Σταύρος Σταύρου: Πρόθεσή μου η διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΕΒΕ-«Έτοιμος, αν μου δοθεί η ευκαιρία…»

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του Κυπριακού Εμπορικού, Βιομηχανικού Επιμελητηρίου(ΚΕΒΕ) στις επερχόμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Νοεμβρίου, αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας, Σταύρος Σταύρου.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, και υποδεικνύοντας ότι σκοπός ύπαρξης του ΚΕΒΕ, όπως και των τοπικών ΕΒΕ, είναι να προωθούν το καλώς νοούμενο επιχειρείν για μια δυνατή οικονομία και μια υγιή κοινωνία, ο κ. Σταύρου αναφέρει πως έχει μεταφέρει την πρόθεσή του για διεκδίκηση της προεδρίας του ΚΕΒΕ στους συναδέλφους του στην Εκτελεστική Επιτροπή.

«Αν τα μέλη των τοπικών επιμελητηρίων με τιμήσουν με την ψήφο τους και με εμπιστευτούν για να ηγηθώ αυτού του ιστορικού θεσμού, πιστεύω ότι έχω τις γνώσεις, αλλά και την εμπειρία να συμβάλω και εγώ στην επίτευξη του παραπάνω σκοπού», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στη Λάρνακα, ο Σταύρος Σταύρου επισημαίνει πως βιώνει μια εντυπωσιακή αναπτυξιακή κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, και πως ο χαρακτηρισμός της ως «πόλη του μέλλοντος» είναι απόλυτα δικαιολογημένος. «Οι προοπτικές είναι τεράστιες, και το μέλλον για τη Λάρνακα προδιαγράφεται πολύ ενθαρρυντικό», υπογραμμίζει.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η μετατροπή της Λάρνακας από «φτωχό συγγενή» σε πρωταγωνιστή του επιχειρηματικού και οικονομικού τοπίου της χώρας, αποδίδεται πρωτίστως στην αλλαγή της κουλτούρας και της νοοτροπίας των κατοίκων της πόλης.

Διαβάστε πιο κάτω τη συνέντευξη του προέδρου του ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρου Σταύρου στο InBusinessNews:

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη Λάρνακα μια έντονη αναπτυξιακή κινητικότητα, με αρκετούς να την θεωρούν, ας μας επιτραπεί η έκφραση, ως την πόλη του μέλλοντος. Έχετε και εσείς ανάλογη αντίληψη των πραγμάτων όσον αφορά τις προοπτικές της πόλης και επαρχίας σας;

Η Λάρνακα πράγματι βιώνει μια εντυπωσιακή αναπτυξιακή κινητικότητα τα τελευταία χρόνια, και ο χαρακτηρισμός της ως «πόλη του μέλλοντος» είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Εμείς ανέκαθεν το πιστεύαμε και μπορούμε τώρα με βεβαιότητα να πούμε ότι τα επόμενα δέκα χρόνια «ανήκουν» στη Λάρνακα.

Αυτό το θετικό κλίμα έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές ευκαιρίες που αξιοποιούν οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις και που συνεπακόλουθα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας. Οι προοπτικές είναι τεράστιες, και το μέλλον για τη Λάρνακα προδιαγράφεται πολύ ενθαρρυντικό.

Εμείς ανέκαθεν το πιστεύαμε και μπορούμε τώρα με βεβαιότητα να πούμε ότι τα επόμενα δέκα χρόνια «ανήκουν» στη Λάρνακα

Πού αποδίδετε αυτή την ανάπτυξη και ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους φαίνεται η Λάρνακα να μετατρέπεται από «φτωχό συγγενή» σε πρωταγωνιστή του επιχειρηματικού και ευρύτερου οικονομικού τοπίου της χώρας μας;

Η μετατροπή της Λάρνακας από «φτωχό συγγενή» σε πρωταγωνιστή του επιχειρηματικού και οικονομικού τοπίου της χώρας μας αποδίδεται πρωτίστως στην αλλαγή της κουλτούρας και της νοοτροπίας των κατοίκων της Λάρνακας.

Αυτή η διαφοροποίηση δημιουργεί ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης και δυναμικής που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αγωνιστούν για τη βελτίωση της περιοχής τους, να αξιοποιήσουν τις προοπτικές και να διεκδικήσουν όλ’ αυτά που η Λάρνακα δικαιούται και της αξίζουν.

Επιπλέον, η Λάρνακα έχει επενδύσει σημαντικά στην αναβάθμιση των υποδομών της, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό έχει βελτιώσει τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες της πόλης και επαρχίας, καθιστώντας την πιο ελκυστική για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, η συνεργασία με γειτονικές χώρες και η αξιοποίηση των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της περιοχής έχει παίξει σημαντικό ρόλο δημιουργώντας ευκαιρίες για επιχειρηματική ανάπτυξη και εμπορικές συναλλαγές.

Η συνδυασμένη επίδραση των παραπάνω παραγόντων έχει καταστήσει τη Λάρνακα έναν πρωταγωνιστή στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας μας και έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία.

Η ανάπτυξη αυτή συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς και στη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας μας.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κακώς νοούμενος τοπικισμός, αλλά υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων περιοχών της χώρας

Θα λέγατε πως ο άτυπος ανταγωνισμός που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των πόλεων είναι «καλός» ή «κακός» σε ό,τι αφορά την γενικότερη προσπάθεια της Κύπρου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κακώς νοούμενος τοπικισμός, αλλά υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων περιοχών της χώρας.

Ας μην ξεχνάμε ότι δουλεύουμε σε μια ανταγωνιστική οικονομία και σίγουρα ο άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων μπορεί να θεωρηθεί ως ένας θετικός παράγοντας για τη γενικότερη προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου. Σήμερα οι πόλεις και κοινότητές μας έχουν θέσει τόσο ψηλά τον πήχη που η αλλαγή και η ανάπτυξη είναι αισθητή.

Συνεπώς, ο καλώς νοούμενος ανταγωνισμός τις ενθαρρύνει να βελτιώσουν τις υποδομές τους, τις υπηρεσίες και το επιχειρηματικό περιβάλλον, τη γενική ποιότητας ζωής, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνεται η καινοτομία και η διαφοροποίηση.

Για να καταστεί η Λάρνακα διεθνούς εμβέλειας επιχειρηματικό κέντρο, χρειάζεται να αναληφθούν διάφορες ενέργειες

Πού χρειάζεται ενίσχυση και ποιες άλλες ενέργειες θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν προς επίτευξη του στόχου να καταστεί η Λάρνακα διεθνούς εμβέλειας επιχειρηματικό κέντρο;

Πιστεύω ακράδαντα ότι τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με το να αντιληφθούν οι Λαρνακείς ότι πρέπει να διεκδικήσουν συλλογικά. Για να καταστεί όμως η Λάρνακα διεθνούς εμβέλειας επιχειρηματικό κέντρο, χρειάζεται να αναληφθούν διάφορες ενέργειες όπως είναι η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η βελτίωση των υποδομών για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.

Η συνεργασία με τοπικούς επιχειρηματίες είναι ουσιώδης, καθώς και η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ φορέων και οργανωμένων συνόλων για να ενισχυθεί η επιχειρηματική πεποίθηση.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τον τομέα της προβολής καθώς και του ανοίγματος άλλων αγορών διαμέσου των πολύ καλά δικτυωμένων επιχειρηματιών.

Είναι σημαντικό να ενδυναμωθεί ευρέως το γεγονός πως στη Λάρνακα υπάρχει η προοπτική εκείνη την οποία ένας επενδυτής επιζητεί. Γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά μου, «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει», που σημαίνει ότι η δυναμική προώθηση της Λάρνακας είναι σημαντική για να καταστεί ελκυστική ως επιχειρηματικός προορισμός.

Ποιες θα χαρακτηρίζετε ως τις σημαντικότερες αναπτύξεις/επενδύσεις που βρίσκονται σήμερα σε πορεία υλοποίησης ή θα εισέλθουν σε τέτοια πορεία στο εγγύς μέλλον, και οι οποίες θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην πόλη;

Μια από τις σημαντικότερες αναπτύξεις που θα αλλάξουν άρδην τις οικονομικές παραμέτρους της Λάρνακας είναι το έργο της Ενιαίας Ανάπτυξης Λιμανιού-Μαρίνας που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για να καταστεί η πόλη μας ως κέντρο εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας καθώς και η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου «Larnaka Land of Tomorrow» του Ομίλου Πετρολίνα το οποίο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο αστικό τοπίο και την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης.

Εξαιρετικά σημαντική επίσης είναι και η υλοποίηση πληθώρας έργων που προκύπτουν από ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία αξιοποιούν οι Τοπικές Αρχές και που αναμένεται να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην Λάρνακα και να την καθιερώσουν ως πόλο έλξης για επενδύσεις και τουρισμό.

Μια από τις σημαντικότερες αναπτύξεις που θα αλλάξουν άρδην τις οικονομικές παραμέτρους της Λάρνακας είναι το έργο της Ενιαίας Ανάπτυξης Λιμανιού-Μαρίνας

Οι συνέργειες σε επιχειρηματικό επίπεδο με γειτονικές χώρες, όπως είναι για παράδειγμα το Ισραήλ, πόσο σημαντικές είναι όσον αφορά το επιδιωκόμενο συνολικό αποτέλεσμα;

Οι συνεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο με γειτονικές χώρες, όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος, έχουν ζωτική σημασία για τη Λάρνακα κυρίως στον τομέα των επενδύσεων και την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου να καταστούμε επιχειρηματικό κέντρο.

Πέραν τούτου, οι συνέργειες τόσο με ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες στον τομέα των εξαγωγών ενδυναμώνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και δημιουργούν νέες ευκαιρίες.

Επιπλέον, ο τουρισμός της περιφέρειας Λάρνακας παρουσιάζει ουσιαστική ανάπτυξη, με την αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος και τη βελτίωση της εικόνας της ενώ πολύ ενθαρρυντική είναι η αύξηση των επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες-αρκετές εκ των οποίων αποτελούν διεθνή brands.

Είναι σημαντικό να εργαστούμε από κοινού με τις κρατικές αρχές για τη βελτίωση των διαδικασιών και την επιτάχυνση της γραφειοκρατίας

Εξ όσων γνωρίζουμε, ως ΕΒΕ Λάρνακας καταβάλλετε διαρκείς προσπάθειες προς την κατεύθυνση όλων όσων έχουμε πει πιο πάνω. Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση της οποίας τυγχάνουν οι θέσεις-προτάσεις σας;

Όντως, οι προσπάθειες μας είναι εντατικές και αμείωτες. Είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε πρόοδο στην ανάπτυξη της Λάρνακας, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλές βελτιωτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να φθάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις από τα κρατικά τμήματα για την ικανοποίηση αιτημάτων και την προώθηση έργων ή υιοθέτηση βελτιωτικών εισηγήσεων θεωρώ ότι αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια.

Είναι σημαντικό να εργαστούμε από κοινού με τις κρατικές αρχές για τη βελτίωση των διαδικασιών και την επιτάχυνση της γραφειοκρατίας, προκειμένου να διευκολύνουμε την ομαλή ροή των επενδύσεων και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Όλοι μαζί πρέπει να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους εξωγενείς παράγοντες και να εξεύρουμε λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε

Παρ’ όλα αυτά, ο επιχειρηματικός κόσμος, όχι μόνο της Λάρνακας, βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις. Ποιες θα χαρακτηρίζατε ως τις κυριότερες;

Η πραγματικότητα είναι ότι η καθημερινότητα του κάθε επιχειρηματία είναι γεμάτη από κάθε λογής προκλήσεις. Τα τελευταία χρόνια όμως οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο επιχειρηματικός κόσμος είναι όχι μόνο δύσκολες αλλά και πρωτόγνωρες.

Η πανδημία του COVID-19 και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος δημιούργησαν συνθήκες πληθωρισμού με τα υψηλά κόστη ενέργειας, μεταφορικών και πρώτων υλών να πρωταγωνιστούν. Σε μια προσπάθεια πάταξης του πληθωρισμού είχαμε την αύξηση των επιτοκίων που έκαναν τις προκλήσεις ακόμα δυσκολότερες.

Πέραν των πιο πάνω εξωγενών παραγόντων έχουμε να αντιμετωπίσουμε και εσωτερικά θέματα όπως είναι η ανάγκη να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή φόρμουλα μέσω της ΑΤΑ για τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης ενώ πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι και η οριζόντια έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει επειγόντως να επιλυθεί είναι η υπέρμετρη γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα. Όλοι μαζί πρέπει να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους εξωγενείς παράγοντες και να εξεύρουμε λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Έχω μεταφέρει την πρόθεσή μου για διεκδίκηση της Προεδρίας του ΚΕΒΕ στις επερχόμενες εκλογές στο τέλος Νοεμβρίου στους συναδέλφους μου στην Εκτελεστική Επιτροπή

Καταληκτικά, ποιο μήνυμα θα στέλνατε στον επιχειρηματικό κόσμο της Λάρνακας-και όχι μόνο, και πόσο έτοιμος είστε να συμβάλλατε ακόμη περισσότερο στην επίλυση των προβλημάτων του από ένα άλλο πόστο, όπως είναι για παράδειγμα αυτό του προέδρου του ΚΕΒΕ; Βρίσκεται στις σκέψεις σας μια τέτοια υποψηφιότητα από μέρους σας;

Σκοπός ύπαρξης του ΚΕΒΕ, όπως και των τοπικών ΕΒΕ, είναι να προωθούν το καλώς νοούμενο επιχειρείν για μια δυνατή οικονομία και μια υγιή κοινωνία.

Με αυτά τα δεδομένα ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να προσαρμόσει το δικό του επιχειρηματικό μοντέλο στη βάση του ευρύτερου εθνικού σχεδιασμού που καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας επί μέρους τομέων της οικονομίας, ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Δεν μπορεί μια οικονομία να είναι διαμορφωμένη στο κάθε επιχειρηματικό μοντέλο που υπάρχει σε κάθε επιχείρηση για να αντιμετωπίσει την κάθε πρόκληση.

Έχω μεταφέρει την πρόθεσή μου για διεκδίκηση της Προεδρίας του ΚΕΒΕ στις επερχόμενες εκλογές στο τέλος Νοεμβρίου στους συναδέλφους μου στην Εκτελεστική Επιτροπή. Αν τα μέλη των τοπικών επιμελητηρίων με τιμήσουν με την ψήφο τους και με εμπιστευτούν για να ηγηθώ αυτού του ιστορικού θεσμού, πιστεύω ότι έχω τις γνώσεις, αλλά και την εμπειρία να συμβάλω και εγώ στην επίτευξη του παραπάνω σκοπού.

Είμαι αφοσιωμένος στην προσπάθεια ενίσχυσης μιας δυνατής οικονομίας και μιας υγειούς κοινωνίας μέσα από ένα καλώς νοούμενον επιχειρείν και είμαι έτοιμος, αν μου δοθεί η ευκαιρία, να συνεισφέρω ακόμη περισσότερο από τη θέση αυτή.

Τα τελευταία χρόνια οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο επιχειρηματικός κόσμος είναι όχι μόνο δύσκολες αλλά και πρωτόγνωρες

Δειτε Επισης

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: 79ο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού Κολεγίων
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Απεικονιστικών Κέντρων Ιατρικής
Σημαντικές επαφές Invest Cyprus σε εμβληματικό επενδυτικό συνέδριο στο Άμπου Ντάμπι
Συμμετοχή του Σχεδίου Ανάκαμψης στην εκδήλωση για την Ημέρα Ευρώπης
Tρεις θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς-Στόχος η προώθηση της εργοδότησης Κυπρίων
ΤΕΠΑΚ: Γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού
Στηρίζει τα παιδιά της Γάζας το Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου-Δώρισε €750.000 στη UNICEF
Εκστρατεία «Safe2Eat» 2024: Η ασφάλεια των τροφίμων που επιλέγουμε βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο
Ο υπέροχος κύριος John Malkovich στην Κύπρο
Η Κύπρος στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της προσβασιμότητας