Γ. Μισιρλής: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες για στεγαστικό, μένει να γίνουν πράξη

Πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αποτελούν τα μέτρα, τα οποία εξαγγέλθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης όσον αφορά τη νέα ενιαία στεγαστική πολιτική, υπογραμμίζει ο Founding Director του Ομίλου Imperio, Γιάννης Μισιρλής, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή οι εξαγγελίες και να γίνουν πράξη στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Κληθείς από το InBusinessNews να σχολιάσει τις εξαγγελίες για την προσιτή στέγαση αλλά και να καταθέσει τις εισηγήσεις του για επίλυση του μείζονος θέματος της στέγασης, ανέφερε ότι η παρέμβαση του κράτους σε ζητήματα όπως είναι το στεγαστικό θεωρείται καθοριστικής σημασίας.

«Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που είδαμε πρόσφατα, εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, την εξαγγελία μέτρων, τα οποία, μάλιστα, είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς, κύρια, στοχεύουν στην αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μισιρλής.

Ορισμένες από τις εισηγήσεις του αφορούν την κατασκευή νέων κατοικιών προς ενοικίαση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, η εφαρμογή ενός ειδικού κρατικού σχεδίου στήριξης, τύπου «Help to Buy», που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για τις αδειοδοτήσεις.

Νέες κατοικίες προς ενοικίαση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα
Αναλύοντας τα δεδομένα στην αγορά, εξήγησε ότι οι ψηλές τιμές στα ακίνητα, για αγορά και ενοίκιο, αποτελούν σήμερα μια εκ των σοβαρότερων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας των κατασκευών, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας της εξαιρετικά μειωμένης προσφοράς διαθέσιμων ακινήτων, για τα οποία παρατηρείται αυξημένη ζήτηση.

«Η δε δυστοκία στην κατασκευή νέων έργων οξύνει περαιτέρω το πρόβλημα, με άμεση συνέπεια την αύξηση των τιμών. Την ίδια ώρα, η ζήτηση για κατοικίες καταγράφει όλο και μεγαλύτερη αύξηση, με αποτέλεσμα ένα στεγαστικό ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης», πρόσθεσε σχετικά.

Ο Γιάννης Μισιρλής θεωρεί αναγκαία τη μέριμνα για την κατασκευή νέων κατοικιών προς ενοικίαση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, στη βάση μελέτης για τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, επισημαίνοντας μάλιστα την ανάγκη μέχρι το 2030 να ανεγερθεί συγκεκριμένος αριθμός κατοικιών ικανοποιώντας τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από οικογένειες, νεαρά ζευγάρια, νέους εργαζόμενους, Κύπριους και ξένους.

Σχέδιο «Help to Buy»
«Οι εν λόγω αναπτύξεις είναι σημαντικό να κατασκευαστούν στη βάση του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενώ θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να διατίθενται προς πώληση μέσω ενός ειδικού κρατικού σχεδίου στήριξης, τύπου «Help to Buy», που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο Founding Director του Imperio Group, σημειώνοντας ότι προς τη σωστή κατεύθυνση είναι επίσης τα φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα που εξαγγέλθηκαν.

Απλοποίηση διαδικασιών για αδειοδοτήσεις
Αναγκαία καθίσταται επίσης η απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για τις αδειοδοτήσεις.

«Ουδείς αμφισβητεί ότι το σύστημα χρήζει εκσυγχρονισμού και δεν θα μπορούσα παρά να χαιρετίσω τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα και γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα, τα οποία ελπίζουμε σύντομα να εφαρμοστούν, ώστε να εκλείψουν οι τεράστιες καθυστερήσεις που προκύπτουν μέσα από το υφιστάμενο σύστημα», επεσήμανε ο κ. Μισιρλής.

Αναγνωρίζοντας ότι μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ένα πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, διευκρίνισε ότι χρειάζεται, στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, να τεθούν σε εφαρμογή οι εξαγγελίες.

Δειτε Επισης

Ask Wire: Σταθερές οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το β’ τρίμηνο-Έπονται μειώσεις
Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η AstroBank
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
Προσιτή στέγη: Επαναβεβαίωσαν συνεργασία ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ-Στόχος η υλοποίηση ώριμων έργων
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει τα κίνητρα για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών
Αισιοδοξία Παναγιώτου για ανανέωση συλλογικής σύμβασης στις οικοδομές-Καταλυτική η μεσολαβητική πρόταση
Στέλιος Γαβριήλ: Έτοιμη να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση η ΟΣΕΟΚ, παράλογη η αντίδραση των συντεχνιών
Λιμάνι Λεμεσού και περιμετρικός Λευκωσίας στα 134 έργα μεταφορών στην Ε.Ε. που θα μοιραστούν 7 δις ευρώ
Πολεοδομικά κίνητρα για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών-Ενέκρινε σχέδιο το Υπουργικό