Powered by

Ήπια ανοδικά η Wall Street εν αναμονή της Fed

Ήπια ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, δείχνοντας διάθεση να διευρύνουν τα νέα υψηλά έτους που κατέγραψαν στη χθεσινή συνεδρίαση, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα για τις τιμές παραγωγού τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός χονδρικής παρέμεινε αμετάβλητος τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της αργότερα σήμερα. 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,08% στις 36.607,52 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,21% και κινείται στις 4.653,25 μονάδες. Άνοδο 0,25% σημειώνει ο τεχνοβαρής Nasdaq, που κινείται στις 14.570,75 μονάδες.

Οι επενδυτές περιορίζονται σε προσεκτικές κινήσεις, καθώς περιμένουν τη σημερινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Federal Reserve για τα επιτόκια και κυρίως τα σχόλια, στη συνέχεια, του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που ελπίζουν ότι θα προσφέρει μεγαλύτερη ορατότητα για τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας το νέο έτος.

Κι αυτό γιατί η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει αναπτερώσει τις ελπίδες τους ότι η Federal Reserve έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και θα είναι σε θέση από το επόμενο έτος να ξεκινήσει τις μειώσεις, προκειμένου να διασφαλίσει την ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.

Ελπίδες που ενέτειναν, όπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, με τον ετήσιο δείκτη να επιβραδύνει περαιτέρω τον Νοέμβριο και τις τιμές να μένουν αμετάβλητες από μήνα σε μήνα.

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού έμειναν αμετάβλητες τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ ο ετήσιος δείκτης επιβράδυνε στο 0,9% από 1,2%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για μηνιαία αύξηση 0,1%, ενώ για τον ετήσιο δείκτη οι αναλυτές περίμεναν να επιβραδύνει στο 1%. 

Σε δομικό επίπεδο -χωρίς δηλαδή τις τιμές ενέργειας και των τρόφιμων – ο δείκτης εμφάνισε μικρή αύξηση 0,1% από μήνα σε μήνα. Η ετήσια άνοδος του δομικού δείκτη επιβράδυνε στο 2,5% από 2,8% όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία. 

Η ανακοίνωση των στοιχείων λίγο πριν από τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, ενίσχυσε τη βεβαιότητα των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει και σε αυτήν τη συνεδρίαση τα επιτόκιά της αμετάβλητα, δίνοντας πιθανότητες 98,2% ότι θα τα κρατήσει στο εύρος του 5,25% με 5,50%, όπου βρίσκονται από το καλοκαίρι.

Η Fed ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 τη σύσφιξη της πολιτικής της, αυξάνοντας τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης σε έναν από τους επιθετικότερους κύκλους αύξησης των επιτοκίων στην ιστορία της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.  

Η αγορά, μάλιστα, εκτιμά ότι η Fed θα κρατήσει στάση αναμονής και στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, ενώ εκτιμούν ότι θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου. 

Στο πλαίσιο αυτό περιμένουν την απόφαση της FOMC και κυρίως τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στις 21.30 ώρα Ελλάδος προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο εύλογες είναι οι προσδοκίες τους.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί