Επέκταση αναστολής εκποιήσεων κύριας κατοικίας μέχρι το τέλος του χρόνου

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου ανακοίνωσε την επέκταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων που αφορούν κύρια κατοικία με τρέχουσα αξία μέχρι €350 χιλιάδες μέχρι το τέλος του χρόνου, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού.  

Ανάλογη απόφαση έλαβε και ανακοίνωσε και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων & Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων (ΣΕΔΠ), σημειώνοντας πως κατόπιν διαβούλευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, έχουν αποφασίσει όπως παρατείνουν την εθελοντική αναστολή εκποιήσεων που έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2023, και ως εκ τούτου δεν θα προχωρήσουν σε εκποίηση ακινήτων που αφορούν πρώτες κατοικίες ύψους μέχρι €350.000 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οι τράπεζες

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής, οι τράπεζες-μέλη του Συνδέσμου προχωρούν σε επέκταση της αναστολής των εκποιήσεων που ίσχυε από 5 Ιουλίου 2023, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.

Η απόφαση αυτή, όπως είπε, έχει ως στόχο να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στη Βουλή, αλλά και στις ίδιες τις τράπεζες που αποτελούν μέρος της δημόσιας διαβούλευσης, προς οριστική διευθέτηση του πλαισίου των εκποιήσεων.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι όπως ανέφεραν και στην Κυβέρνηση, είναι η τελευταία φορά που προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση οι τράπεζες, θεωρώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική διευθέτηση του θέματος των εκποιήσεων.

«Είναι κοινός ο προσανατολισμός μας με την πολιτεία και ειδικά την Κυβέρνηση για κοινωνική ευαισθησία, για σεβασμό σε ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών. Την ίδια ώρα με μηδενική ανοχή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και με πιστό προσανατολισμό σε άμεση, ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή ενός πλαισίου που διέπει τις διαδικασίες των εκποιήσεων», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα ρίσκα που ενέχει αυτή η απόφαση, αλλά και κατά πόσο θα επηρεαστεί το σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης», ο κ. Κωστουρής ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε διαρκή και ουσιαστική επικοινωνία με το Υπουργείο, ώστε αυτό να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος από τις αναστολές, είναι κάτι ενάντια στις αρχές του Συνδέσμου, κάτι που υπογραμμίζουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια όπως είπε, που η Βουλή προχωρεί σε αναστολές εκποιήσεων.

«Θεωρούμε όμως ότι και από πλευράς μας είναι μια ουσιαστική κίνηση καλής θέλησης για να ολοκληρωθεί ο διάλογος για το θέμα των εκποιήσεων», ανέφερε.

Τέλος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, βλέπει πολύ επισταμένα το θέμα μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, τις τελευταίες εβδομάδες. Η συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον ΥΠΟΙΚ, διευθετήθηκε μέσα σε μερικές ώρες μετά την εκπνοή της προηγούμενης παράτασης, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι κοινός ο προσανατολισμός με την Κυβέρνηση για χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για οικονομική ανάπτυξη αλλά και για κοινωνική ευημερία. Αυτό όπως είπε, είναι το μήνυμα που κρατούν από τη σημερινή συνάντηση. Είπε ότι συμφωνούν σε αυτά και θέλουν να δουλέψουν για σταθερότητα στο νομικό πλαίσιο για να πετύχουν τα υπόλοιπα.

Οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων & Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων (ΣΕΔΠ) ανακοίνωσε ότι τα μέλη του, κατόπιν διαβούλευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, έχουν αποφασίσει όπως παρατείνουν την εθελοντική αναστολή εκποιήσεων που έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2023, και ως εκ τούτου δεν θα προχωρήσουν σε εκποίηση ακινήτων που αφορούν πρώτες κατοικίες ύψους μέχρι €350.000 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η απόφαση λήφθηκε με σκοπό να δοθεί πρόσθετη πίστωση χρόνου για την ολοκλήρωση των προτάσεων νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων που αφορά πρώτες κατοικίες ύψους μέχρι €350.000.

Ο Σύνδεσμος ευελπιστεί στην τελική διευθέτηση του θέματος των εκποιήσεων, ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτοι και συνεργάσιμοι δανειολήπτες, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα το κοινό ότι όλες οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, μέλη του Συνδέσμου, έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης.

Δειτε Επισης

Βιλερουά-ΕΚΤ: Εύλογες οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή στα επιτόκια
Οι κάρτες VISA της Τράπεζας Κύπρου ταξιδεύουν 4 τυχερούς στους Ολυμπιακούς του Παρισιού
Ετοιμάζεται να βάλει το αποτύπωμα της στην Ελληνική η Eurobank-Εις Σεπτέμβριο τα σπουδαία
ΕΚΤ: Παύση στις μειώσεις των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο
Από δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέχρι δάνειο όλα appλά από το κινητό
Αυτό είναι το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας-Πώς ενισχύονται τα έσοδά της
Με το βλέμμα στραμμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-«Εξετάζονται όλες οι επιλογές»
Ο Νίκος Ποταμάρης νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου
HSBC: Ο Georges Elhedery ο νέος CEO-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα