Το πακέτο της Κυβέρνησης για τις εκποιήσεις και η μπάλα πλέον στο γήπεδο της Βουλής

Στο γήπεδο της Βουλής βρίσκεται πλέον η έκβαση της χρονολογούμενης προσπάθειας ολιστικής και οριστικής αντιμετώπισης του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων, με την Κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι οι προτάσεις που ετοίμασε και κατέθεσε θα τύχουν της απαιτούμενης ανταπόκρισης από πλευράς των κομμάτων και θα ψηφιστούν το συντομότερο δυνατό.

Χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο νομοσχέδιο που εκκρεμούσε για προώθηση στη Βουλή.

Αυτό που αφορά στον περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικό) Νόμο του 2023, που σε συνδυασμό με την πρόταση νόμου που τροποποιεί τους περί της σύστασης και λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμους του 2010 έως του 2023- καθώς και με τα άλλα δύο νομοθετήματα που περιλαμβάνονται στις κυβερνητικές προτάσεις-διευρύνει τις αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2010 ΕΩΣ ΤΟΥ 2020 ΕΔΩ

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, με την Κυβέρνηση να λαμβάνει υπόψη και συγκεκριμένα σχόλια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχε εκφράσει σημαντικές ενστάσεις και διαφωνίες.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2010 ΕΩΣ ΤΟΥ 2023ΕΔΩ

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, ενώπιον της Βουλής βρίσκεται πρόταση νόμου που τροποποιεί τους περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμους του 1965 έως 2023.

Σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του ενυπόθηκου οφειλέτη κύριας κατοικίας με την τροποποίηση των σχετικών όρων και ορισμών.

Περαιτέρω, εισάγονται νέες ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες ο επιλέξιμος οφειλέτης θα δύναται να καταχωρίσει παράπονο στο Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ενώ επιπρόσθετα, προτείνεται η εισαγωγή μεταβατικών διατάξεων σε σχέση με διαδικασίες που βρίσκονται στο στάδιο πλειστηριασμού.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΩΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1965 ΕΩΣ 2023 ΕΔΩ

Η Βουλή θα κληθεί επίσης να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου που τροποποιεί τους περί δικαστηρίων νόμους του 1960 έως (αρ.4) του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 1960 ΕΩΣ (ΑΡ. 4) ΤΟΥ 2022» ΕΔΩ

Η στάση των κομμάτων

Το ζητούμενο πλέον για την Κυβέρνηση είναι το πακέτο νομοθετημάτων να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υπερψήφιση των νομοσχεδίων και των προτάσεων νόμου πριν από το τέλος του χρόνου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, o υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ενημέρωσε για την θετική αντίκρισή τους από πλευράς ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ενώ επίσης σε ό,τι αφορά τα συγκυβερνώντα κόμματα, ορισμένες ενστάσεις και επιφυλάξεις φαίνεται να εξακολουθούν να διατυπώνονται από πλευράς ΔΗΠΑ.

Καθοριστική εξάλλου, βάσει των ισορροπιών στην Βουλή, αναμένεται να είναι η στάση που θα τηρήσει ο ΔΗΣΥ, ενώ ελπίδα των κατοικούντων στο Προεδρικό είναι να μην επιχειρηθεί επαναφορά προτάσεων νόμου, όπως για παράδειγμα εκείνη του ΑΚΕΛ, που οριακά απορρίφθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία τα σχετικά μηνύματα που φρόντισε να στείλει χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαμηνύοντας πως για πρώτη φορά στα πολλά χρόνια που συζητείται και ταλανίζει την κυπριακή οικονομία, αλλά και τους δανειολήπτες το ζήτημα των ΜΕΔ και των εκποιήσεων, επιχειρείται μια ολιστική και οριστική προσέγγιση που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και την ίδια στιγμή να μην αφήνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να μπορούν να ξεφεύγουν

«Επομένως», υπογράμμισε, «αναμένουμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσα από μια εποικοδομητική στάση, μέσα από μια νηφάλια προσέγγιση, να εξετάσει τις κυβερνητικές προτάσεις, αλλά και τις προτάσεις νόμου που βρίσκονται ενώπιον τους το συντομότερο δυνατόν, για να είμαστε σε θέση πριν το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί η συζήτηση».

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα την επέκταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων που αφορούν κύρια κατοικία με τρέχουσα αξία μέχρι €350 χιλιάδες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP