Πέρασε από Υπουργικό και πάει Βουλή το νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο-Διαβάστε όλα τα νομοθετήματα

Το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Xρηματοοικονομικού Επιτρόπου, και το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του κυβερνητικού πακέτου νομοθετημάτων για το νέο νομικό πλαίσιο ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης μέχρι €350 χιλιάδες.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023», το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής δέσμης μέτρων της Kυβέρνησης, που στοχεύει στην αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων και στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε, μεταξύ άλλων, να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του, καθώς επίσης να επιτευχθεί η κατάλληλη οργανωτική δομή και προϋποθέσεις διακυβέρνησης στη βάση καλών πρακτικών.

Ειδικότερα, σκοπός του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του βασικού νόμου ώστε, για σκοπούς αναδιάρθρωσης, να δύναται να οριστεί διαμεσολαβητής στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Πρώτον, σε τερματισμένη πιστωτική διευκόλυνση κατά την ημερομηνία εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου. Οι χρεώστες μπορούν να αποταθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο εντός έξι μηνών από την ημερομηνία εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου.
  • Δεύτερον, σε πιστωτική διευκόλυνση, η οποία πωλήθηκε σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων.
  • Τρίτον, σε πιστωτική διευκόλυνση ύψους μέχρι 350 χιλιάδων ευρώ που εξασφαλίζεται από επαγγελματική στέγη.

Αποφασίστηκε, επίσης, η μεταρρύθμιση της υφιστάμενης δομής του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, ώστε να αποτελείται από επταμελές Συμβούλιο, που θα απαρτίζεται:

  • Από τρεις εκπροσώπους Yπουργείων- δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας-,
  • Τρεις εκπροσώπους των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα, κατόπιν κοινής εισήγησης των συνδέσμων που τους εκπροσωπούν και
  • Έναν εκπρόσωπο των καταναλωτών, κατόπιν εισήγησης των συνδέσμων που εκπροσωπούν τους καταναλωτές.

Aποφασίστηκε επίσης ο σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, καθώς και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων του Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, αφού έτυχε της δέουσας νομοτεχνικής επεξεργασίας από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θα κατατεθεί από τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής της πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφισή του σε νόμο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

«Η κυβέρνηση αναμένει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εξετάσει με εποικοδομητική στάση τις κυβερνητικές προτάσεις σε σχέση με τα ΜΕΔ και τις εκποιήσεις», δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ερωτηθείς κατά πόσο έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα συγκυβερνώντα κόμματα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

«Αναμένουμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εξετάσει όχι μόνο το τελευταίο νομοσχέδιο, αλλά το σύνολο της δέσμης μέτρων», είπε, και συνέχισε:

«Θεωρούμε ότι για πρώτη φορά στα πολλά χρόνια που συζητείται και ταλανίζει την κυπριακή οικονομία αλλά και τους δανειολήπτες το ζήτημα των ΜΕΔ και των εκποιήσεων, επιχειρείται μια ολιστική και οριστική προσέγγιση που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και την ίδια στιγμή να μην αφήνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να μπορούν να ξεφεύγουν».

«Επομένως», υπογράμμισε, «αναμένουμε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσα από μια εποικοδομητική στάση, μέσα από μια νηφάλια προσέγγιση, να εξετάσει τις κυβερνητικές προτάσεις αλλά και τις προτάσεις νόμου που βρίσκονται ενώπιον τους το συντομότερο δυνατόν για να είμαστε σε θέση πριν το τέλος του χρόνου να ολοκληρωθεί η συζήτηση».

Τα τρία άλλα νομοθετήματα

Σημειώνεται πως το κυβερνητικό πακέτο νομοθετημάτων, πέραν του νομοσχεδίου που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει επίσης πρόταση νόμου που τροποποιεί τους περί της σύστασης και λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμους του 2010 έως του 2023, την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ.

Περιλαμβάνει επίσης πρόταση νόμου που τροποποιεί τους περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμους του 1965 έως 2023, την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώνταςΕΔΩ.

Τέλος, περιλαμβάνει νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που τροποποιεί τους περί δικαστηρίων νόμους του 1960 έως(αρ. 4) του 2022), το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ.

Δειτε Επισης

Παράταση ενός έτους σε κίνητρα και ελαφρύνσεις προς ώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων
Απόρριψη από το Δικαστήριο νέας αγωγής για το κούρεμα-Το σκεπτικό της απόφασης
Πρόγραμμα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού από το JA Cyprus και τον Σύνδεσμο Τραπεζών
Eurobank Κύπρου: Πιστοποιήθηκε με το Πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2015
Καταθετικά προϊόντα με αποδόσεις μέχρι 4% από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)
Έδωσε από τη Λευκωσία το στίγμα πορείας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο πρόεδρος της Bundesbank
Οι καταθέσεις και τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών-Τι λένε οι αριθμοί
Γενικό Λογιστήριο: Αίτημα για παράταση στην υλοποίηση του «Οικία» μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024
Ικανοποίηση δανειοληπτών για τις συζητήσεις για ΜΕΧ και εκποιήσεις
Ιδού το «ενοίκιο έναντι δόσης»-Οι βασικοί όροι του σχεδίου, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα