Μ. Σάββα: Αυτές είναι οι δυναμικές που διαμορφώνουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία

Οι δυναμικές που διαμορφώνουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε παγκόσμια κλίμακα καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν αποτέλεσαν βασικό θέμα ανάλυσης στην παρουσίαση της Μικαέλλας Σάββα, Διευθύντριας του Wealth & Investment Services της Ελληνικής Τράπεζας.

Μιλώντας από τη σκηνή του 14ου Συνταξιοδοτικoύ φόρουμ, ανέφερε ότι εν μέσω της σημερινής αυξημένης αβεβαιότητας, της αστάθειας της αγοράς, των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, τον υψηλό πληθωρισμό, τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και των δημογραφικών προκλήσεων, τα συνταξιοδοτικά ταμεία πρέπει να προσαρμόσουν τη στρατηγική κατανομή των περιουσιακών τους στοιχείων και τις προσδοκίες απόδοσης.

Παρά τις προκλήσεις και το νέο επενδυτικό περιβάλλον, η κ. Σάββα ανέφερε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Τόνισε ότι δεν είναι όλες οι ευκαιρίες ίδιες και ότι «στην Hellenic Bank Wealth είμαστε επιλεκτικοί και ευνοούμε την ποιότητα σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία». Η κ. Σάββα εστίασε επίσης στην επένδυση σε μεγάλες τάσεις που είναι εδώ για να μείνουν και μεταμορφώνουν τις κοινωνίες μας: τη ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα (sustainability), την αστικοποίηση και την αλλαγή δημογραφικών στοιχείων.

Στο χώρο της ψηφιοποίησης, η κ. Σάββα αναφέρθηκε στην τεχνολογική πρόοδο και την αυτοματοποίηση που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Αναφέρθηκε σε επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να βρεθούν σε εταιρείες που παρέχουν τεχνολογικές υπηρεσίες και υποδομές όπως AI-optimized chips. Επίσης κατονόμασε ευκαιρίες στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και της κυβερνοασφάλειας.

Στον τομέα του Sustainability, ανάφερε ότι ήδη κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ευθυγραμμίζουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Στην ομιλία της, η κ. Σάββα τόνισε ότι η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση της μακροζωίας ασκούν μεγάλη πίεση στα συνταξιοδοτικά ταμεία. Καθώς οι οικονομίες γερνούν, η υγειονομική περίθαλψη, ο προγραμματισμός συνταξιοδότησης και οι υπηρεσίες για ηλικιωμένους θα αποτελούν μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων, υπεστήριξε αργότερα, καταγράφοντας την αλλαγή στα δημογραφικά ως μία από τις πιο αξιοσημείωτες.

Ανάμεσα στις τάσεις που η κ. Σάββα σημείωσε και την αστικοποίηση. «Καθώς οι πόλεις γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις υποδομής, όπως δίκτυα υψηλών ταχυτήτων (5G), υποδομές στέγασης και μέσα μεταφοράς», τόνισε, κατά την παρουσίασή της.

Στην παρουσίαση της κ. Σάββα μιλώντας για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Wealth της Ελληνικής Τράπεζας στους πελάτες της, τόνισε «για εμάς πρόκειται για μακροχρόνιες συνεργασίες», δίνοντας έτσι το στίγμα του τι θέτει σε προτεραιότητα ο οργανισμός.

Σε αυτό το νέο επενδυτικό τοπίο, η Ελληνική Τράπεζα συμβουλεύει και συνεργάζεται με τα συνταξιοδοτικά ταμεία για να επαναξιολογήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και τη γεωγραφική του κατανομή και να τα τοποθετήσει για να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες. Στις υπηρεσίες εντάσσονται η διαχείριση κινδύνων, πάντα με διαφάνεια, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, βρίσκεται «στο επίκεντρο των συνεργασιών μας με τους πελάτες μας».

Δειτε Επισης

Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-Τι είπε ο Χριστοδουλίδης στον Μητσοτάκη
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Μόνο με κάρτα θα μπαίνουν και θα παίζουν οι παίκτες στα καζίνο της Κύπρου από το 2025-Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους
Η PwC Κύπρου τίμησε τους εκπαιδευομένους της που ξεχώρισαν στις εξετάσεις ACA
Τον Οκτώβριο η 3η ετήσια εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο