Ενδιαφέρον ΗΑΕ για EastMed και υποδομές έλευσης φυσικού αερίου

Ενδιαφέρον για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ αλλά και τις υποδομές έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο από κοιτάσματα της περιοχής, εξέφρασε ο Υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Χασάν Αλσουαΐντι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου στο Άμπου Ντάμπι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, η συνάντηση με τον κ. Αλσουαΐντι, ο οποίος είναι ταυτόχρονα Διευθύνοντας Σύμβουλος του επενδυτικού ταμείου ADQ (Abu Dhabi Developmental Holding Company) πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης και Συνεδρίου για θέματα ενέργειας, ADIPEC 2023.

Στη συνάντηση, όπως αναφέρεται, συζητήθηκαν οι διάφοροι τομείς της κυπριακής οικονομίας στους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις από τα ΗΑΕ, με έμφαση στην ενέργεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Επενδύσεων των Εμιράτων εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και για τις υποδομές που προτείνει να κατασκευαστούν η Κύπρος, με σκοπό την έλευση φυσικού αερίου στη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο για εξαγωγές και ηλεκτροπαραγωγή.

Οι υποδομές αυτές, σημειώνεται, αφορούν τόσο στην κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος θα δύναται να μεταφέρει επίσης υδρογόνο, όσο και στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, αρθρωτής ή πλωτής τεχνολογίας.

Ο Υπουργός Ενέργειας επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Ετοιμάζει mega deals η Eni-Με ποιον συνομιλεί για συμφωνία 12 δις ευρώ
Πτώση άνω του 2% στις τιμές πετρελαίου εν μέσω αισιοδοξίας για πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
Ήπια πτώση για το πετρέλαιο μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ
Goldman Sachs: Ο Τραμπ προτιμά το πετρέλαιο στα 40-50 δολάρια το βαρέλι
Γ. Παπαναστασίου: Κομισιόν και κράτη-μέλη Ε.Ε. να συνεργαστούν για προστασία GSI από παρεμβάσεις
Πετρέλαιο: Άλμα 3% στις τιμές λόγω αποκλιμάκωσης δασμών και CPI στις ΗΠΑ
Σε εξέλιξη η μαζική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Σε δημόσια διαβούλευση οι τροποποιητικοί κανονισμοί για το υγραέριο
ΑΔΜΗΕ-Terna: Μνημόνιο συνεργασίας για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Ιταλίας
Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»