Παπαναστασίου: Σχέδια χορηγιών €245 εκατ. για ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων

Συγχρηματοδοτούμενα σχέδια χορηγιών €245 εκ. μέχρι το 2027 παραχωρούνται ως κίνητρα στις επιχειρήσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ενεργειακή αναβάθμισή τους, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, χαιρετίζοντας την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας (ΕΒΕΛ) το απόγευμα της Τετάρτης.

Ενεργειακή αναβάθμιση και κυκλική οικονομία
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν δύο νέα σχέδια, το ένα για ενεργειακή αναβάθμιση και ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων (€17 εκ.) και το δεύτερο για προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας (€14,4 εκ). Παράλληλα, ακόμα €120 εκ. θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω του Σχεδίου Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες, ενώ πράσινες επενδύσεις προωθούνται και με τα Σχέδια Χορηγιών του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε), για τα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα €80 εκ. για τα έτη 2022-2023, ανέφερε.

Επιπλέον, ο Υπουργός είπε ότι προωθείται η υλοποίηση έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των βιομηχανικών περιοχών και ζωνών παγκύπρια, με συνολικό προϋπολογισμό που για το 2024 ανέρχεται σε €9 εκ.. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το έργο της περίφραξης και εγκατάστασης συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου, σε Συμφωνία Ειδικού Σκοπού με το ΕΒΕΛ.

Μιλώντας για την ανάγκη εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι εφαρμόζεται μια σειρά μέτρων και προωθητικών δράσεων σε συνεργασία με τα 16 εμπορικά κέντρα στο εξωτερικό. Επιπλέον, μαζί με το ΚΕΒΕ, διοργανώνονται στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές εστιάζοντας τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, με τη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου, όπως αύξηση 14,5% στις εξαγωγές εγχώριων προϊόντων το 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Προτάσεις ΕΒΕΛ για ανάπτυξη της Λευκωσίας
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λευκωσίας, Μιχάλης Μουσιούττας, στην ομιλία του υπογράμμισε τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας και ανθρωπιστικής στήριξης, προσθέτοντας ότι η δημιουργία μία ανάλογης εικόνας με έργα και προτάσεις θα συνιστούσε σοβαρή συνεισφορά στην στρατηγική μας αναβάθμιση ως γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μέση Ανατολή, γεγονός που με τη σειρά του θα αποτελέσει προστιθέμενη αξία και για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

Τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας. «Κανονικότητα σημαίνει μία χώρα η οποία θα είναι απαλλαγμένη από την κατοχή και θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της. Μία χώρα λειτουργική και ικανή να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών της, αλλά και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ισότιμο και δημιουργικό μέλος. Κανονικότητα τέλος, σημαίνει ανάπτυξη προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, χωρίς περιορισμούς από συρματοπλέγματα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση στην Πύλα, είπε ότι συμφωνήθηκε η αποκατάσταση του καθεστώτος της Νεκρής Ζώνης και η δημιουργία μίας νέας ζώνης αστικής και οικιστικής ανάπτυξης. «Αυτή την προσέγγιση είμαι βέβαιος πως μπορούμε να την επεκτείνουμε και να βρούμε ανάλογες εφαρμογές και σε άλλες περιοχές, ανέφερε, σημειώνοντας τη σημασία να αναστραφεί η πορεία εποικισμού της Αμμοχώστου, να επιτευχθεί η άρση της απομόνωσης του Πύργου Τηλλυρίας και να υπάρξει λύση στην όδευση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Αστρομερίτη με την υλοποίηση του σχεδιασμού που διέρχεται μέσω Δένειας.

Αναφορικά με τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι η «δαιδαλώδης, αντιπαραγωγική, υπάρχουσα κατάσταση θα δώσει τη θέση της σε μία νέα πραγματικότητα για την οποία όμως υπάρχει σοβαρή ανάγκη ενημέρωσης».

«Με σχετική ανησυχία εισπράττουμε κάποια μηνύματα κόπωσης, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από εταίρους, και αυτό το θεωρώ ως ένα από τους μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουμε», είπε αναφερόμενος σε άλλες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη για στροφή στο ψηφιακό κράτος και την ψηφιακή οικονομία, στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, που συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στη δικαιότερη κατανομή βαρών, στην πράσινη ανάπτυξη.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σημασία του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυσης του δικτύου διανομής/υποσταθμών, σημειώνοντας ότι το υψηλό κόστος ενέργειας διαβρώνει συστηματικά την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων, αναφέροντας, επιπλέον, ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί το κόστος της πράσινης μετάβασης.

Ο κ. Μουσιούττας είπε επίσης, ότι το ΕΒΕΛ κατατάσσει ψηλά στις προτεραιότητές του το ζήτημα του κυκλοφοριακού, υπογραμμίζοντας ότι το Επιμελητήριο έχει αναφέρει πολλές φορές την ανάγκη δημιουργίας τραμ στη Λευκωσία και γραμμές τραμ που θα ενώνουν τη Λάρνακα και Λεμεσό με τη Λευκωσία.

Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, σημειώνοντας τις προσπάθειες να απαλλαγεί η Κύπρος από το στίγμα και την κακή φήμη.

Ανησυχία για ΑΤΑ και κρατικές δαπάνες
Αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά, αναφέρθηκε σε σημεία που προκαλούν ανησυχία, όπως η οριζόντια αύξηση στην ΑΤΑ, οι αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, η τάση για επιδοματικές παρεμβάσεις και το ενδεχόμενο εκτροπής του σφαιρικού προϋπολογισμού του ΓΕΣΥ.

Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη εργατικού δυναμικού που παρατηρείται σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, «η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και ανασταλτικό παράγοντα στη περαιτέρω ανάπτυξη τους».

Εναντίον του «e-Kalathi»
Επιπλέον, εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια» για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αναθεωρήσει τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, καθώς και «έντονη διαφωνία» για οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση σε θέματα ελεύθερης αγοράς και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως το «e-Kalathi».

Χαιρετισμό στη Συνέλευση απηύθυνε και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, σημειώνοντας ότι είναι η τελευταία φορά που απευθύνεται στη Συνέλευση ως Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, καθώς λήγει η θητεία του.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος έκανε απολογισμό του έργου που έγινε στη Λευκωσία τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Συγκεκριμένα, είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί έργα αξίας €220 εκ., βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αξίας €85 εκ., και προγραμματίζονται έργα €50 εκ. Σημείωσε ότι η επένδυση στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας ανέρχεται σε €170 εκ., ενώ άλλα €53 εκ. προέρχονται από τον προϋπολογισμό των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών για σχέδια κινήτρων.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων