Powered by

Wall: Έβαλε βάσεις για την 9η σερί κερδοφόρα εβδομάδα

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι κύριοι δείκτες της Wall, διατηρώντας το momentum του μεγαλύτερου εβδομαδιαίο σερί κερδών από το 2017 που κατέγραψε ο S&P 500 την περασμένη εβδομάδα, παρά την ανάπαυλα για τη χριστουγεννιάτικη αργία και τον χαμηλό όγκο συναλλαγών, καθώς αρκετοί επενδυτές παρατείνουν το "εορταστικό τους διάλειμμα".

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow σημείωσε κέρδη 0,43% στις 37.545,33 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 0,42% στις 4.774,75 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύθηκει κατά 0,54% στις 15.074,57 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 8 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη, η Intel που σημείωσε ράλι 5,23% και ακολούθησαν οι Caterpillar στο +1,84% και 3Μ στο +1,67%. Οι μετοχές σε αρνητικό έδαφος είχαν οριακές έως πολύ μικρές απώλειες: στον πυθμένη βρέθηκε η Apple με -0,28%.

Πολλοί επενδυτές προσβλεπουν πλέον στο "ράλι του Άγιου Βασίλη" για να ενισχύσουν και άλλο τα χρηματιστηριακά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Συνήθως οι μετοχές κινούνται ανοδικά το τελευταίο 5νθήμερο του έτους και στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιορίσουν τις προσδοκίες τους γι' αυτό το δώρο στο τέλος του έτους, καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

"Με τέσσερις ημέρες να απομένουν για το κλείσιμο του έτους, ο S&P 500 εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να χτυπήσει ένα υψηλό ρεκόρ και να επεκτείνει το σερί ανοδικών εβδομάδων σε εννέα, το οποίο θα ήταν το μεγαλύτερο από το 2004 ," σημείωσε ο Chris Larkin της Morgan Stanley.

"Γρήγορα το ενδιαφέρον θα στραφεί στο κατά πόσον η αγορά θα είναι σε θέση να διατηρήσει τη δυναμική της στο νέο έτος, και αυτό μάλλον θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει η αισιοδοξία για τις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων της Fed", τόνισε ο ίδιος μέσω e-mail.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε οριακά στο 3,90%, ενώ το δολάριο υποχώρησε κατά 0,25% έναντι του ευρώ στο 1,1044 δολ.

Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές των κατοικιών τον Οκτώβριο

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4,8% σε εθνικό/ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller. Η επίδοση συνιστά άλμα από την ετήσια αύξηση 4% του Σεπτεμβρίου και σηματοδοτεί ιστορικό ρεκόρ.

Η αύξηση των τιμών ήρθε παρά την άνοδο των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων τον Οκτώβριο, αφού το μέσο επιτόκιο του 30ετούς σταθερού δανείου ξεπέρασε το 8% στις 19 Οκτωβρίου.

Ο δείκτης για τις τιμές των κατοικιών προσαρμοσμένος στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ σημείωσε ιστορικό υψηλό, αφού ενισχύθηκε για ένατο σερί μήνα, λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης κατοικιών προς πώληση.

Ο δείκτης των τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller για τις 20 μεγαλύτερες μητροπόλεις αυξήθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 4,9% σε ετήσια βάση.

Έκθεση που δημοσιοποίησε η Federal Housing Finance Agency έδειξε ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον περασμένο μήνα και 6,3% στο τελευταίο 12μηνο.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί