powered by

Αλλαγές στην εκτέλεση επαναλαμβανομένων συνταγών για φάρμακα ΓεΣΥ

Από σήμερα, 24 Νοεμβρίου 2023, τίθεται σε εφαρμογή η επόμενη αναβάθμιση του Συστήματος Πληροφορικής (ΣΠ), καθώς και νέος κανόνας σχετικά με την εκτέλεση επαναλαμβανόμενων συνταγών για φάρμακα μέσω ΓεΣΥ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Ο ΟΑΥ εξηγεί ότι το Σύστημα Πληροφορικής θα υπολογίζει αυτόματα τη συνολική ποσότητα φαρμάκου, που ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να λάβει από το φαρμακείο μέχρι τη λήξη της συνταγής και δεν θα επιτρέπει στον φαρμακοποιό την εκτέλεση επιπλέον ποσότητας φαρμάκου. Διευκρινίζει ότι αυτός ο κανόνας αφορά μόνο τις επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων. 

Όπως αναφέρει ο ΟΑΥ, στην περίπτωση που ένα κουτί περιέχει ποσότητα φαρμάκου που αρκεί για παραπάνω από ένα μήνα θεραπείας, η επιπλέον ποσότητα φαρμάκου από το κάθε κουτί θα λαμβάνεται υπόψη στους υπολογισμούς του Συστήματος για τον αριθμό των κουτιών που δικαιούται να πάρει ο δικαιούχος μέχρι τη λήξη της συνταγής.

Επίσης, παραθέτει παράδειγμα συνταγογράφησης, σύμφωνα με το οποίο ο θεράπων ιατρός συνταγογραφεί το φάρμακο Α σε δοσολογία ένα δισκίο την ημέρα, για 3 μήνες, ενώ το κάθε κουτί περιέχει 50 δισκία. Στο παράδειγμα αυτό, το Σύστημα Πληροφορικής θα υπολογίσει ότι o δικαιούχος δικαιούται να λάβει συνολικά 84 (3x28) δισκία για τους 3 μήνες που θα είναι σε ισχύ η συνταγή του.

Έτσι, ο δικαιούχος θα μπορεί να λάβει από το φαρμακείο ένα κουτί τον πρώτο μήνα και ένα κουτί τον δεύτερο μήνα της συνταγής (συνολικά 100 δισκία), αλλά δεν θα δικαιούται να λάβει φάρμακο από το φαρμακείο τον τρίτο μήνα της συνταγής, καθώς θα έχει ήδη λάβει όλη την ποσότητα φαρμάκου που χρειάζεται για τους 3 μήνες (για τους 3 μήνες χρειάζεται 84 δισκία και κατά τους 2 πρώτους μήνες της συνταγής πήρε 100). Κατά τον τρίτο μήνα, ο δικαιούχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιπλέον ποσότητα φαρμάκου που πήρε από το φαρμακείο τους δύο πρώτους μήνες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε περιπτώσεις ανάλογες με το πιο πάνω παράδειγμα, το Σύστημα Πληροφορικής δεν θα επιτρέπει στον θεράποντα ιατρό να εκδώσει νέα συνταγή για το συγκεκριμένο φάρμακο, πριν τη λήξη της προηγούμενης συνταγής.

Δειτε Επισης

Έργο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο λιμάνι Λεμεσού-Οι συνεργάτες της κοινοπραξίας
Φιλανθρωπική φωτογραφική έκθεση «Λεμεσός Αγάπη Μου» από Totalserve και PGE&Co
Μωρά Θαύματα: Το όραμα που έγινε πραγματικότητα και οι επόμενοι στόχοι του Συνδέσμου
ΙδΕΚ: Δυναμική κυπριακή παρουσία στο φεστιβάλ καινοτομίας SLUSH 2024
Tο ασημένιο γούρι «Δέντρο της Ζωής» του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Έρχεται ο δέκατος εθνικός διαγωνισμός για ανάδειξη του καλύτερου οινοχόου της Κύπρου
Διεκδικεί επανεκλογή στο συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού η Κύπρος-Το μήνυμα Χατζημανώλη
Η συνταγή τριών κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών για πετυχημένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
Μνημόνιο συνεργασίας CMMI και NIMRD σε ερευνητικούς τομείς-«Σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο»