Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ

Ένα νέο μέτωπο έχει προκύψει στον αγώνα του Ισραήλ ενάντια στη χρηματοδότηση ομάδων που στηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, αναφέρει το Reuters και κάνει λόγο για ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δίκτυο κρυπτονομισμάτων που ονομάζεται "Tron".

Το Tron, που είναι πιο γρήγορο και πιο φτηνό από το Bitcoin, έχει επικρατήσει του Bitcoin ως πλατφόρμα για μεταφορές κρυπτονομισμάτων που σχετίζονται με ομάδες που χαρακτηρίζονται από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ως τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με συνεντεύξεις με εφτά ειδικούς στο οικονομικό έγκλημα.

Μια ανάλυση του Reuters στις κατασχέσεις κρυπτονομισμάτων που ανακοινώθηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας από το 2021 αντανακλά την τάση, δείχνοντας για πρώτη φορά μια απότομη αύξηση στη στόχευση πορτοφολιών Tron και μια πτώση στις κατασχέσεις πορτοφολιών Bitcoin.

«Παλιότερα ήταν το Bitcoin και τώρα τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις τείνουν να ευνοούν όλο και περισσότερο το Tron», δήλωσε η Mriganka Pattnaik, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης blockchain Merkle Science, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναφέροντας τους ταχύτερους χρόνους συναλλαγών, τις χαμηλές χρεώσεις και τη σταθερότητα του Tron.

Το Εθνικό Γραφείο του Ισραήλ για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (NBCTF), το οποίο είναι υπεύθυνο για τέτοιες κατασχέσεις, πάγωσε 143 πορτοφόλια στο Tron μεταξύ Ιουλίου 2021 και Οκτωβρίου 2023, τα οποία πίστευε ότι συνδέονταν με μια «χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση» ή χρησιμοποιήθηκαν για «σοβαρό τρομοκρατικό έγκλημα», σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.

Οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους. Ο επακόλουθος βομβαρδισμός και η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα σκότωσαν περίπου 14.000 ανθρώπους. Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχει επίσης εντείνει τον έλεγχο της χρηματοδότησης της Χαμάς.

Σε επαφή με το Reuters, ο Hayward Wong, εκπρόσωπος του Tron - που είναι εγγεγραμμένο στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους - είπε ότι όλες οι τεχνολογίες θα μπορούσαν «θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν για αμφίβολες δραστηριότητες», αναφέροντας ως παράδειγμα τα δολάρια ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Wong είπε ότι το Tron δεν ελέγχει αυτούς που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του και ότι δεν ήταν συνδεδεμένο με τις ομάδες που προσδιορίζονται από το Ισραήλ.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των κατασχέσεων Tron από το Ισραήλ (87) έγιναν φέτος, συμπεριλαμβανομένων 39 πορτοφολιών που το Ισραήλ είπε τον Ιούνιο ότι ανήκαν στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και 26 τον Ιούλιο που ανήκαν στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, έναν σύμμαχο της Χαμάς που συμμετείχε στην επίθεση στο Ισραήλ από τη Γάζα.

Οι κατασχέσεις περιελάμβαναν επίσης 56 πορτοφόλια Tron που η NBCTF είπε ότι συνδέονταν με τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων 46 τον Μάρτιο του περασμένου έτους, που συνδέθηκαν με μια ενιαία εταιρεία ανταλλαγής χρημάτων με έδρα τη Γάζα που ονομάζεται Dubai Co. For Exchange.

Εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη γνωστή κατάσχεση λογαριασμών κρυπτογράφησης μέχρι σήμερα, παγώνοντας περίπου 600 λογαριασμούς που είχε συνδέσει με την Dubai Co., χωρίς να αναφέρει ποια δίκτυα κρυπτογράφησης ή νομίσματα χρησιμοποιήθηκαν.

Πάνω από δώδεκα άτομα των οποίων τα κεφάλαια είχαν παγώσει σε εκείνη την κατάσχεση είπαν στο Reuters ότι χρησιμοποιούσαν το Tron. Είπαν ότι αντάλλασσαν κρυπτονομίσματα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις ή τα προσωπικά τους οικονομικά και αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ.

Ένας από τους ανθρώπους, που αυτοπροσδιορίστηκε μόνο ως Neo, είπε ότι ήταν πιθανό να είχαν μεταφέρει χρήματα σε μια περίπτωση σε κάποιον που σχετίζεται με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ αποκαλεί την Dubai Co. τρομοκρατική ομάδα «λόγω της βοήθειας που παρέχει στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό της βραχίονα, για τη μεταφορά κεφαλαίων σε κλίμακα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».

Ένας εκπρόσωπος της Dubai Co., του οποίου το email αναγράφεται στην εντολή κατάσχεσης, δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, η οποία είχε συγκεντρώσει κεφάλαια κρυπτογράφησης τουλάχιστον από το 2019, δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα σταματήσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων Bitcoin, επικαλούμενη τις αυξημένες προσπάθειες για την αποτροπή δωρεών. Η Χαμάς δεν ανέφερε το Τρον στη δήλωση.

Το Reuters δεν μπορούσε να πιστοποιήσει ανεξάρτητα εάν η Χαμάς είχε χρησιμοποιήσει το Tron. Το NBCTF αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και η Ισλαμική Τζιχάντ δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Έξι άτομα που αναφέρονται στις προηγούμενες ειδοποιήσεις κατάσχεσης του Tron του Ισραήλ, με έδρα τη Βενεζουέλα, το Ντουμπάι και την πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη μεταξύ άλλων, και που απάντησαν σε ερωτήσεις του Reuters, αρνήθηκαν τη σύνδεση με ομάδες μαχητών.

Στη δήλωση του Ιουνίου, το Ισραήλ είπε ότι κατάσχεσε κεφάλαια «που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το Ιράν».

Στις δηλώσεις κατάσχεσης, το NBCTF δεν επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη ήταν η πηγή της χρηματοδότησης. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό σχετικά με τη χρήση του Tron για τη χρηματοδότηση ομάδων που υποστηρίζει. Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το Tron για να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Το Reuters ανέφερε πέρυσι ότι ιρανικές εταιρείες το χρησιμοποίησαν για 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές μεταξύ 2018 και 2022.

Οι εκτιμήσεις για τα χρηματικά ποσά που φτάνουν σε απαγορευμένες ομάδες μέσω κρυπτογράφησης είναι αναξιόπιστες. Η αξία των συναλλαγών κρυπτογράφησης και οι διευθύνσεις ψηφιακού πορτοφολιού που χρησιμοποιούνται για αυτές μπορούν να εντοπιστούν στο blockchain. Ωστόσο, είναι δύσκολο για όσους βρίσκονται εκτός πλατφορμών επιβολής του νόμου ή συναλλαγών κρυπτονομισμάτων να γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα όσων εμπλέκονται στις συναλλαγές.

Οι άνθρωποι που συμβουλεύτηκε το Reuters ανέφεραν επιπλέον ότι η έρευνά τους έδειξε ότι το κρυπτονόμισμα Tether ήταν κυρίαρχο σε όλο το δίκτυο Tron. Το Tether, το μεγαλύτερο λεγόμενο stablecoin στον κόσμο, υποστηρίζεται από αποθεματικά και στοχεύει να διατηρήσει μια σχέση 1:1 με το δολάριο.

Παρά την έλλειψη αναγνώρισης του ονόματος του εκτός των κύκλων κρυπτογράφησης, το Tron είναι το κυρίαρχο blockchain για τις συναλλαγές Tether, φιλοξενώντας επί του παρόντος Tether αξίας 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Tether. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές στο Tron έφτασαν τα 9,1 εκατομμύρια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Messari, αυξημένες κατά 70% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο Justin Sun, ο οποίος ίδρυσε την Tron το 2017, μηνύθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Μάρτιο για φερόμενη τεχνητή διόγκωση του όγκου συναλλαγών.

Από τη γέννησή του το 2008, το Bitcoin, και από τότε τα κρυπτονομίσματα ευρύτερα, είναι πόλοι έλξης για εγκληματίες που έλκονται από τη ρευστότητα και την ανωνυμία. Από όλους τους όγκους συναλλαγών κρυπτογράφησης, το παράνομο μερίδιο ήταν 0,2% το 2022, από 2% τρία χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με την Chainalysis που παρακολουθεί το blockchain.

Τέσσερα από τα άτομα τα οποία συμβουλεύτηκε το Reuters είπαν ότι η αυξημένη ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου να εντοπίζουν συναλλαγές σε Bitcoin οδηγεί τέτοιες ομάδες προς το Tron.

Δειτε Επισης

DBRS: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024
Fitch: Το μεγαλύτερο χάσμα ανάπτυξης ΗΠΑ-Ευρωζώνης από την κρίση του 2013
Μεγάλη μείωση των παραγγελιών βιομηχανικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο
Zoom: Άλμα της μετοχής μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου
Η γαλλική Saint-Gobain εξαγοράζει την αυστραλιανή CSR έναντι 3 δισ. δολ.
Οι αγρότες επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους στις Βρυξέλλες
Βλέπει να υπάρχει μεγάλο μέλλον και αυξάνει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου το Κατάρ
Ισχυρή υποστήριξη στην Βουλγαρία και μόνο θέμα χρόνου η ένταξή της στη ζώνη του ευρώ
Fitch: Αργά εντός 2024 και μέχρι το 2027 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας
Αμερικανικές κυρώσεις για Ρωσία: Νέοι εμπορικοί περιορισμοί σε 93 οντότητες