CFA Society Cyprus: Συνεχής επιμόρφωση και επαγγελματισμός στον χρηματοοικονομικό τομέα

Τον «χρυσό κανόνα» στον τομέα των επενδύσεων και ειδικά για τους επαγγελματίες χρηματοοικονομικής ανάλυσης και υπηρεσιών αναλύει ο Πρόεδρος του CFA Society Cyprus, Ανδρέας Κλεάνθους.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, τονίζει ότι η συνεχής επιμόρφωση και ο επαγγελματισμός στον χρηματοοικονομικό τομέα, για ένα αειφόρο μέλλον, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, αποτελούν βασικό κομμάτι της αποστολής του Συνδέσμου, ο οποίος, μετά το τεράστιο άλμα της προσθήκης 35 νέων μελών το 2023, αναμένει ότι θα ξεπεράσει τα 275 μέλη εντός του 2024.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο CFA Society Cyprus συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους Συνδέσμους CFA στον κόσμο, σε αναλογία πληθυσμού.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου εξηγεί ότι προτεραιότητα αποτελεί η διαρκής στήριξη των μελών του και των υποψηφίων στο CFA Program, ώστε να βελτιώνονται γνωστικά και πρακτικά και να προοδεύουν στο επάγγελμά τους.

Ποιος ο βασικός στόχος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου για το 2024 που ανατέλλει σε λίγες μέρες;
Βασικός στόχος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου για το 2024, δεν είναι άλλος από το να εδραιώσουμε στην αντίληψη του κόσμου ποιοι είμαστε και ποια είναι η αποστολή μας. Ο CFA Society Cyprus είναι ένας τοπικός Σύνδεσμος που αριθμεί περισσότερα από 250 μέλη, τα οποία είναι κάτοχοι του επαγγελματικού τίτλου χρηματοοικονομικών αναλυτών CFA (Chartered Financial Analyst). Ο τίτλος αυτός απονέμεται από το Διεθνές Ινστιτούτο, με έδρα τις ΗΠΑ, CFA Institute, με εγγραφή στο πρόγραμμα CFA Program, και αφού οι υποψήφιοι παρακαθίσουν σε απαιτητικές γραπτές εξετάσεις, σε τρία επίπεδα, και συμπληρώσουν 4.000 ώρες σχετικής επαγγελματικής πείρας. Αυτή η διαδικασία, επιτρέψετέ μου να πω, ότι αποτελεί τον «χρυσό κανόνα» στον τομέα των επενδύσεων και ειδικά για τους επαγγελματίες χρηματοοικονομικής ανάλυσης και υπηρεσιών.

Ως μέλη του CFA Society Cyprus είμαστε παράλληλα και μέλη του CFA Institute, το οποίο είναι ένα αξιόπιστο κέντρο εξειδικευμένης γνώσης και αριστείας στον τομέα των επενδύσεων, με διεθνές κύρος. Για τον λόγο αυτό, τους επόμενους μήνες θα επιδιώξουμε την περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ του Συνδέσμου μας, του CFA Institute και εταιρειών που προωθούν την απόκτηση του τίτλου CFA Charter, καθώς παραμένει για εμάς μεγάλη πρόκληση, η ανάδειξη του CFA Charter, ως τίτλου με το υψηλότερο κύρος και αναγνώριση, στους τομείς της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και διαχείρισης επενδύσεων στην Κύπρο.

Συνεχής επιμόρφωση και επαγγελματισμός

Ποια η αποστολή του CFA Society Cyprus σε τοπικό επίπεδο;
Σε τοπικό επίπεδο, όραμα και αποστολή μας είναι η έμπρακτη υιοθέτηση υψηλού επιπέδου κώδικα δεοντολογίας. Η συνεχής επιμόρφωση και ο επαγγελματισμός στον χρηματοοικονομικό τομέα, για ένα αειφόρο μέλλον, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα, αποτελούν επίσης βασικό κομμάτι της αποστολής μας. Προτεραιότητά μας είναι, επίσης, η διαρκής στήριξη των μελών μας και των υποψηφίων στο CFA Program, ώστε να βελτιώνονται γνωστικά και πρακτικά, να προοδεύουν στο επάγγελμά τους και να καταξιώνονται ως ηγέτες επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας στους οργανισμούς, όπου εργοδοτούνται.

Επομένως, η δια βίου μάθηση αποτελεί βασική αρχή για τα μέλη του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου;
Ως κόμβος επικοινωνίας με το CFA Institute, ενημερώνουμε συνεχώς τα μέλη μας, σχετικά με ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους του Ινστιτούτου, ώστε να ανανεώνουν και να ενισχύουν τον όγκο των γνώσεων τους. Για παράδειγμα, πρόσφατα εγκαινιάστηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής του CFA Institute (CFA Institute Research and Policy Center), η οποία προσφέρει στα μέλη μας τη δυνατότητα να σχεδιάσουν, βάσει των δικών τους απαιτήσεων, τη συνεχή επαγγελματική τους επιμόρφωση, μέσω ερευνητικών μελετών, δημοσιευμάτων, άρθρων, βιβλίων, συνεδρίων και εξατομικευμένων ψηφιακών καναλιών. Το CFA Institute Research and Policy Center είναι ένας παγκόσμιος επιταχυντής πληροφοριών, που δεσμεύει, συγκαλεί και επηρεάζει παγκόσμιους ηγέτες σκέψης, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς και υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στον κλάδο των επενδύσεων. Μεγάλο μέρος του διαδικτυακού περιεχομένου του CFA Institute Research and Policy Center είναι ανοικτό για το ευρύ κοινό, γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε τους αναγνώστες σας, να το εξερευνήσουν.

Παράλληλα, εδώ και λίγες εβδομάδες, προσφέρονται δωρεάν στα μέλη μας, από την ύλη του CFA Program, διάφορες νέες ενότητες πρακτικών δεξιοτήτων σε θέματα αιχμής, όπως η εφαρμοσμένη χρηματοοικονομική με τη γλώσσα προγραμματισμού «Python» και πρακτικές χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης. Αν και οι ενότητες αυτές ενσωματώθηκαν πρόσφατα στη διδακτέα ύλη, για την απόκτηση του τίτλου CFA, εντούτοις το CFA Insitute τις προσφέρει και στα μέλη, που ήδη κατέχουν τον τίτλο αυτό. Η διά βίου μάθηση αποτελεί υποχρέωση κάποιου που θέλει να διατηρήσει τον τίτλο του CFA Charter.

Κατά το τρέχον έτος, και σε συνεργασία με ένα τοπικό Ινστιτούτο, προσφέραμε, δωρεάν, στα μέλη μας την επιλογή σεμιναρίων επιμόρφωσης, από ένα πρόγραμμα 46 σεμιναρίων και 205 συνολικά ωρών, σε θέματα που άπτονται του ρυθμιστικού πλαισίου της Κεφαλαιαγοράς. Αυτή η προσφορά θα επαναληφθεί το 2024, καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τα μέλη μας, και ειδικότερα στα εγγεγραμμένα στα μητρώα πιστοποιημένων προσώπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, όπου ένας ειδικός εκπαιδευτής σε θέματα private equity (ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια), αλλά και εκ των συντελεστών της ύλης του CFA Program, θα έρθει στην Κύπρο, για να παρουσιάσει ένα ολοήμερο σεμινάριο, στα μέλη μας και άλλους ενδιαφερόμενους.

Άλμα το 2023 και αισιοδοξία για το 2024

O CFA Society Cyprus συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους Συνδέσμους CFA στον κόσμο, σε αναλογία πληθυσμού. Πως μεταφράζεται αυτό σε αριθμούς;
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Αξίζει μόνο να αναφερθεί, ότι φέτος 35 άτομα πέτυχαν στο τρίτο επίπεδο των εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου CFA, κάτι που αποτελεί και αριθμό ρεκόρ, όσον αφορά τους επιτυχόντες ανά έτος, από ιδρύσεως του Συνδέσμου. Αν αναλογιστεί κανείς, ότι πριν 20 χρόνια ο CFA Society Cyprus άρχιζε τη λειτουργία του με λιγότερα από 10 μέλη και ότι πριν 5 χρόνια αριθμούσε μόλις 130 μέλη, η προσθήκη 35 καινούργιων μελών τον τελευταίο χρόνο αποτελεί τεράστιο άλμα. Μάλιστα, εντός του 2024 αναμένουμε να ξεπεράσουμε τα 275 μέλη, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τα δεδομένα, ότι δηλαδή ο CFA Society Cyprus συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους Συνδέσμους CFA στον κόσμο, σε αναλογία πληθυσμού.

Η ετήσια εκδήλωση του CFA Society Cyprus τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον, αφού αναδεικνύει τα φλέγοντα θέματα που σχετίζονται με τον χρηματοοικονομικό τομέα.
Η ετήσια εκδήλωση «CFA Annual Forecasting Event», η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Άνοιξη, αναμένεται να είναι διευρυμένη, με τη συμμετοχή περισσότερων ομιλητών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις προβλέψεις τους για τις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, θα συμπεριλαμβάνει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, σχετικά με τα προβλήματα και το μέλλον του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο. Η συζήτηση αυτή θα αγγίξει ευαίσθητα θέματα, όπως η εμπιστοσύνη προς τον κυπριακό χρηματοοικονομικό τομέα και η βιωσιμότητα του κυπριακού οικονομικού μοντέλου, ενώ στη διάρκεια της θα παρουσιαστούν ιδέες και θα διεξαχθούν συμπεράσματα, για ένα υγιές και αειφόρο μέλλον.

Πρωτοβουλίες για βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα

Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος, μέσω των διαφόρων Επιτροπών του, για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και προς όφελος της κοινωνίας γενικότερα;
Στο πνεύμα του γενικού οφέλους της κοινωνίας, ο CFA Society Cyprus αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις, μέσω των τεσσάρων Επιτροπών του, με την εθελοντική πάντοτε συνεισφορά των μελών μας.

Η Επιτροπή University Relations and Research Challenge Committee έχει ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία της με τα τοπικά Πανεπιστήμια, ενώ προωθείται και η ένταξη στο CFA University Affiliation Program, πιστοποιημένων προγραμμάτων τοπικών Πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (University of Limassol UoL) ήδη συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, ενώ άλλα τρία τοπικά Πανεπιστήμια έχουν αρχίσει τη διαδικασία συμμετοχής τους. Η εν λόγω Επιτροπή διοργανώνει τώρα τον ετήσιο θεσμό «CFA Institute Research Challenge», έναν καινοτόμο διαγωνισμό, όπου ομάδες φοιτητών κυπριακών πανεπιστημίων καλούνται, με την καθοδήγηση επαγγελματιών του κλάδου και καθηγητών, να αναλύσουν μια εισηγμένη σε χρηματιστήριο εταιρεία και να παρουσιάσουν την πρόταση τους ενώπιον ειδικής επιτροπής. Ο τελικός του «CFA Institute Research Challenge» θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον αντίστοιχο περιφερειακό διαγωνισμό, απ’ όπου θα προκύψει η ομάδα που θα συμμετάσχει στον τελικό διεθνή διαγωνισμό. Για όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές έχουν, επίσης, εξασφαλιστεί θέσεις καλοκαιρινής απασχόλησης σε ιδιωτικές εταιρείες που στηρίζουν τον διαγωνισμό.

Η Επιτροπή Advocacy προωθεί την έμπρακτη υιοθέτηση του Κώδικα Ηθικής Συμπεριφοράς και Προτύπων Επαγγελματικής Συμπεριφοράς του CFA Institute, και οργανώνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας του CFA Program στον χρηματοοικονομικό τομέα. Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας γίνεται μια προσπάθεια, σε επίπεδο CFA Institute Βρυξελλών, για χαρτογράφηση κοινών στοιχείων του Κώδικα και Προτύπων μας, με τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμούς. Η κωδικοποίηση κανόνων δεοντολογικής συμπεριφοράς είναι απαραίτητη, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στις χρηματοοικονομικές αγορές και τον επενδυτικό κλάδο. Ταυτόχρονα, μέλος του Συνδέσμου μας συμμετέχει σε Ομάδα Εργασίας του CFA Institute Βρυξελλών που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) για θέματα παρακολούθησης χρηματοοικονομικών προϊόντων (Product Governance). Ο Σύνδεσμος είναι, επίσης, σε επαφή με το CFA Institute, για τη δημιουργίας ενός προγράμματος υποτροφιών για τους υπαλλήλους των κυπριακών εποπτικών Αρχών, της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το CFA Program. Στόχος μας είναι η προσφορά 20 υποτροφιών το χρόνο.

Η Επιτροπή Diversity, Equity and Inclusion εργάζεται, για την επίτευξη των στόχων Ποικιλομορφίας, Ισότητας και Συμπερίληψης στην εργατική πραγματικότητα και την κοινωνία γενικά. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνεργασία με τον παγκόσμιο οργανισμό Collaborative Women in Investment Management (CWIM) και τους Συνδέσμους CFA Society Alabama και CFA Society Sacramento, διοργάνωσε με επιτυχία το δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο CWIM, με τίτλο “Connect, Collaborate, Celebrate 2023: Building Bridges”. Το διαδικτυακό αυτό Συνέδριο προσέλκυσε συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, γι’ αυτό και στόχος μας είναι η διοργάνωση άλλης μιας εκδήλωσης με παρόμοια θεματολογία, σε τοπικό επίπεδο, την ερχόμενη χρονιά.

Η Επιτροπή Financial Literacy αναλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο. Ως χώρα, υστερούμε στις γνώσεις, δεξιότητες, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που είναι απαραίτητες για τη σωστή λήψη αποφάσεων, αναφορικά με την επίτευξη ατομικής χρηματοοικονομικής ευημερίας. Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, από το 2018 μέχρι σήμερα, ο Σύνδεσμος CFA Cyprus έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε περισσότερους από 3,000 μαθητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, για θέματα χρηματοοικονομικής παιδείας, ενώ συμμετείχε στην ad hoc Επιτροπή υπό τον συντονισμό της Κεντρικής Τράπεζας, για χάραξη Εθνικής Στρατηγικής επί του θέματος αυτού. Οι παρουσιάσεις σε μαθητές σχολείων, θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν εντός τους 2024. Ταυτόχρονα, ο CFA Cyprus, μέσω της τεχνογνωσίας του, και η Κεντρική Τράπεζα, μέσω διενέργειας ερευνών και της παροχής ειδικού χώρου πραγματοποίησης σεμιναρίων, αναμένεται να συμβάλλουν από κοινού στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως συμφωνήθηκε σε συνάντηση του Συνδέσμου με την Κεντρική Τράπεζα, τον περασμένο Μάϊο. Τέλος, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον οργανισμό Πολίτες εν Ισχύ, πραγματοποιήσαμε μια επιτυχημένη δράση, όπου για τρείς ημέρες οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν 16 εκθέματα μαθηματικών και χρηματοοικονομικών, μέσω διαδραστικής μάθησης.

Δειτε Επισης

Στέλλα Μιχαηλίδου: Σοβαρή υποστελέχωση του Γραφείου-Στο έλεος της γραφειοκρατίας και των κανονισμών
Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας