Powered by

Φ. Λεβέντης: «Οι τιμές στα εστιατόρια δεν είναι απόλυτες»-Οι παράγοντες του τσουχτερού λογαριασμού

Παραμένουν τα προβλήματα στο χώρο των κέντρων αναψυχής και δη της εστίασης, με τον… λογαριασμό να έρχεται «τσιμπημένος», αφού οι τιμές των προϊόντων που προσφέρονται είναι αρκετά ψηλές, όπως δείχνει και η έρευνα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Οι εστιάτορες ωστόσο, αποδίδουν τις αυξήσεις σε άλλους παράγοντες, λέγοντας πως η έρευνα είναι διαφωτιστική, αλλά κάπως… μονόπλευρη

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, στην έρευνά του, υποστηρίζει ότι τα εστιατόρια (κέντρα), στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος χρέωσης, φαίνεται να κάνουν εκπτώσεις στην ποσότητα ή ποιότητα του φαγητού που προσφέρουν.

Σημειώνεται ότι η έρευνα αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε κέντρα εστίασης και διεξήχθη την περίοδο από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο του 2023, καλύπτοντας συνολικά 200 επισκέψεις σε κέντρα εστίασης σ’ ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο με τη μέθοδο «mystery shopping».

Όπως εξηγεί μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, τις τιμές που παρουσιάζονται, δεν θα πρέπει να τις λαμβάνουμε ως απόλυτες, καθώς συμπεριλαμβάνουν κι άλλους παράγοντες.

«Αυτό με τις τιμές δεν είναι απόλυτο. Είναι κάτι που συζητούμε με τους συναδέλφους. Εξαρτώνται από τον χώρο, το είδος του εστιατορίου, το επίπεδο κλπ. Όλα διαδραματίζουν ρόλο στην τιμή. Δεν μπορείς να λες ότι αγοράζω αυτό το κρασί από την υπεραγορά στα πέντε ευρώ και να αναμένεις να είναι η ίδια τιμή και στο εστιατόριο. Είναι θέμα πολιτικής, του χώρου και άλλων παραγόντων», επισήμανε.

«Αγκάθι» το εργατικό δυναμικό

Την ίδια ώρα, παραμένουν τα χρόνια προβλήματα στον χώρο της εστίασης και της αναψυχής, με κυριότερο αυτό της εργοδότησης ατόμων από τρίτες χώρες και με τον κ. Λεβέντη να παρουσιάζεται μάλλον απαισιόδοξος για το αν θα υπάρξουν εξελίξεις σύντομα.

Όπως τόνισε, «εξακολουθούν τα θέματα αυτά να παραμένουν στάσιμα. Αρχίζοντας από το προσωπικό και την απασχόληση. Δεν βλέπουμε να υπάρχει στον ορίζοντα μια σκέψη ή πολιτική από την Κυβέρνηση που να διέπει τον τρόπο που θα γίνεται η απασχόληση από άτομα από τρίτες χώρες».

Ο ΠΑΣΙΚΑ έχει ήδη συναντηθεί με το Υπουργείο Εργασίας με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων γύρω από την εστίαση, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται για να επανέλθουν με νέες ιδέες στο άμεσο μέλλον.

«Καλές είναι οι συζητήσεις, αλλά καλό είναι να γίνεται και η πράξη», σχολιάζει ο κ. Λεβέντης επί τούτου, και προσθέτει ότι «θα αποκοιμηθεί ελαφρώς το θέμα γιατί δεν θα υπάρχει η πίεση από τις τουριστικές περιοχές και δεν θα υπάρχει έντονο το θέμα της απασχόλησης».

Ανέφερε ακόμη πως με τον νέο χρόνο, ο ΠΑΣΙΚΑ θα επιδιώξει νέα συνάντηση με την Κυβέρνηση, καθώς είναι ένα γενικότερο το ζήτημα και δεν αφορά μόνο την τουριστική περίοδο.

Κινδυνεύουν επιχειρήσεις

Το αυξημένο κόστος λειτουργίας που προέρχεται από τις υψηλές τιμές καυσίμων, τον πληθωρισμό και άλλους εξωγενείς παράγοντες έχουν φέρει αρκετές επιχειρήσεις στα όρια της βιωσιμότητας.

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε σε περίπου 4500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου περιλαμβάνονται σαφώς και κέντρα αναψυχής. «Ένα 22% βρίσκεται σε κίνδυνο να σταματήσει να λειτουργεί. Θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Το αυξημένο λειτουργικό κόστος δημιουργεί προβλήματα στη βιωσιμότητα», σημείωσε.

Όσον αφορά την επισκεψιμότητα, αυτή κρίνεται ικανοποιητική, ωστόσο είναι… δίκοπο μαχαίρι. «Ο κόσμος είναι αρκετός, αλλά είναι πολύ προσεκτικός και καλά κάνει, για να διατηρηθεί η επισκεψιμότητα στα κέντρα αναψυχής. Θα πρέπει όμως και τα κέντρα αναψυχής να λειτουργούν σε ένα βιώσιμο καθεστώς», επισήμανε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι τιμές των καυσίμων επηρεάζουν και τον δικό μας τομέα με τη διανομή γευμάτων, αλλά είναι και οι τιμές του αερίου. Κάποιες από τις τιμές των πρώτων υλών φαίνεται ότι υπάρχει εκμετάλλευση και ότι υπάρχει αισχροκέρδεια. Η πολιτεία πρέπει να εντείνει τους ελέγχους».

Απέχουμε περίπου ένα μήνα από τις γιορτές του Δεκεμβρίου, και παρότι είναι νωρίς, οι στολισμοί έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο κ. Λεβέντης στέλνει το δικό του μήνυμα ενόψει των εορτών, καθώς σύντομα θα αρχίσει να διαφαίνεται το πώς θα κινηθούν τα κέντρα αναψυχής. «Θα πρέπει και εμείς ως επαγγελματίες να κινηθούμε σε επίπεδα που θα προσελκύουν τον κόσμο, να τον βγάλουμε από τα σπίτια του τις γιορτές με τιμές και πακέτα», διαμήνυσε.

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)