Προσιτό ενοίκιο με εξοικονόμηση έως και €400 με τη νέα στεγαστική πολιτική

Έως €400 υπολογίζεται να εξοικονομήσει ένας ενοικιαστής ακινήτου από την εφαρμογή του προσιτού ενοικίου, το οποίο αναμένεται να ανακουφίσει πολίτες και νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωποι με το στεγαστικό πρόβλημα.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης της νέας ενιαίας στεγαστικής πολιτικής, η εμπλοκή της ιδιωτικής βιομηχανίας ανάπτυξης γης αναμένεται να βοηθήσει αρκετά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εκτέλεση ενός έργου, ώστε πιο σύντομα να είναι στη διάθεση των πολιτών οικιστικές μονάδες για προσιτό ενοίκιο ή αγορά.

Μείωση κατά 30%
Το προσιτό ενοίκιο καθορίστηκε με βάση το μέσο αγοραίο ενοίκιο μειωμένο κατά 30%, ανά επαρχία και πιο λεπτομερώς ανά δήμο, αλλά και ανά τύπο διαμερίσματος.

Διευκρινίζεται ότι το υπολογιζόμενο μέσο ύψος προσιτού ενοικίου θα αποτελεί το ανώτατο όριο για σκοπούς προσιτής στέγης.

Όσον αφορά την τιμή αγοράς για προσιτή κατοικία, αυτή καθορίζεται από τον ΚΟΑΓ με βάση την τιμή μέσου κατασκευαστικού κόστους η οποία θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση.

Τα προσιτά ενοίκια σε κάθε δήμο
Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τον συγκριτικό πίνακα που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος καταδεικνύει το ύψος εξοικονόμησης που θα προκύψει από το προσιτό ενοίκιο σε σύγκριση με το υφιστάμενο μέσο αγοραίο ενοίκιο.

prositoenoikiopinakas

Η έρευνα/ανάλυση του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά διαμερίσματα σε δήμους σε πέντε επαρχίες.

Πιο αναλυτικά, για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων έκτασης 85 τ.μ. στον Δήμο Στροβόλου (Λευκωσία), το ενοίκιο αναμένεται να μειωθεί στα €578 από τα €825 που είναι σήμερα το μέσο αγοραίο ενοίκιο.

Στον Δήμο Ύψωνα (Λεμεσό), η εξοικονόμηση κόστους υπολογίζεται στα €400, αφού από τα €1.100 που είναι το μέσο αγοραίο ενοίκιο, η τιμή μειώνεται στα €700 με το προσιτό ενοίκιο.

Στην Πάφο, η ενοικίαση ενός δυαριού 85 τ.μ. εκτιμάται ότι ανέρχεται στα €750 τον μήνα, ενώ με το προσιτό ενοίκιο θα μειωθεί στα €525 τον μήνα.

Στον Δήμο Λάρνακας, το προσιτό ενοίκιο για το ίδιο διαμέρισμα εκτιμάται στα €385 από τα €550 που είναι μέχρι στιγμής.

Στον Δήμο Παραλιμνίου, το μέσο αγοραίο ενοίκιο ανέρχεται στα €525 τον μήνα, ενώ με το προσιτό ενοίκιο το κόστος μειώνεται στα €368 τον μήνα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι μέσω σχετικού σχεδίου από τον ΚΟΑΓ επιτυγχάνεται η παραγωγή οικιστικών μονάδων για παραχώρηση με προσιτό ενοίκιο. Συνολικά, αναμένεται να προκύψουν 138 οικιστικές μονάδες στην περιοχή Άγιος Νικόλαος του Δήμου Λεμεσού.

Η έναρξη του σχεδίου τοποθετείται τον Ιούλιο του 2024, με τη συνολική κρατική χρηματοδότηση να φτάνει τα €16 εκατ. για περίοδο τεσσάρων ετών. Κίνητρα παρέχονται επίσης μέσω του σχεδίου ανακαίνισης και ενοικίασης αδρανών οικιστικών μονάδων.

Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισης, υπάρχει ελάχιστη υποχρέωση ενοικίασης με προσιτό ενοίκιο για περίοδο τεσσάρων συνεχόμενων ετών. Παρέχονται επίσης φορολογικά κίνητρα, ανάμεσά τους η απαλλαγή του εισοδήματος από προσιτό ενοίκιο από τη φορολογία του εισοδήματος ύψους 60% για την περίοδο που παραμένει προσιτό.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,4% για το 2025
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα