Η σύνθετη εξίσωση της εφαρμογής των κυρώσεων και πώς έδρασαν οι φορείς συμμόρφωσης

Οι διεθνείς κυρώσεις είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται από τις χώρες και τη διεθνή κοινότητα για να ασκήσουν πίεση σε χώρες ή οντότητες που δρουν αντίθετα προς τα διεθνή πρότυπα ή δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς συμφωνίες. Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων είναι σύνθετη και η διαχείρισή τους έπρεπε από την εμφάνισή τους να γίνει χωρίς χρονοτριβές.

Το πώς λειτούργησαν με την εμφάνισή τους και πού έπρεπε να δώσουν έμφαση, συζήτησαν κατά τη διάρκεια του 9ου International Compliance Forum, που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου, πρωταγωνιστές της βιομηχανίας κανονιστικής συμμόρφωσης.

Συγκεκριμένα, τις απόψεις και θέσεις τους παρέθεσαν οι Νίκη Χαριλάου, manager-Financial Crime & Sanctions Compliance Dept, της Τράπεζας Κύπρου, Peter Drake, director, EMEA head, Institutional Clients Group AML Compliance Risk Management της Citigroup, Gregory Dellas, Chief Compliance and Innovation officer, ECOMMBX, Michael Pelosi, Senior Legal Counsel στο Elias Neocleous & Co LLC.

Την εκτίμηση ότι τα θεσμικά κεφάλαια και η εκτέλεση των δραστηριοτήτων τους άλλαξε ουσιαστικά με την εφαρμογή των κυρώσεων, εξέφρασε ο Peter Drake.

Μιλώντας για την περίπτωση της Citigroup και το τι κλήθηκε να αντιμετωπίσει, είπε χαρακτηριστικά πως «έπρεπε να δούμε πώς θα ενεργήσουμε με έναν αριθμό μεγάλων Ρώσων πελατών που εξυπηρετούσαμε σε διάφορα μέρη του κόσμου".

Δεν περέλειψε να σχολιάσει την ξαφνική αλλαγή ιδιοκτησίας οργανισμών και ιδίως σε ό,τι αφορά το ποιους τους ελέγχει.

Ο Michael Pelosi εξήρε αρχικά τη σημασία του να εφαρμόσουν οι τράπεζες τις κυρώσεις γιατί οικονομικά «δεν μπορούν να μην το κάνουν», τονίζοντας το μέγεθος των επιπτώσεων σε μια τέτοια περίπτωση.

Συνέχισε με τις αλυσιδωτές επιδράσεις στον κόσμο των δικηγόρων. «Η μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία μας ήταν το πώς να αντιμετωπίσουμε μεγάλους οργανισμούς και το να δούμε πώς να χειριστούμε τη ζημιά που προκλήθηκε».

«Η γλώσσα των κυρώσεων είναι ευρεία. Ως αποτέλεσμα υπήρξαν πολλές ερμηνείες για τους δικηγόρους και για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν», συμπλήρωσε.

Η κ. Χαριλάου τόνισε ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωτικό να ακολουθούν τους κανόνες συμμόρφωσης. Είπε πως οι πιο αυστηρές προσεγγίσεις κρίνονται καίριες και πως πολλές φορές χρειάστηκε από την τράπεζα να παρουσιάσει γραπτώς σχετικές πληροφορίες σε διεθνείς φορείς, τονίζοντας έτσι το πόσο σημαντικό είναι να «διατηρούμε την ακεραιότητα του συστήματος».

Ερωτηθείσα για την περίοδο της εμφάνισης των ρωσικών κυρώσεων, η κ. Χαριλάου ανέφερε χαρακτηριστικά πώς όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, η πρώτη κίνηση της τράπεζας ήταν να διερευνηθεί το μέγεθος της έκθεσής της. Ακολούθησε εκτίμηση κινδύνου, ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις ως προς τα βήματα που έπρεπε να γίνουν.

Για τον Gregory Dellas, η πρώτη ανησυχία ήταν η διαχείριση της κατάστασης σχετικά με τη ροή των συναλλαγών. Όπως είπε, έγινε χρήση της τεχνολογίας, ώστε να εντοπιστούν συναλλαγές προς αξιολόγηση κάτι που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο αν γινόταν χειρωνακτικά.

Στο σημείο αυτό, τόνισε τη σημασία των αξιών και της ηθικής, οι οποίες πρέπει να συνοδεύουν όχι μόνο τον οργανισμό, αλλά και την κοινότητα.

Τη συζήτηση στο πάνελ συντόνισε ο Matthew Oresman, London Managing partner, Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε ο 7ος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της ΕΚΟ Κύπρου για μοτοσικλετιστές
Νέα στάση για το Waste Wisely Cyprus: Από τις υπεραγορές στο Fork Food Market
ΙδΕΚ: Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για κοινά έργα Ε&Κ μεταξύ Κύπρου, Ιαπωνίας και ευρωπαϊκών χωρών
Το μέλλον των κυπριακών νομικών εταιρειών και παρόχων υπηρεσιών
Ενημερωτικές ημερίδες ΣΕΛΚ για τα μέλη του-Οι εξελίξεις στον χώρο του επαγγέλματος
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το OPAP Nicosia 3x3
Μάριος Σκανδάλης: Οι σημαντικές θεσμικές αλλαγές για τις οποίες πρωτοστάτησε το Cyprus Integrity Forum
Εδραίωση CPMA σε θέματα μισθοδοσίας, εργασιακά, φορολογικά και ανθρώπινου δυναμικού
Πάνω από 3.000 επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν με τη Wolt στην Κύπρο το 2023
ΤΕΠΑΚ: Διοργάνωσε με επιτύχια νοσηλευτική ημερίδα με θέμα «Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι…»