Powered by

Έρευνα: Πόσο δυσκολεύονται να βρουν εργατικό δυναμικό οι ΜμΕ στην Κύπρο

Η εύρεση εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες, ο άνισος ανταγωνισμός και η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αποτελούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Κύπρο, κάτι που διαπιστώνεται στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με τίτλο «SMEs and skills shortages».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 11/9 έως τις 13/10 του 2023 και δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα της Ε.Ε. αυτό τον μήνα. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 240 κυπριακές ΜμΕ, και συγκεκριμένα πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν λιγότερα από 10 άτομα, μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν 10-49 άτομα και μεσαίες επιχειρήσεις που εργοδοτούν 50-249 άτομα.

11

Τα ευρήματα της έρευνας

Στην ερώτηση «Τους τελευταίους 24 μήνες, πόσο δύσκολο ήταν για την εταιρεία σας να βρεί και να προσλάβει προσωπικό με τις σωστές δεξιότητες;», το 46% των κυπριακών ΜμΕ απάντησαν «πολύ δύσκολο», το 15% «κάπως δύσκολο», 8% «καθόλου δύσκολο», ενώ το 30% δεν χρειάστηκε να προσλάβει προσωπικό και το υπόλοιπο 1% απάντησαν «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

1

Στην ερώτηση «Για ποια προσόντα/επίπεδα εκπαίδευσης η εταιρεία σας δυσκολεύεται πιο πολύ να προσλάβει προσωπικό;», η οποία ερώτηση αφορούσε προσόντα αναλόγως της εκπαίδευσης, οι τρεις απαντήσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν:

  • Προσόντα επαγγελματικής εκπαίδευσης (από επίπεδο μεταπτυχιακού μέχρι το επίπεδο μαθητευόμενου): 48%.
  • Πτυχίο (Bachelor’s degree): 22%.
  • Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 8%.
3

Σχετικά με τα προσόντα που συσχετίζονται με την ιδιότητα του επαγγέλματος και της εργασίας, οι περισσότερες ελλείψεις εμφανίζονται στις πιο κάτω εξειδικεύσεις:

  • Τεχνικοί (όπως εργαζόμενοι σε εργαστήρια, μηχανικοί, κλπ.): 38%.
  • Ειδικός φροντίδας πελατών (επαγγελματίες πωλήσεων, συμβούλοι πελατών, υπαλλήλοι υποδοχής, κλπ): 13%.
  • Ειδικοί Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D): 5%.
  • Ειδικοί Πληροφορικής (IT): 1%.
4

Στις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, το 18% των ΜμΕ δήλωσαν πως προχώρησαν σε πρόσληψη εργαζομένων από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 13% προχώρησαν σε πρόσληψη εργαζομένων από το εξωτερικό, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5

Εκ των ΜμΕ που επιχείρησαν να προχωρήσουν σε πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού από την Ε.Ε., το 42% δήλωσαν ότι δεν αντιμετώπισαν οποιανδήποτε δυσκολία. Το 19% ανέφεραν ότι το προσωπικό δεν ήταν το κατάλληλο, το 16% δήλωσαν πως αντιμετώπισαν γραφειοκρατικές δυσκολίες και το 12% δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα.

7

Τέλος, οι ΜμΕ κλήθηκαν να προτείνουν τον τύπο εξωτερικής υποστήριξης που πιστεύουν ότι θα ήταν ο πιο χρήσιμος για την εταιρεία τους, ο οποίος θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση έλλειψης δεξιοτήτων. Οι τρεις κύριες απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Εκπαίδευση για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (όπως προγράμματα εκπαίδευσης για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων που χρηματοδοτούνται από εξωτερικό φορέα): 37%.
  • Φορολογικά κίνητρα (όπως αναστολή φόρου, φορολογικές εκπτώσεις για την κοινωνική ασφάλιση ή τον φόρο επί των επιχειρήσεων, κλπ): 31%.
  • Άμεσες επιδοτήσεις (όπως επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις που χορηγούνται στην εταιρεία για την αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων): 27%.

8

Δειτε Επισης

Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Πώς προχωρά η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ancoria Bank από τον Κώστα Κλεάνθους
Τι προτείνουν οκτώ επιχειρηματίες και η στρατηγική Χαράλαμπου Προύντζου για το κέντρο της Λευκωσίας
Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη: Το τεράστιο έργο που επιτελεί ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπάθεια διεύρυνσης του επιδόματος τέκνου, έρχεται τρίτη δέσμη μέτρων για το δημογραφικό
Λαϊκή αγορά στο περιβόλι του Προεδρικού με πρωτοβουλία Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη-Το ευρύτερο σχέδιο αειφορίας