Μουσιούττας: Θέλουμε πρωταγωνίστρια την πρωτεύουσα-Προτάσεις ΕΒΕΛ για ανάπτυξη Λευκωσίας

Σειρά μέτρων για ανάπτυξη της Λευκωσίας, κατέθεσε στη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας (ΕΒΕΛ), ο Πρόεδρος του, Μιχάλης Μουσιούττας.

Όπως είπε ο κ. Μουσιούττας, η ποιότητα ζωής στην πόλη μας, η κοινωνική και πολιτιστική της ανάπτυξη, η προστασία και ανάδειξη του ιστορικού της ρόλου και πλούτου, αποτελούν προτεραιότητες μας.

Παρά τα έργα υποδομής, και τις σημαντικές επενδύσεις που έγιναν, πρόσθεσε, παρατηρούμε μία διαρκή υποβάθμιση συγκεκριμένων τομέων ποιότητας ζωής στην πόλη μας.

Και συμπλήρωσε:

Η Λευκωσία ασφυκτιά και απαιτείται η λήψη δραστικών μέτρων το ταχύτερο δυνατόν. Μέτρων που θα εμπλουτίζουν το φτωχό και μη λειτουργικό οδικό δίκτυο, θα υποκαθιστούν τις αποσπασματικές και μη λειτουργικές παρεμβάσεις με ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει:

  • Τη δημιουργία τραμ στην πόλη,
  • Την εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
  • Την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον κυκλοφοριακό έλεγχο,
  • Την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς για μεταφορά μαθητών και στοχευμένη μεταφορά εργαζομένων.
  • Την αξιοποίηση των νέων οδικών έργων που αφορούν τον περιμετρικό Λευκωσίας, την Λεωφόρο Αργυρουπόλεως με την Λεωφόρο Τσερίου και το δρόμο Ανθούπολης – Παλαιχωρίου.

Ο κ. Μουσιούττας αναφέρθηκε και στο νέο αρχαιολογικό μουσείο που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη Λευκωσία και την Κύπρο ολόκληρη, τονίζοντας ότι είναι σημαντική την προσπάθεια αναβίωσης του ιστορικού κέντρου της πόλης με έργα αναβάθμισης, αλλά και με τη δημιουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, και φοιτητικών εστιών.

Ως εμβληματικό τοπόσημο, πρόσθεσε, αναμένουμε ότι θα λειτουργήσει ο χώρος του παλιού ΓΣΠ, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του εντός του 2024.

Τα έργα αυτά τόνισε είναι απαραίτητα προκειμένου να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας, η οποία αποτελεί όχι μόνο το διοικητικό κέντρο της χώρας, αλλά αναπτύσσεται και ως επιχειρηματικό κέντρο με έμφαση σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ή έρευνα και καινοτομία.

Αναφερόμενος στην οικονομία επισήμανε ότι το ΕΒΕΛ εκφράζει:

  • Σοβαρές επιφυλάξεις και έντονη δυσαρέσκεια για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αναθεωρήσει τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, ο οποίος μόλις πρόσφατα έχει εισαχθεί. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση της εισφοράς ύψους 0.5% των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα εφαρμοστεί από την πρώτη κιόλας μέρα του νέου έτους, αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, και διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα τους.
  • Έντονη διαφωνία και για οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση σε θέματα ελεύθερης αγοράς και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Για τον λόγο αυτό το ΕΒΕΛ τάχθηκε ανοικτά και καθαρά, ενάντια στο «e-Kalathi».
  • Αγωνία για την καθυστέρηση στην προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Και επισήμανε:

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, η έλλειψη αντανακλαστικών σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν επιφέρει σημαντικές ανατροπές στους σχεδιασμούς που είχαμε, προκαλώντας κλίμα ανασφάλειας, το οποίο επηρεάζει σοβαρά την επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τόπο μας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είπε, είναι που απαιτούνται ιδιαίτερα σοφές αποφάσεις και δράσεις που θα στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και τη σταθερότητα.

Ως τέτοιες αποφάσεις ανάφερε τα εξής:

  • Είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε πλεονασματικούς τους προϋπολογισμούς
  • Να διατηρηθεί με την ίδια ένταση η προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους
  • Να συγκρατηθεί το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα

Συνεχίζοντας ο κ. Μουσιούττας εξέφρασε τη διαφωνία του ΕΒΕΛ για:

  • Την οριζόντια αύξηση στην ΑΤΑ,
  • Αυξήσεις στον δημόσιο τομέα που πιθανόν να διαταράξουν τη δημοσιονομική ισορροπία
  • Την τάση για επιδοματικές παρεμβάσεις, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε υπέρβαση των δυνατοτήτων του κράτους,
  • Το ενδεχόμενο εκτροπής του σφαιρικού προϋπολογισμού του ΓΕΣΥ.

Τέλος ο κ. Μουσιούττας αναφερόμενος στα προβλήματα που προκαλεί η κατοχή στην ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λευκωσίας, είπε ότι:

  • Προτεραιότητα οφείλουμε να δώσουμε σε λύσεις που αίρουν την απομόνωση του Πύργου Τηλλυρίας. Λύσεις που θα απεγκλωβίζουν τους κατοίκους της περιοχής από την ασφυκτική κατάσταση πραγμάτων που βιώνουν για δεκαετίες.
  • Απαιτείται λύση στην όδευση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Αστρομερίτη με την υλοποίηση του σχεδιασμού που διέρχεται μέσω Δένειας.

Στη συνέλευση του ΕΒΕΛ απηύθυναν Χαιρετισμό ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζής και ο Πρόεδρος τυ ΚΕΒΕ, Χρ. Αγκαστινιώτης.

Στη συνέλευση παρευρέθηκαν βουλευτές, δήμαρχοι της μείζωνος περιοχής Λευκωσίας, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και τα μέλη του ΕΒΕΛ.

Δειτε Επισης

Κοινό μέτωπο Κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων κατά της αδήλωτης εργασίας...Η αυξητική τάση και τα μέτρα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και ECOFIN ο Κεραυνός-Τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα
Άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ και εβδομαδιαία κέρδη 3,30%
Μόνο μέσω του Tax For All η Δήλωση για μειωμένο ΦΠΑ 5%
Κέρδη στο ΧΑΚ εν μέσω υψηλού όγκου στους τραπεζικούς τίτλους
Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν Αστυνομία και Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού
Επί τάπητος μέτρα για αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας-Συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου