Powered by

To όραμα της bbf: και οι νέες προοπτικές για τον τουρισμό από την αναβίωση του Berengaria

H αναβίωση του ιστορικού διατηρητέου ξενοδοχείου Berengaria δίνει νέα πνοή σε έναν τόπο γεμάτο παράδοση και κληρονομιά, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμή, σημειώνοντας ότι η επαναλειτουργία του, το 2026, δημιουργεί νέες προοπτικές για τον τουρισμό.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού χαιρέτισε την Τετάρτη παρουσίαση του οράματος της εταιρείας bbf:, η οποία θα αναβιώσει το ιστορικό ξενοδοχείο του Τροόδους, που από το 1984 παρέμενε ξεχασμένο και βουβό στην κοινότητα Προδρόμου.

Όπως είπε ο κ. Κουμής, «η επιστροφή του ξενοδοχείου, το οποίο πλέον θα φέρει το όνομα Berengaria Luxury Boutique Hotel, είναι μια απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης μας για την προώθηση της Κύπρου ως ενός ποικιλόμορφου και ζωντανού τουριστικού προορισμού».

«Είναι μια νέα σελίδα στον τουριστικό μας τομέα, ο οποίος ολοένα και αναπτύσσεται μετά από πολλές προκλήσεις που είχε τα τελευταία χρόνια», ανέφερε και σημείωσε πως η αναβίωση του «παρουσιάζει πολλές προοπτικές για τον τουρισμό, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και η λειτουργία του θα προσδώσει πρόσθετη αξία, στις ήδη υπάρχουσες 2.151 κλίνες των ορεινών μας θερέτρων». 

Προβλέπεται, συνέχισε, ότι θα προσελκύσει επισκέπτες ειδικών ενδιαφερόντων και έτσι θα συμβάλει στις προσπάθειες που γίνονται για την περαιτέρω ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, ενώ αναμένεται ότι θα τονώσει την τοπική οικονομία, δημιουργώντας έσοδα για την περιοχή και θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης, αφού θα εργοδοτούνται περί των 100 ατόμων.

Ο κ. Κουμής ανέφερε επίσης ότι η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου θα γίνει πραγματικότητα μέχρι το τέλος του 2026, «χάρη σε μια σημαντική μεικτή τουριστική και οικιστική ανάπτυξη,  που αποτελείται από ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών με 28 δωμάτια, 4 σουίτες, 12 διαμερίσματα, ένα υπερσύγχρονο, ολοκαίνουργιο σπα, αλλά και δασωμένο περιβάλλοντα χώρο, όπου θα αναγερθούν 14 οικιστικά διαμερίσματα και 12 ανεξάρτητες επαύλεις, ιδιοκτησίας του ομίλου bbf:, υπό τη διαχείριση της Thanos Hotels & Resorts».

To «διαµάντι του Τροόδους», όπως ανέκαθεν το αποκαλούσαν, μπήκε σε αντίστροφη μέτρηση που, όπως όλα δείχνουν, θα το οδηγήσει στην επανάκτηση της χαμένης του λάμψης µε την επαναλειτουργία του, βασισμένη σε σύγχρονες προδιαγραφές και στις ανάγκες της νέας εποχής, χωρίς όμως να χαθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του, κατέληξε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Εξάλλου, ο ΓΔ της εταιρείας bbf: Λευτέρης Κωνσταντίνου, ανέφερε πως «το 2020, ένεκα της αποφασιστικότητας και του οράματος του, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Vadim Romanov, αγοράζει το Berengaria για να το  επαναφέρει στην παλιά του αίγλη, μετατρέποντας το ξανά σε ένα κοσμοπολιτικό προορισμό στην καρδιά του Τροόδους». «Η αναβίωση του Berengaria είναι για εμάς ένα έργο σεβασμού για το παρελθόν και υπόσχεση για το μέλλον», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του έργου, Ανδρόνικος Σπύρου, εξήγησε ότι το 2021 αποκαταστάθηκαν όλα τα τμήματα του κτιρίου που είχαν καταρρεύσει, επισκευάστηκε ως ένα σημείο η οροφή και κατεδαφίστηκαν ετοιμόρροπα στοιχεία που αποτελούσαν μεταγενέστερες προσθήκες, με τη σύμφωνο γνώμη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.  Το 2022, συνέχισε, ξεκίνησε η αναστύλωση του κτιρίου, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να καταστεί στατικά ασφαλισμένο.

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, εντός του 2024 αναμένεται να εξασφαλιστεί η πολεοδομική άδεια και η άδεια οικοδομής, για τα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης του κτιρίου, που θα ολοκληρωθούν περί το τέλος του 2026.

Η επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας, Μαρία Ακκελίδου, σημείωσε ότι βασική επιδίωξη και στόχος του σχεδιασμού είναι η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και η προστασία της υφιστάμενης χλωρίδας και πανίδας.

«Με την προσεκτική ένταξη των νέων κτιρίων και κατασκευών στο χώρο, αποφεύγεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εκκοπή δέντρων, τα κτίρια ακολουθούν την υφιστάμενη τοπογραφεία χωρίς να την αλλοιώνουν και ο σχεδιασμός γίνεται με απλές μορφές και υλικά που συνάδουν και εντάσσονται αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο», πρόσθεσε.

Στους πρωταρχικούς στόχους περιλαμβάνεται, συνέχισε, η επιτυχής συντήρηση και η επαναφορά του ιστορικού κτιρίου στην αρχική του μορφή και αίγλη.

Εκ μέρους του διαχειριστή, Thanos Hotels and Resorts, ο Διευθύνων Σύμβουλος Θάνος Μιχαηλίδης είπε πως ένα μοναδικό θέρετρο, μετά από αρκετές δεκαετίες, καταφέρνει να βγει από την αφάνεια και αποκτά εκ νέου ζωή, ξυπνώντας νοσταλγικές αναμνήσεις και δημιουργώντας νέες εικόνες και εμπειρίες.

«Δίνουμε και πάλι πνοή στο πάλαι πότε στολίδι του Προδρόμου, το ξενοδοχείο Berengaria, ένα μύθο που ξαναγεννιέται – ένα έργο με σύγχρονο σχεδιασμό και εγκαταστάσεις, που θα προσφέρει αναβαθμισμένες επιλογές για φιλοξενία και χαλάρωση στο βουνό, συνδυάζοντας τις ανάγκες του σήμερα με την αυθεντικότητα του χθες», συμπλήρωσε.  

Οι υποσχέσεις και οι ελπίδες που ναυάγησαν στο παρελθόν σήμερα παίρνουν σάρκα και οστά, ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Προδρόμου, Νεόφυτος Νεοφύτου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του από την υλοποίηση του έργου.

Λέγοντας ότι η περιοχή του Τροόδους βρίσκεται υπό παρακμή και μαστίζεται από την αστυφιλία, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως, με την αναβίωση του ξενοδοχείου και την δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων που θα λειτουργήσουν λόγω της παρουσίας του Berengaria, «είμαστε σίγουροι ότι θα δούμε ξανά το Τρόοδος να αναζωογονείται».

Δειτε Επισης

Ενώπιον Γ. Παναγιώτου η σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία, επίσπευση διαδικασίας ζητούν ΣΕΚ-ΠΕΟ
Άρχισε η διαδικασία ανανέωσης αδειών εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων-Όλες οι πληροφορίες
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών
Στην Κύπρο ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3,3%
Στην Κύπρο η συνάντηση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας στο 7ο Cyprus HealthCare Conference
Smart Solutions και οι νέες δυνατότητες για τους Οργανισμούς στο «Cisco Experience»
Μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία στη καρδιά της Λευκωσίας
Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης: Ανάγκη εκσυγχρονισμού της συλλογικής σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία
Έρχεται νέα υπερσύγχρονη υπεραγορά Αλφαμέγα στο Παραλίμνι-Όλες οι πληροφορίες