Επενδύσεις και κεφάλαια: Το μομέντουμ για την Κύπρο, οι τάσεις και ο ρόλος της καινοτομίας

Οι επενδυτικές τάσεις με βασικό ζήτημα το πώς η τεχνολογία μετασχηματίζει τη διανομή και τον ψηφιακό πελάτη βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης πάνελ κατά το 9o International Funds Summit & EXPO, που διοργανώνουν CIFA και Invest Cyprus.

Γνωστά επιχειρηματικά στελέχη, μίλησαν για τους επενδυτές λιανικής, το τι θέλουν οι μικροεπενδυτές και τι αναζητούν θεσμικοί επενδυτές και τα οικογενειακά γραφεία.

Ο Thomas Tilley, Senior Economist του EFAMA, ανέφερε ότι τα διασυνοριακά μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων που εδρεύουν στην Ε.Ε αυξάνονται σταθερά. Τα αμοιβαία κεφάλαια εκτός της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, εν τω μεταξύ, έχουν επίσης αυξηθεί, πρόσθεσε.

Εξέτασε ακόμη τους κύριους ιδιοκτήτες κεφαλαίων στην Ε.Ε., τα οποία αποτελούνται κυρίως από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος ήταν μια χώρα με μεγάλο ποσοστό καταθέσεων, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Ο Edward Glyn, Managing Director, Head of Global Markets, Calastone, είπε ότι με βάση τα στατιστικά και τις επενδύσεις της, αλλά και τα επίπεδα ρευστότητας που παρουσιάζει στις τράπεζες, η Κύπρος προσφέρει μια «φοβερή ευκαιρία».

Ήδη, είπε, η χώρα διατηρεί πολύ καλή φήμη διεθνώς για τις εναλλακτικές επενδύσεις. Σχολίασε πως η Κύπρος είναι αποτελεσματική σε ό,τι αφορά την καινοτομία και τη μείωση κόστους. Συνέστησε να δοθεί έμφαση στα θέματα αυτοματοποίησης, στο νησί, για ένα ακόμη καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον.

Ο Κambis Kohansal Vajargah, Head of Startup-Services, Austrian Federal Economic Chamber σχολίασε το μεγάλο ενδιαφέρον χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη κατά το 2022.

Ανέφερε ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά φέτος, με λιγότερα κεφάλαια να κατευθύνονται προς αυτή την κατεύθυνση. "Η τοποθέτηση της Κύπρου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης" και η ισχυρή κουλτούρα των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας, έδειξε ότι η χώρα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, είπε λίγο αργότερα.

Κατά τον Σοφοκλή Παραπάνο, Board Advisor, Swissquote Capital Markets Ltd η χρονική στιγμή είναι ιδανική για τη χώρα μας στο να επικεντρωθεί με δυναμισμό στις επενδύσεις. «Είμαστε στον σωστό δρόμο και τώρα ήρθε η στιγμή να γίνουμε πιο «επιθετικοί»», υπέδειξε.

Νωρίτερα, παρουσίασε πλεονεκτήματα της χώρας, από τη νομοθεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέχρι το νομικό σύστημα της χώρας, και το υψηλό επίπεδο των επαγγελματιών που είναι διαθέσιμο για στελέχωση, μέχρι την ανάπτυξη.

"Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής και έχουμε καλή συνδεσιμότητα", πρόσθεσε.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Board Member, Head of Asset Management Services, KPMG, Πέτρος Μαυρομμάτης, ο οποίος νωρίτερα σε εισαγωγική τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις αλλαγές του τομέα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου και τα οφέλη για όσους επιλέγουν την Κύπρο για επενδυτικές δραστηριότητες.

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά