Powered by

Φ. Ρουσουνίδης: Ανυπολόγιστες ζημιές από τις απεργίες-Παίρνουν την βιομηχανία πίσω

Με τρόπο επιζήμιο και σαφώς ουδόλως υποβοηθητικό προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ενδυνάμωση της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου, τορπιλίζοντας και ουσιαστικά υποσκάπτοντας το όλο εγχείρημα σε μια καθ’ όλα κρίσιμη χρονική συγκυρία, συμπεριφέρεται για μια ακόμη φορά το συνδικαλιστικό κίνημα στον τομέα.

Η τελευταία απεργία μερίδας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία του ομίλου Thanos Hotels & Resorts, κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαλόγου της εργοδοτικής πλευράς με τις συντεχνίες, έρχεται να προστεθεί ως ένα ακόμη παράδειγμα, στα διαχρονικά αρκετά, επίδειξης στάσης από πλευράς των συνδικάτων, που δεν συνάδει με τις σύγχρονες πρακτικές οι οποίες πρέπει να διέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

Ενώ το κυριότερο, βραχυκυκλώνουν αχρείαστα την ξενοδοχειακή βιομηχανία και στέλνοντας άσχημα μηνύματα στο εξωτερικό, ρίχνουν σκιές αντί να φωτίζουν την εικόνα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού. Με το πλήγμα βεβαίως, να είναι πολυδιάστατο και τις ζημιές ανυπολόγιστες.

Ενδεικτική η τοποθέτηση στην οποία προέβη, ερωτηθείς σχετικά από το InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

«Γίνονται επενδύσεις εκατομμυρίων από συμπατριώτες μας και από ξένους. Η πιο μεγάλη επένδυση που έγινε ποτέ στο νησί μας, το καζίνο, και πήγαν λες και ήμασταν τριτοκοσμική χώρα με τα πανό», τόνισε χαρακτηριστικά. «Έχουμε αυτούς τους ανθρώπους, που αντί να βοηθούν τη βιομηχανία να πάει μπροστά, την παίρνουν πίσω με αναχρονιστικές μεθόδους», επισήμανε.

Εστιάζοντας ιδιαίτερα στη ζημιά που προκαλείται στην εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ σημείωσε πως όλοι οι τουριστικοί εταίροι παρακολουθούν τις εξελίξεις, για να υποδείξει πως βλέπουν την μεγάλη εικόνα και τι γίνεται στην Κύπρο, και όχι σε μια συγκεκριμένη μονάδα.

«Μόνο και μόνο η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι πάρα πολύ αρνητική. Και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι σε μια βιομηχανία, η οποία ταλανίζεται τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια από πανδημίες, από πολέμους, από πληθωρισμό, από ενεργειακή κρίση, από έλλειψη εργατικού δυναμικού, από τα υψηλά επιτόκια κλπ, έχουμε και αυτές τις ανεύθυνες, άτοπες και παράτυπες συμπεριφορές. Είναι τουλάχιστον λυπηρό», τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα απεργιακά μέτρα των τελευταίων ημερών σε ξενοδοχειακές μονάδες της Thanos Hotels & Resorts, ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης καταδίκασε την απεργία, χαρακτηρίζοντάς την αυθαίρετη και εκβιαστική για τη βιομηχανία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει προκαθορισμένη συνάντηση.

«Εμείς θεωρούμε ότι παραβιάζεται κατάφορα ο βιομηχανικός κώδικας εργασιακών σχέσεων. Υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία, συζήτηση και προκαθορισμένη μέρα όπου θα γίνει διαβούλευση, την προσεχή Τετάρτη. Εν τούτοις, αυθαίρετα, παράτυπα και τολμώ να πω εκβιαστικά, προχώρησαν σε μέτρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενάντια σε όλες τις διαδικασίες και τους θεσμούς», είπε γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

Ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να επιδείξουν υπεύθυνη στάση και να αντιληφθούν ότι εκθέτουν τη βιομηχανία, αλλά περισσότερο εκθέτουν και τους ίδιους τους εαυτούς τους με την ανεύθυνη αυτή στάση. «Ευελπιστώ ότι θα συνέλθουν και θα αντιληφθούν τις πραγματικές συνθήκες», υπογράμμισε.

Ενώ στέλνοντας καταληκτικά μήνυμα προς τους ξενοδόχους, σημείωσε: «Αυτό που θέλουμε να πούμε στα μέλη μας είναι ότι εμείς πρέπει να τηρούμε πάντοτε στάση ευθύνης, δεν είμαστε εμείς που φεύγουμε από το τραπέζι του διαλόγου. Αντιθέτως, είμαστε μία υπεύθυνη βιομηχανία, σεβόμαστε τις διαδικασίες, τους θεσμούς και τους κανόνες και αυτό ευελπιστούμε να κάνει και η συνδικαλιστική πλευρά».

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Σταθερά σε ανοδική πορεία η αγορά των ΗΑΕ-Αξίζει περισσότερης προσοχής
Νηνεμία μετά την τρικυμία στο λιμάνι Λάρνακας...Σε διάλογο για γεφύρωση των διαφορών Kition και συντεχνίες
Rob Morton: Το City of Dreams Mediterranean, οι επενδύσεις της Greenspan Projects και η αξία των θερέτρων
Ο Invest Cyprus στο Abu Dhabi... Προώθηση της Κύπρου ως πύλης εισόδου για επιχειρήσεις από την Μέση Ανατολή στην Ε.Ε.
Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, Chef Otto Wong, στο City of Dreams Mediterranean
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο
Νίκος Χριστοδουλίδης: Από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας ο οικοδομικός τομέας
Οι πωλήσεις ακινήτων ανά πόλη-Επιστροφή σε θετικό πρόσημο και άλμα σε Λευκωσία και Λάρνακα
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων