Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο-Υποχώρησε στο 1,7%

Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσίασε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός, υποχωρώντας στο 1,7%, σε σύγκριση με τον περσινό Νοέμβριο, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων τριών μηνών, λόγω μείωσης των τιμών των πετρελαιοειδών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (και κατ΄ επέκταση ο πληθωρισμός) τον Νοέμβριο του 2023 μειώθηκε κατά 1,46 μονάδες και έφτασε στις 116,51 μονάδες, σε σύγκριση με 117,97 μονάδες τον Οκτώβριο του 2023.

Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 1,7%. Ποσοστό αύξησης που αποτελεί το χαμηλότερο από τον περασμένο Αύγουστο και το δεύτερο χαμηλότερο των τελευταίων 30 μηνών (από τον Μάιο του 2021).  

Το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού κατά τους τελευταίους 31 μήνες (από τον Απρίλιο του 2021) καταγράφηκε τον περασμένο Ιούλιο όταν ανήλθε στο 1,47%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 3,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά τόσο με τον Νοέμβριο του 2022 όσο και με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε στα Πετρελαιοειδή, με ποσοστά -6,8% και -7,6%, αντίστοιχα.

Ανάλυση ποσοστιαίων μεταβολών

Συγκριτικά με τον Νοέμβριο του 2022, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,6%) και Άλλα Αγαθά και Υπηρεσίες (4,0%).

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Μεταφορές (-4,9%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (8,1%), Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (6,0%) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (5,3%).

Ανάλυση Επιπτώσεων σε Μονάδες

Τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Νοεμβρίου 2023 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022 είχαν οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (0,56) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (0,55).

Η κατηγορία Μεταφορές (-0,54) είχε τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη μεταβολή του δείκτη.

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχαν οι κατηγορίες Μεταφορές (-0,92) και Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (-0,45).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου του 2022 είχαν τα πετρελαιοειδή (-0,79).

Τέλος, τα πετρελαιοειδή (-0,89), τα φρέσκα λαχανικά (-0,47) και ο ηλεκτρισμός (-0,23) είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Νοεμβρίου 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού IN Business: Βήμα και λόγος στη νεότερη γενιά των επιχειρήσεων
Castle Residences: Τα τελευταία διαθέσιμα διαμερίσματα στο «κάστρο» της Μαρίνας Λεμεσού(pics)
Ελαιόλαδο από «χρυσάφι» με αυξήσεις που αγγίζουν το 100%-Η εναλλακτική λύση στη μισή τιμή
Στα έργα ενδιαφέροντος της ΕΤΕπ οι προτεραιότητες του κράτους-Είδε Κακουρή ο Βαφεάδης
Η μέση ετήσια επιβάρυνση ανά πολίτη από την πράσινη φορολογία-Τα ευρήματα της μελέτης του ΚΟΕ
Οικονομία και τραπεζικός τομέας Κύπρου και Ελλάδας στο επίκεντρο συνάντησης Κεραυνού με Στουρνάρα
«Θετική εξέλιξη και κατάσταση win-win οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών»
Ξεκαθαρίζει για την κατάργηση του τέλους €350 για τις εταιρείες ο Κεραυνός- «Ήταν ένα βάρος…»
Στο 2,5% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023-Σε ποιους τομείς οφείλεται το θετικό πρόσημο
Cyta: Η σημαντική κερδοφορία, οι τεχνολογικές πρωτιές και οι προθέσεις για την αγορά ενέργειας