Γενικό Λογιστήριο: Συζήτηση για απλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων

Με στόχο τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων για απλοποίηση των Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα ταμεία της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, αντλώντας από τα διδάγματα των προηγούμενων και παρόντων περιόδων προγραμματισμού, πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό η 15η συνάντηση του Διακρατικού Δικτύου για την Απλοποίηση, της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 100 εμπειρογνώμονες από 25 Κράτη-Μέλη, περιλαμβανομένου και της Κύπρου, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του ο Γενικός Λογιστής Ανδρέας Αντωνιάδης τόνισε ότι η απλοποίηση, ο επαγγελματισμός και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τα βασικά συστατικά για την οικονομική ανάπτυξη και έχουν τεράστια σημασία στον κόσμο των δημόσιων οικονομικών και της διακυβέρνησης.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της απλοποίησης των διαδικασιών έτσι ώστε να γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και στη μείωση του διοικητικού φόρτου που επωμίζονται τόσοι οι φορείς υλοποίησης των έργων όσο και οι φορείς διαχείρισης των Προγραμμάτων.

Στον δικό του χαιρετισμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών, Ανδρέας Ζαχαριάδης, τόνισε ότι το διακρατικό δίκτυο απλοποίησης παρουσιάζει μια μεγάλη ευκαιρία για επικοινωνία, συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου, τα αποτελέσματα των συζητήσεων του διημέρου θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την αξιοποίηση και υιοθέτηση τους.

Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται στη Ρίγα της Λετονίας στις 14-15 Μαρτίου 2024.

Δειτε Επισης

Αγορά μικρών λεωφορείων για ΑμεΑ από Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών
Με κέρδη έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεχνητή νοημοσύνη
Στο Υπουργικό Συμβούλιο το στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής
Κοντά στα 846 ευρώ ο καθαρός κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα
Οι αυξήσεις στις τιμές αγαθών και ενέργειας ανησυχούν τους Κύπριους-Τι έδειξε έρευνα
Άρχισε η υποβολή δήλωσης εισοδήματος 2023 μέσω TaxisNet
Από έργα υψηλών προσδοκιών για τον τόπο σε μεγάλους...πονοκεφάλους-Ψάχνει θεραπείες η Κυβέρνηση
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κ. Ιωάννου-Χ. Χριστοφίνας: Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά, νέα στεγαστικά σχέδια εντός των ημερών