Απεργία στα ξενοδοχεία της Thanos Hotels-Καταδικάζουν ΠΑΣΥΞΕ, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ

Έντονη είναι η καταδίκη των εργοδοτικών οργανώσεων και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων στα απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεία της Thanos Hotels.

ΚΕΒΕ και ΟΕΒ χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη και παράτυπη την απόφαση των συντεχνιών για απεργία στα ξενοδοχεία Anassa, Almyra και Annabelle, ενώ ο ΠΑΣΥΞΕ καλεί τις συντεχνίες να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα.

ΠΑΣΥΞΕ: Μονομερής η απεργία
Σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΞΕ σημειώνει ότι «η απεργία αυτή είναι, εκτός από μονομερής και αδικαιολόγητη, ξεκάθαρα εκτός των καθορισμένων διαδικασιών του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, καθώς υπάρχει εν εξελίξει μεσολαβητική διαδικασία».

Σημειώνει επίσης ότι εκκρεμεί και προγραμματισμένη συνάντηση ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων την ερχόμενη Τετάρτη 11/10/2023.

«Η παράνομη και παράτυπη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων έχει επιβεβαιωθεί και εγγράφως από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει καλέσει από το πρωί τις συντεχνίες να σεβαστούν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και να δώσουν δυνατότητα για να προχωρήσει ο διάλογος», προσθέτει.

Ο ΠΑΣΥΞΕ καλεί τις συντεχνίες να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση άρση των απεργιών.

ΚΕΒΕ: Παράτυπη η απεργία, κάλεσμα σε Παναγιώτου για άρση των μέτρων
Την κάθετη αντίθεσή του εκφράζει το ΚΕΒΕ στις μεθοδεύσεις και «παράτυπες», όπως τις χαρακτηρίζει, αποφάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος να κηρύξουν σήμερα απεργία στα ξενοδοχεία Anassa, Almyra και Annabelle.

«Η απόφαση αυτή των Συντεχνιών είναι παντελώς αδικαιολόγητη, παράτυπη και παραβιάζει με ετσιθελικά τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων ενώ είναι σε εξέλιξη μεσολαβητική διαδικασία στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς να κηρυχθεί», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η παρατυπία αυτή επιβεβαιώνεται και από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με σημερινή επιστολή του προς τα ξενοδοχεία και τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με την οποία καλεί τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις να άρουν τα απεργιακά μέτρα.

«Δεν είναι δυνατόν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αυθαίρετα και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα εργασιακά θέσμια, να προκαλούν τεράστιες ζημιές στα ξενοδοχεία αυτά σε μια περίοδο όπου η πληρότητα από τους τουρίστες είναι στο αποκορύφωμα της», προειδοποιεί το ΚΕΒΕ καλώντας τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων χωρίς άλλη καθυστέρηση να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση άρση των απεργιών.

Παράλληλα το ΚΕΒΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σεβαστούν του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων που έχουν υπογράψει και να άρουν αμέσως τα εξαγγελθέντα απεργιακά μέτρα έτσι ώστε τα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία-Εκκρεμεί συνάντηση
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει την απροειδοποίητη απεργία στον Όμιλο Ξενοδοχείων Thanos Hotels που πραγματοποιούν από τα ξημερώματα σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023, οι συντεχνίες των εργαζομένων ΠΕΟ και ΣΕΚ.

Χαρακτηρίζοντάς την απεργία ως μονομερή και αδικαιολόγητη, η ΟΕΒ εξηγεί ότι η εν λόγω απόφαση λήφθηκε κατά κατάφωρη παράβαση των εργασιακών θεσμίων του τόπου και του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Σημειώνεται μάλιστα ότι εκκρεμεί προγραμματισμένη συνάντηση ενώπιον του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας.

«Το ότι η απεργία είναι παράτυπη έχει επιβεβαιωθεί εγγράφως από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας το οποίο έχει καλέσει τις συντεχνίες να σεβαστούν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και να δώσουν δυνατότητα για να προχωρήσει ο διάλογος», τονίζει σχετικά.

Η ΟΕΒ καλεί την ίδια ώρα τις συντεχνίες να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα τα οποία εκθέτουν την τουριστική βιομηχανία του τόπου μας και υποσκάπτουν τις υγιείς εργασιακές σχέσεις.

Δειτε Επισης

Emirates: Πρώτη δοκιμαστική πτήση παγκoσμίως με 100% Βιώσιμο Αεροπορικό Καύσιμο
Πέντε ξεχωριστά εστιατόρια σε πύργους (photos)
Κρις Θεοφιλίδης: Η αναπτυξιακή πορεία της Celestyal και οι προοπτικές του τομέα της κρουαζιέρας
Στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών της Αυστρίας συμμετείχε η Κύπρος
Στην Πολωνία για επαφές ο Κώστας Κουμής
Στη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο ΠΑΣΥΞΕ
Νιώστε τη χαρά των γιορτών στο City of Dreams Mediterranenan
Έρευνα Παν. Λευκωσίας για αερισμό των καμπινών κρουαζιερόπλοιων: Πώς ελαχιστοποιείται η εξάπλωση ιών
EasyJet: Τα πρώτα ετήσια κέρδη μετά την πανδημία
Το καλό κρασί συναντά την υψηλή γαστρονομία στο Annabelle