Πτώση άνω του 3% στις ευρωαγορές με φόντο το -24% της Credit Suisse

Βαριές απώλειες κατέγραψαν την Τετάρτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ, αλλά και την κρίση της Credit Suisse που μετά από ισχυρές απώλειες τέθηκε αυτόματα πολλές φορές σε αναστολή.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με «βουτιά» 2,92% στις 436,45 μονάδες, με όλους τους δείκτες και τομείς να κλείνουν σε βαθύ «κόκκινο». Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος διολίσθησε κατά 7%, στη χειρότερη συνεδρίασή του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon.

Ακολούθησε η πτώση του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 6,6%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 υποχώρησε κατά 3,41% στις 4.036,95 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 3,27% στις 14.735,26 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 3,83% στις 7.344,45 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 κατέγραψε βουτιά 3,58% στις 6.885,71 μονάδες.

Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες στην περιφέρεια, με τον ισπανικό IBEX-35 να κλείνει στις 8.759,10 μονάδες με πτώση 4,37% και τον ιταλικό FTSE MIB να κατρακυλά 4,61% στις 25.565,84 μονάδες.

Η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε βαριές απώλειες αφού ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ομίλου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αιμοδοτήσει την ελβετική τράπεζα, επικαλούμενος ζητήματα ρυθμιστικού πλαισίου.

"Η απάντηση είναι ένα απόλυτο όχι, για πολλούς λόγους πέραν του απλούστερου, ότι υπάρχει ζήτημα ρυθμιστικού πλαισίου και καταστατικού καθώς η συμμετοχή μας θα υπερβεί το 10% (σ.σ. αυτή τη στιγμή το ποσοστό που κατέχει ανέρχεται σε 9,88%", ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg TV την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσον η τράπεζά του θα ήταν ανοικτή στο να βοηθήσει την Credit Suisse, εάν εκείνη προέβαινε σε αίτημα για παροχή ρευστότητας.

Η μετοχή της Credit Suisse έκλεισε με «βουτιά» 24%, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί έως και 30%.

Σε συνέντευξή του στο CAN, την οποία επικαλείται το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner δήλωσε: "Τα κεφάλαιά μας, η βάση ρευστότητάς μας είναι πολύ". "Εκπληρώνουμε και υπερκαλύπτουμε ουσιαστικά όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις", πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, η Credit Suisse απηύθυνε αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για στήριξη μετά την κατάρρευση της μετοχής, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η πτώση της Credit Suisse προκάλεσε την επανάληψη ενός ευρύτερου τραπεζικού sell-off, αφού ο κλάδος κατέγραψε μια μικρή ανάκαμψη την Τρίτη. Η BNP Paribas, η Societe Generale, η Commerzbank και η Deutsche Bank ήταν μεταξύ των τραπεζών που σημείωσαν σημαντικές απώλειες.

Η διαπραγμάτευση ορισμένων τραπεζικών μετοχών, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, διακόπηκε σήμερα προσωρινά λόγω των μεγάλων απωλειών. Η Deutsche Bank, η Societe Generale, η Commerzbank και η UBS αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Δειτε Επισης

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed