Περιζήτητα τα οικιστικά ακίνητα-Σε κοινή ανοδική τροχιά οι τιμές και τα ενοίκια

Ισχυρό παραμένει το αγοραστικό ενδιαφέρον για οικιστικά ακίνητα σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Η επένδυση σε κατοικίες αλλά και γη εξακολουθεί να βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων.

Με βάση τις προβλέψεις από όσους γνωρίζουν καλά την αγορά, τα ενοίκια αναμένεται να ακολουθήσουν σε μεγάλο βαθμό την τάση των τιμών των οικιστικών ακινήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση της EY Κύπρου με τίτλο «Industry Semi Annual Update: Cyprus Real Estate»(Οκτώβριος 2023), το 90% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για οικιστικά ακίνητα, αλλά και επιλογές σε γη (οικόπεδα) σε όλες τις περιοχές.

eyakinita1

Λίγοι ήταν αυτοί που διαπιστώνουν ενδιαφέρον για γραφειακούς χώρους, οι οποίοι φαίνεται να επικεντρώνονται μόνο στη Λεμεσό και τη Λευκωσία, ενώ σε ακόμα δυσμενέστερη θέση βρίσκεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για εμπορικά ακίνητα.

Σημειώνεται ότι κανένας από τους ερωτηθέντες δεν διαπιστώνει προτίμηση για βιομηχανικά ακίνητα, υποδηλώνοντας περιορισμένη ζήτηση για αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Ευκαιρία η Πάφος
Ποικίλουν τα ευρήματα της έρευνας όσον αφορά την πόλη, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες κατά το επόμενο εξάμηνο.

eyakinita2

Αν και οι συμμετέχοντες θεωρούν τη Λεμεσό ως την αγαπημένη τους πόλη, εντούτοις το 45% εκτιμούν ότι η Πάφος αποτελεί ευκαιρία για τους επόμενους έξι μήνες λόγω της οικονομικής προσιτότητάς της σε σύγκριση με τη Λεμεσό. Οι δε λάτρεις της Λάρνακας την χαρακτηρίζουν ως μια πιο φιλική όσον αφορά το μπάτζετ τους πόλη.

Αυξάνονται οι πωλήσεις και οι τιμές
Μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των όγκων πωλήσεων και των τιμών διαπιστώνει η έρευνα «Industry Semi Annual Update: Cyprus Real Estate».

Η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων αναμένει ότι θα αυξηθούν οι συναλλαγές για οικιστικά ακίνητα λόγω των επενδύσεων τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναμενόμενη αύξηση στις συναλλαγές διαμερισμάτων.

Για τον τομέα των γραφείων, οι περισσότεροι αναμένουν είτε μέτρια αύξηση είτε ότι δεν θα καταγραφεί καμία αλλαγή, θεωρώντας ότι οι πρόσφατες πράξεις που έγιναν για υπό κατασκευή έργα θα διατηρήσουν τη σταθερότητα βραχυπρόθεσμα.

Αντίθετα, ο τομέας των ακινήτων που σχετίζονται με το λιανικό εμπόριο προβλέπεται να παρουσιάσει μείωση ή να παραμείνει στάσιμος λόγω της δυσμενούς παγκόσμιας ζήτησης για εμπορικά ακίνητα.

eyakinita3

Όσον αφορά τα βιομηχανικά ακίνητα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ελάχιστες αλλαγές έως καμία αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη εστίαση της Κύπρου στα logistics λόγω της νησιωτικής της θέσης.

Τα οικιστικά οικόπεδα (γη) ακολουθούν την ίδια ανοδική τάση με τα οικιστικά ακίνητα, με πολλούς να αναμένουν από τους developers ότι θα προχωρήσουν σε αγορά γης για την κατασκευή νέων πολυκατοικιών με στόχο να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Ανοδικά και τα ενοίκια
Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή όσον αφορά στα ενοίκια για βιομηχανικά και εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με τις τάσεις της ζήτησης που προκύπτουν από τα στοιχεία πωλήσεων.

eyakinita4enoikia

Την ίδια ώρα, για τα γραφεία και τα οικιστικά ακίνητα, σχεδόν οι μισοί που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπουν μέτρια αύξηση, ενώ το 27% και το 36% αντίστοιχα αναμένουν σημαντική αύξηση, υποδηλώνοντας θετικές προοπτικές για τις τιμές ενοικίασης σε αυτούς τους τομείς.

Συγκεκριμένα, με βάση τις εκτιμήσεις, τα ενοίκια αναμένεται να ακολουθήσουν σε μεγάλο βαθμό την τάση των τιμών.

Διχασμός για το κατασκευαστικό κόστος
Από την άλλη, ποικίλες είναι οι απαντήσεις/απόψεις των εμπλεκόμενων στην αγορά όσον αφορά την αναμενόμενη αλλαγή στο κατασκευαστικό κόστος.

Πιο αναλυτικά, το 37% αναμένει αύξηση του κατασκευαστικού κόστους το επόμενο εξάμηνο, το 36% δεν αναμένει καμία αλλαγή, ενώ το 27% αναμένει ότι το κόστος κατασκευών θα μειωθεί.

Όσοι είτε δεν προβλέπουν καμία αλλαγή είτε προβλέπουν μείωση, βασίζουν την άποψή τους στο ότι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία έχει ήδη συνυπολογιστεί στις τρέχουσες τιμές.

Ωστόσο, το 37% πιστεύουν ότι οι πλήρεις επιπτώσεις αυτών των παραγόντων δεν έχουν φτάσει ακόμη γίνει εμφανείς στον μέγιστο βαθμό, με αποτέλεσμα να αναμένουν συνέχιση των αυξήσεων στο κόστος κατασκευής.

Δειτε Επισης

Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο
ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα