powered by

Σταύρος Σταύρου: Απώτερος στόχος μια δυνατή οικονομία μέσω του καλώς νοούμενου επιχειρείν

Την υπόσχεση ότι σε περίπτωση εκλογής του θα εργαστεί σκληρά με όλους τους συνεργάτες του για επίτευξη του απώτερου στόχου που, όπως αναφέρει, είναι μια δυνατή οικονομία μέσω του καλώς νοούμενου επιχειρείν για μια ευημερούσα κοινωνία, δίνει ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ενόψει των επερχόμενων εκλογών στο ΚΕΒΕ, ο κ. Σταύρου απαριθμεί και ιεραρχεί τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος, προσδιορίζοντας τις κινήσεις στις οποίες κατά προτεραότητα θα προβεί αν εκλεγεί, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Υποδεικνύοντας ότι αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις είναι ένα ξεκάθαρο επιχειρηματικό περιβάλλον με σαφώς προσδιορισμένους κανόνες για να μπορούν να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους, σωστά κίνητρα και σίγουρα όχι γραφειοκρατία, ο Σταύρος Σταύρου αναφέρεται στις διεκδικήσεις τις οποίες θα προβεί από το κράτος, ενώ αξιολογώντας τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, σημειώνει πως κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά σε πολύ πιο αργό ρυθμό από ότι η κοινωνία ανέμενε.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το συνδικιλαστικό κίνημα, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΕΒΕ σημειώνει πως θα πρέπει να ενισχυθεί και να θεσμοθετηθεί ένας πιο στενός και ειλικρινής διάλογος με τις συντεχνίες, ώστε να μπορεί η κάθε πλευρά να κατανοήσει τις θέσεις της αντίθετης πλευράς για να μπορεί να υπάρχει αλληλοκατανόηση στις δυσκολίες και προβληματισμούς που απασχολούν την κάθε πλευρά.

Ο Σταύρος Σταύρου παραθέτει τέλος τις θέσεις και απόψεις του επί βασικών εργασιακών ζητημάτων που απασχολούν τον εργοδοτικό κόσμο.

Διαβάστε πιο κάτω τη συνέντευξη του υποψήφιου για την προεδρία του ΚΕΒΕ Σταύρου Σταύρου στο InBusinessNews:

Για ποιον λόγο διεκδικείτε την προεδρία του ΚΕΒΕ;

Μετά από μια δεκαπενταετία στα δρώμενα των Επιμελητηρίων και έξι χρόνια στην Προεδρία του ΕΒΕ Λάρνακας, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ πιστεύω ότι έχω αρκετές εμπειρίες για να ηγηθώ αυτού του ιστορικού θεσμού.

Αν τα μέλη με εμπιστευθούν σε αυτή μου την προσπάθεια υπόσχομαι ότι θα δώσω όσο χρόνο χρειάζεται και θα δουλέψω σκληρά με όλους τους συνεργάτες μου των Τοπικών Επιμελητηρίων και με την ομάδα μου του ΚΕΒΕ, για να πετύχουμε τον απώτερο στόχο, που είναι μια δυνατή οικονομία μέσω του καλώς νοούμενου επιχειρείν για μια ευημερούσα κοινωνία.

Πώς αξιολογείτε την παρούσα κατάσταση και πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η πορεία της κυπριακής οικονομίας στο προσεχές μέλλον;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κυπριακή οικονομία επηρεάζεται και αρνητικά αλλά και θετικά από εξωγενείς παράγοντες. Μετά την πανδημία του COVID-19, και πρώτού συνέλθουμε από τις αρνητικές του επιπτώσεις, είχαμε τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία που προκάλεσε μια μεγάλη αύξηση στο πληθωρισμό παγκοσμίως κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των δανειστικών επιτοκίων, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα για την οικονομία.

Όλα τα τραγικά που δυστυχώς συμβαίνουν τελευταίως στην περιοχή, πιστεύω θα έχουν και αυτά το δικό τους αντίκτυπο στην οικονομία μας. Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί στις επιλογές μας για να ξεπεράσουμε τους σκόπελους που βρίσκονται τώρα μπροστά μας και να αξιοποιήσουμε τους όποιους ευνοϊκούς ανέμους προκύψουν στην πορεία.

Προς τη σωστή κατεύθυνση

Πώς αξιολογείτε τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης και σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των επιχειρηματιών;

Η κυβέρνηση και γενικά η κάθε κυβέρνηση πρέπει πάντα να προσπαθεί να κρατήσει τα ισοζύγια μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, των εργαζομένων, της κοινωνίας ευρύτερα και του κράτους. Αυτά τα ισοζύγια όταν επιτευχθούν σωστά θα οδηγήσουν σε μια δυνατή οικονομία και μια υγιή κοινωνία στην οποία οι πάντες μπορούν να απολαμβάνουν του καρπούς αυτής της κοινής προσπάθειας.

Αυτά τα ισοζύγια επηρεάζονται από πάρα πολλούς μεταβλητούς παράγοντες, ενδογενείς και εξωγενείς. Γι’ αυτό και θα πρέπει να διαμορφωθούν μέσα στο πλαίσιο ενός διαλόγου και μιας αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας από το κράτος ούτως ώστε τα δημόσια οικονομικά να παραμείνουν σε ασφαλή και υγιή πλαίσια και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η εργασιακή αλλά και γενικότερα η κοινωνική ειρήνη.

Οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση αλλά σε πολύ πιο αργό ρυθμό από ότι η κοινωνία ανέμενε και αυτό κατά την γνώμη μου οφείλεται στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες παγκοσμίως αυτό τον καιρό, αλλά και σε ένα μακρύτερο «learning curve» από μέρους της κυβέρνησης.

Έγιναν σημαντικά βήματα προς την εξασφάλιση εργατικής ειρήνης με την ενδιάμεση συμφωνία για την ΑΤΑ, αλλά το θέμα της ΑΤΑ πρέπει να λυθεί οριστικά και πιο ορθολογιστικά στο άμεσο μέλλον. Δόθηκαν επίσης, σωστά κατά την άποψη μου, κάποιες στοχευμένες ελαφρύνσεις για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακρίβειας.

«Χρειάζεται να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Υπηρεσίας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων»

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο επιχειρηματικός κόσμος;

Τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο επιχειρηματικός κόσμος σήμερα είναι o ψηλός πληθωρισμός, το κόστος ενέργειας, το κόστος δανειοδότησης, οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού προσωπικού και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται λόγω των περίπλοκων διαδικασιών και της γραφειοκρατίας.

Χρειάζεται να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για πιο αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύσεις το συντομότερο για τα πιο πάνω προβλήματα.

STAUROS_STAUROU.width-750

Οι προτεραιότητες

Ποιες προτεραιότητες θέτετε σε περίπτωση εκλογής σας για επίλυση των εν λόγω προβλημάτων;

Ανάμεσα στις προτεραιότητες μου είναι:

  • Να επιδιώξω συνάντηση της ηγεσίας του ΚΕΒΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους υπουργούς/Αξιωματούχους του κράτους.
  • Να επισκεφθώ όλα τα Τοπικά Επιμελητήρια για συναντήσεις με τα ΔΣ τους.
  • Η Σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλευτικού Σώματος του ΚΕΒΕ για να καταγράψουμε τις ανάγκες/προβλήματα των μελών μας.
  • Να πραγματοποιήσω συναντήσεις με τους Πρέσβεις και τους Εμπορικούς Ακόλουθους στη χώρα μας για προώθηση συνεργασιών και εξαγωγών κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών.
«Πρέπει να προωθηθούν νέες επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό»

Σε περίπτωση εκλογής σας, τι θα διεκδικήσετε από το κράτος για τις επιχειρήσεις;

Αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις είναι ένα ξεκάθαρο επιχειρηματικό περιβάλλον με σαφώς προσδιορισμένους κανόνες για να μπορούν να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους, σωστά κίνητρα και σίγουρα όχι γραφειοκρατία.

Χρειαζόμαστε άμεσα μια καλά δομημένη φορολογική μεταρρύθμιση που να βασίζεται σε πρακτικές λύσεις και όχι σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει σκεπτόμενοι έξω από το κουτί. Πρέπει να προωθηθούν νέες επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό.

Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας πάντα στηριζόταν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βλέπουμε ότι λόγω των αλλεπάλληλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις συρρικνώνονται διαρκώς, ενώ αρκετές δεν τα καταφέρνουν δυστυχώς να επιβιώσουν.

Πρέπει να τους δοθούν τα κίνητρα που χρειάζονται για να συμπράξουν και να ενωθούν μεταξύ τους για να μπορέσουν να μειώσουν τα κόστη τους και να εκμεταλλευτούν τις συνέργειες που μπορεί να προκύψουν από κάτι τέτοιο ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Το ΚΕΒΕ ήταν πάντα ο πιο στενός συνεργάτης της εκάστοτε κυβέρνησης στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι πιο πάνω στόχοι σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό σκοπεύω και εγώ να συνεχίσω και να εντατικοποιήσω κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.

«Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε ότι το «εγώ» πρέπει να γίνει «εμείς», να μάθουμε ότι για να πάρουμε πρέπει και να δώσουμε, ότι μια διαπραγμάτευση για να επιτύχει και να έχει αποτέλεσμα δεν πρέπει να έχει νικητές και ηττημένους»

Ενίσχυση διαλόγου με τον συνδικαλισμό

Ποιας μορφής συνεργασία θα επιδιώξετε με το συνδικαλιστικό κίνημα;

Όπως είπαμε και πιο πάνω οι εργαζόμενοι είναι ένα σημαντικό μέρος της δύσκολης εξίσωσης που πρέπει να επιλύσουμε και το συνδικαλιστικό κίνημα ως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην επίτευξη των πιο πάνω ισοζυγίων. Κανένας μας δεν δραστηριοποιείται στο κενό, όλοι πρέπει να συνυπάρχουμε. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ζωή γενικά στηρίζεται και πορεύεται πάνω σε συνεχείς συμβιβασμούς.

Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε ότι το «εγώ» πρέπει να γίνει «εμείς», να μάθουμε ότι για να πάρουμε πρέπει και να δώσουμε, ότι μια διαπραγμάτευση για να επιτύχει και να έχει αποτέλεσμα δεν πρέπει να έχει νικητές και ηττημένους. Τα θέλω της κάθε πλευράς πρέπει πάντα να βασίζονται πάνω σε εφικτές παραμέτρους. Όλοι πρέπει να νιώθουν ότι κάτι έδωσαν και κάτι πήραν. Μόνο έτσι προχωράς μπροστά.

Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και σημαντικός κοινωνικός εταίρος του ΚΕΒΕ. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε και να θεσμοθετήσουμε ένα πιο στενό και ειλικρινή διάλογο με τις συντεχνίες, ώστε να μπορεί η κάθε πλευρά να κατανοήσει τις θέσεις της αντίθετης πλευράς για να μπορεί να υπάρχει αλληλοκατανόηση στις δυσκολίες και προβληματισμούς που απασχολούν την κάθε πλευρά. Αυτό θα βοηθήσει να έχουμε ένα παραγωγικό και δημιουργικό διάλογο για αμοιβαίο όφελος.

Υπάρχουν θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως υπάρχουν θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις και το ΚΕΒΕ. Είναι ευθύνη και των δύο μας να συζητήσουμε εξαντλητικά με στόχο όπου μπορούμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς που να εξυπηρετούν το ευρύτερο καλό της χώρας και της κοινωνίας. Όταν έχουμε και επικερδείς επιχειρήσεις τότε μπορούμε να έχουμε και καλά αμειβόμενους εργαζομένους.

«Να δοθεί η δυνατότητα σε ξένους φοιτητές να μπορούν να εργάζονται σε όλους του τομείς της οικονομίας για κάλυψη αυτών των αναγκών.»

Πώς τοποθετείστε σε βασικά εργασιακά θέματα, όπως η ΑΤΑ, ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις και η απασχόληση προσωπικού από τρίτες χώρες;

Η ΑΤΑ είναι ένας θεσμός που, κατά την ταπεινή μου γνώμη, έχει ξεφύγει από τον αρχικό σκοπό για τον οποίο είχε δημιουργηθεί. Όπως εφαρμόζεται είναι ένας λανθασμένος μηχανισμός που στην ουσία αναπαράγει τον πληθωρισμό και δεν εξυπηρετεί το στόχο για τον οποίο έχει εισαχθεί.

Με το υφιστάμενο σύστημα, για ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων ισοδυναμεί με αύξηση των μισθών τους πέραν των άλλων αυξήσεων που παίρνουν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα είτε των Οργανισμών/Εταιρειών είτε της οικονομίας συνολικά. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει τόσο η φιλοσοφία όσο και ο τρόπος παραχώρησης της ΑΤΑ και να αντικατασταθεί με ένα πιο σωστό και δίκαιο τρόπο.

Για τον κατώτατο μισθό ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση του όπως προβλέπεται στη σχετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Το θέμα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεχτικά συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα όπως διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν τις προοπτικές της οικονομίας, τον πληθωρισμό, το κόστος ενέργειας κτλ. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων όπως επίσης οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στο συνολικό μισθολόγιο κάθε εταιρείας που θα επιφέρει μια αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για τις συλλογικές συμβάσεις δεν συμφωνώ με το αίτημα των συντεχνιών για εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων σε όλους του τομείς της οικονομίας. Σε μια ελεύθερη οικονομία, η κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει την ευχέρεια των ελεύθερων διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους της για προσδιορισμό των όρων εργοδότησής τους. Ακόμα και σε κλάδους που υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις αυτές δεσμεύουν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει την σύμβαση και όχι όλες τις εταιρείες του κλάδου.

Εξυπακούεται ότι θεωρώ δεδομένο ότι όλες ανεξαίρετα οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν τις σχετικές εργατικές νομοθεσίες ανεξάρτητα του εάν έχουν ή όχι συλλογική σύμβαση.

Όσο αφορά την απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες υπάρχει διαπιστωμένη έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε λόγω του ότι αρκετοί κοινοτικοί εργαζόμενοι παραμένουν πλέον στις χώρες τους αλλά και από την πρόσφατη απόφαση για περιορισμό της δυνατότητας εργοδότησης αιτητών πολιτικού ασύλου. Προκύπτει συνεπώς επιτακτικά η ανάγκη εργοδότησης από Τρίτες Χώρες.

Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες έγκρισης των αιτήσεων και να αυξήσει τα ποσοστά ξένου εργατικού δυναμικού που δικαιούται κάθε επιχείρηση να εργοδοτήσει.

Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε ξένους φοιτητές να μπορούν να εργάζονται σε όλους του τομείς της οικονομίας για κάλυψη αυτών των αναγκών.

Δειτε Επισης

Στις 745 οι σπουδαστικές αιτήσεις για δανειοδότηση από ΚΦΙΚΒ το 2024-Πόσες υποβλήθηκαν από την αρχή του 2025
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Ladies Circle 5 Πάφου και Tangent Club 5 Πάφου συνεχίζουν να στηρίζουν το Enavsma Foundation
Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
ΣΕΛΚ: Στρατηγικός συνεργάτης στη δράση «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2025»
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
Ο αντίκτυπος της ATAD 3 στην Κύπρο και οι φορολογικές και επιχειρηματικές πρακτικές
Η διαχείριση στόλου στο επίκεντρο του 18ου Συνεδρίου Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics
Μαθητικός Διαγωνισμός Τέχνης: Ξεκίνησε η περίοδος υποβολής αιτήσεων
Pascal: Περαιτέρω επέκταση με δύο νέα campuses στη Λεμεσό για το 2025