Powered by

Θολό σκηνικό και νόμισμα με δύο όψεις ο αντίκτυπος της κρίσης στο Ισραήλ στον τουρισμό

Τους κραδασμούς από τον απόηχο της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Ισραήλ βιώνει η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου και δη ο ξενοδοχειακός τομέας.

Παρά το γεγονός ότι οι πληρότητες των καταλυμάτων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή, κάτι που πριν μία εβδομάδα ήταν ένδειξη για συνέχεια και τον Νοέμβριο, τώρα τα δεδομένα έρχονται να διαφοροποιηθούν.

Δεδομένο επίσης είναι ότι το Ισραήλ, αποτελεί για την Κύπρο και την οικονομία της χώρας τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουρισμού, είτε λόγω της μικρής απόστασης είτε και της έντονης κινητικότητας των κρουαζιερόπλοιων. Ήδη, μεγάλες εταιρείες που προσφέρουν ταξίδια με κρουαζιερόπλοιο και περιλαμβάνουν, τόσο το Ισραήλ όσο και την Κύπρο, έχουν αναστείλει προσωρινά τις προσεγγίσεις τους στην περιοχή, βρίσκοντας «καταφύγιο» στη Λεμεσό.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης, μετέφερε την εικόνα που επικρατεί στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αυτή τη στιγμή, οι πληρότητες κυμαίνονται γύρω στο 80% τον Οκτώβριο, οι οποίες είναι αρκετά ικανοποιητικές για την εποχή, τόνισε μεταξύ άλλων.

Όπως εξήγησε, επικρατούν διάφορων επιπέδων τάσεις μεταξύ των τουριστών, όπου την μια επιμηκύνουν τις διακοπές τους και από την άλλη, κάνουν σκέψεις να αλλάξουν τα σχέδια τους. «Είναι ένα μείγμα καταστάσεων. Είναι ο κόσμος που έμενε στα ξενοδοχειακά μας καταλύματα και αποφάσισε να παρατείνει τις διακοπές του, αναμένοντας μια αποκλιμάκωση της κατάστασης. Άλλοι διέκοψαν τις διακοπές τους για να επιστρέψουν. Άλλοι που είχαν προγραμματισμένες διακοπές, φαίνεται πως κάνουν δεύτερες σκέψεις», ανέφερε.

«Χειρόφρενο» στην ανοδική πορεία

Άμεσα πάντως, και με τα όσα έχει ενώπιον του ο ΠΑΣΥΞΕ, είναι νωρίς για να έχουμε μία πλήρη εικόνα των επιπτώσεων της κατάστασης στο Ισραήλ. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου, αναμένεται να διαταραχθεί η καλή και ανοδική φετινή πορεία του τουρισμού.

Ο κ. Ρουσουνιδης εξήγησε ότι «oι πολύ καλές πληρότητες του Οκτωβρίου, που έκτιζαν μια καλή προοπτική ή αν θέλετε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τον Νοέμβριο για μια ουσιαστική εισροή τουριστών, φαίνεται ότι προς το παρόν επηρεάζεται. Αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κινδυνολογούμε».

Αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία της Κύπρου καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμη μία πρόκληση, ωστόσο, τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο είναι εκεί και εντείνονται. Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τα αυξημένα εργατικά κόστη, έρχονται να υπενθυμίσουν τα κενά που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια

«Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές. Τώρα δυστυχώς κάθε έξι μήνες έχουμε νέες προκλήσεις. Ευελπιστούμε ότι ο τουριστικός τομέας και η ξενοδοχειακή βιομηχανία θα επιδείξουν την ανθεκτικότητα τους», σημείωσε.

Το μήνυμα του ΠΑΣΥΞΕ είναι ότι παρά την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη γειτονιά της Κύπρου, και τον μικρό αριθμό των ακυρώσεων, δεν πρέπει να επικρατήσει ο πανικός.

«Δεν θέλουμε να πανικοβάλουμε τις αγορές και τους εταίρους μας. Οι ακυρώσεις δεν είναι πάρα πολλές, αλλά υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Σίγουρα όταν υπάρχει μια τέτοια κατάσταση στην περιοχή μας δεν είναι ό,τι καλύτερο», υπέδειξε ο κ. Ρουσουνίδης.

Δειτε Επισης

Τα αποτελέσματα της Τρ. Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο-Κέρδη €133 εκατ., αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Βαραίνει τις εταιρείες το κόστος χρηματοδότησης-Τα έξοδα του 2023 και ποιες βγήκαν κερδισμένες
Χρ. Πατσαλίδης: Πολλά τα θέματα που μας απασχολούν στην ΚΤΚ, ευελπιστούμε σε συνεργασία των κομμάτων
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Έξυπνοι μετρητές: Κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή για να μην χαθεί η χρηματοδότηση των 35 εκατ. ευρώ
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
Άρχισε η διαδικασία ανανέωσης αδειών εγγραφής αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων-Όλες οι πληροφορίες
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών
Στην Κύπρο ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3,3%