Powered by

Έρευνα: Πόσο δυσκολεύονται να βρουν εργατικό δυναμικό οι ΜμΕ στην Κύπρο

Η εύρεση εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, ο άνισος ανταγωνισμός και η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αποτελούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Κύπρο, κάτι που διαπιστώνεται στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με τίτλο «SMEs and skills shortages».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 11/9 έως τις 13/10 του 2023 και δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα της Ε.Ε. αυτό τον μήνα. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 240 κυπριακές ΜμΕ, και συγκεκριμένα πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν λιγότερα από 10 άτομα, μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν 10-49 άτομα και μεσαίες επιχειρήσεις που εργοδοτούν 50-249 άτομα.

11

Τα ευρήματα της έρευνας

Στην ερώτηση «Τους τελευταίους 24 μήνες, πόσο δύσκολο ήταν για την εταιρεία σας να βρεί και να προσλάβει προσωπικό με τις σωστές δεξιότητες;», το 46% των κυπριακών ΜμΕ απάντησαν «πολύ δύσκολο», το 15% «κάπως δύσκολο», 8% «καθόλου δύσκολο», ενώ το 30% δεν χρειάστηκε να προσλάβει προσωπικό και το υπόλοιπο 1% απάντησαν «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

1

Στην ερώτηση «Για ποια προσόντα/επίπεδα εκπαίδευσης η εταιρεία σας δυσκολεύεται πιο πολύ να προσλάβει προσωπικό;», η οποία ερώτηση αφορούσε προσόντα αναλόγως της εκπαίδευσης, οι τρεις απαντήσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν:

  • Προσόντα επαγγελματικής εκπαίδευσης (από επίπεδο μεταπτυχιακού μέχρι το επίπεδο μαθητευόμενου): 48%.
  • Πτυχίο (Bachelor’s degree): 22%.
  • Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 8%.
3

Σχετικά με τα προσόντα που συσχετίζονται με την ιδιότητα του επαγγέλματος και της εργασίας, οι περισσότερες ελλείψεις εμφανίζονται στις πιο κάτω εξειδικεύσεις:

  • Τεχνικοί (όπως εργαζόμενοι σε εργαστήρια, μηχανικοί, κλπ.): 38%.
  • Ειδικός φροντίδας πελατών (επαγγελματίες πωλήσεων, συμβούλοι πελατών, υπαλλήλοι υποδοχής, κλπ): 13%.
  • Ειδικοί Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D): 5%.
  • Ειδικοί Πληροφορικής (IT): 1%.
4

Στις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, το 18% των ΜμΕ δήλωσαν πως προχώρησαν σε πρόσληψη εργαζομένων από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 13% προχώρησαν σε πρόσληψη εργαζομένων από το εξωτερικό, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5

Εκ των ΜμΕ που επιχείρησαν να προχωρήσουν σε πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού από την Ε.Ε., το 42% δήλωσαν ότι δεν αντιμετώπισαν οποιανδήποτε δυσκολία. Το 19% ανέφεραν ότι το προσωπικό δεν ήταν το κατάλληλο, το 16% δήλωσαν πως αντιμετώπισαν γραφειοκρατικές δυσκολίες και το 12% δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα.

7

Τέλος, οι ΜμΕ κλήθηκαν να προτείνουν τον τύπο εξωτερικής υποστήριξης που πιστεύουν ότι θα ήταν ο πιο χρήσιμος για την εταιρεία τους, ο οποίος θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση έλλειψης δεξιοτήτων. Οι τρεις κύριες απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Εκπαίδευση για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (όπως προγράμματα εκπαίδευσης για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων που χρηματοδοτούνται από εξωτερικό φορέα): 37%.
  • Φορολογικά κίνητρα (όπως αναστολή φόρου, φορολογικές εκπτώσεις για την κοινωνική ασφάλιση ή τον φόρο επί των επιχειρήσεων, κλπ): 31%.
  • Άμεσες επιδοτήσεις (όπως επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις που χορηγούνται στην εταιρεία για την αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων): 27%.

8

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου: Ανησυχώ για τον τομέα της δικαιοσύνης και των διοικητικών υπηρεσιών
Φτάνει στο peak της χρονιάς η κίνηση στις υπεραγορές-Οι προσφορές «σώζουν» το αυξημένο κόστος
Σε εικονική λειτουργία με εικονικούς πελάτες το e-kalathi...Ο τρόπος λειτουργίας και εφαρμογής της πλατφόρμας
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Μεγαλομέτοχος των Mall of Cyprus και Mall of Engomi με 77,8% η Pareto
Αξιολογεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών η ΚΤΚ-Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων κεφαλαίων
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων