Σε Κίνα και Ινδία οι περισσότερες εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η Ρωσία έχει ανακατευθύνει τις εξαγωγές πετρελαίου της από την Ευρώπη προς την Κίνα και την Ινδία, είπε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Νόβακ την Τετάρτη, σχεδόν δύο χρόνια αφότου η Μόσχα άρχισε να υφίσταται τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Μετά που ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι χώρες της Δύσης επέβαλαν στη Ρωσία μία σειρά κυρώσεων, μεταξύ των οποίων το εμπάργκο της ΕΕ τις θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου.

"Προηγουμένως προμηθεύαμε συνολικά το 40-45% του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων στην Ευρώπη", είπε ο Νόβακ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής. Φέτος, αναμένουμε ότι το ποσοστό αυτό δεν θα ξεπερνά το 4-5% των συνολικών εξαγωγών", είπε ο Νόβακ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη.

Καθώς έχανε μεγάλο μέρος του μεριδίου αγοράς της στην Ευρώπη, η Μόσχα μετακινήθηκε προς άλλους αγοραστές, μεταξύ των οποίων η Κίνα.

"Η Κίνα, της οποίας το μερίδιο έχει αυξηθεί στο 45-50%, και η Ινδία, έχουν γίνει οι κύριοι εταίροι μας στην παρούσα κατάσταση", είπε ο Νόβακ.

Η Ινδία, η οποία προηγουμένως δεν λάμβανε καθόλου μερίδιο, έχει γίνει κύριος αγοραστής. "Σε δύο χρόνια το συνολικό μερίδιο προμηθειών στην Ινδία έχει αυξηθεί σε σχεδόν 40%", είπε ο Νόβακ.

Η Ινδία κατάφερε να εξασφαλίσει σε έκπτωση αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, το επεξεργάζεται και το πουλά σε Ευρωπαίους πελάτες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο εκθέσεις. Παρόλο που αυτές οι πωλήσεις είναι νόμιμες, ασκείται κριτική ότι συνιστούν παράθυρο για το ρωσικό πετρέλαιο και υποσκάπτουν την επίπτωση των κυρώσεων.

Η Ρωσία έπρεπε επίσης να βρει νέες αγορές για τις εξαγωγές του φυσικού αερίου της, καθώς η Μόσχα μείωσε τις εξαγωγές προς ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία επίσης αναζήτησαν νέους προμηθευτές.

Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο έργο Arctic LNG-2, ένα μεγάλων διαστάσεων έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου, που είναι κλειδί για να ανοίξει η Μόσχα μια βόρεια θαλάσσια οδό που να συνδέει την Ασία με την Ευρώπη. Ωστόσο, ο Νόβακ είπε ότι το έργο προχωρά, παρά τις κυρώσεις.

"Το εργοστάσιο Arctic LNG-2 κατασκευάζεται τώρα, η πρώτη γραμμή του έχει αρχίσει ουσιαστικά ήδη να λειτουργεί", είπε, προσθέτοντας ότι αναμένονται αποστολές το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το έργο, του οποίου το κόστος εκτιμάται στα $21 δισ., στοχεύει να πετύχει δυνατότητα παραγωγής 19,8 εκ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου τον χρόνο, χρησιμοποιώντας τρεις γραμμές παραγωγής.

Η Ε.Ε. εξακολουθεί να εισάγει αρκετό ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Συνολικά, παρά τις αυξανόμενες κυρώσεις το 2023, ο Νόβακ είπε ότι η ρωσική βιομηχανία ενέργειας έχει διατηρηθεί επιτυχώς. Σημείωσε ότι αναμένει έσοδα από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που φτάνουν σχεδόν τα 9 τρισ. ρούβλια (€88 δισ.) αυτό τον χρόνο, στα ίδια σχεδόν επίπεδα όπως πριν την επίθεση στην Ουκρανία το 2021.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνιστά το 27% του ρωσικού ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Νόβακ, φέρνοντας το 57% των εσόδων των ρωσικών εξαγωγών.

Ο Νόβακ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή και σε άλλους αγοραστές. "Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο. Χώρες της Λατινικής Αμερικής, αφρικανικές χώρες και άλλες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού", επεσήμανε.

Δειτε Επισης

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία