνει» το 2024-Σήμα για χαμηλότερο ρυθμό το 2025
UBS: O χρυσός θα συνεχίσει να «λάμπει» και το 2025
DBRS: Ευνοϊκές οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες το 2024 παρά τις προκλήσεις
Το ράλι του bitcoin συνεχίζεται ακάθεκτο-Ο ρόλος του στρατηγικού αποθέματος των ΗΠΑ
ΗΠΑ: Νέο άλμα στις λιανικές πωλήσεις επιβεβαιώνει τις αντοχές της οικονομίας – Τι σημαίνει για τη Fed