Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Εξοικονομήσεις από τη μετατροπή των φαρμακείων σε Κέντρα Υγείας

Σε ένα νέο περιβάλλον καλούνται να λειτουργήσουν οι επαγγελματίες της Φαρμακευτικής βιομηχανίας. Οι απαιτήσεις των πολιτών αλλάζουν.

Το ίδιο και οι ανάγκες που προκύπτουν, ιδιαίτερα με την έξαρση των ιώσεων και τη εμφάνιση υγειονομικών κρίσεων. Το φαρμακείο μπορεί να γίνει ένα κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας και όχι μόνο να διευκολύνει τους πολίτες για τους οποίους είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς τους, αλλά και να εξοικονομήσει τεράστιους πόρους του Δημοσίου που διατίθενται στο σύστημα υγείας.

Κρατικοί αξιωματούχοι και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς συνομίλησαν στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Φαρμακοποιών και διερεύνησαν τις προκλήσεις και τις προοπτικές από την μετατροπή των φαρμακείων της γειτονιάς σε κέντρα υγείας. Υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται μερικές ιατρικές υπηρεσίες εντός του φαρμακείου;

Τις θέσεις τους ανέλυσαν οι Πλούταρχος Γεωργιάδης, Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ιωάννης Κκολός, Φαρμακοποιός και Προϊστάμενος Διεύθυνσης Μετεγκριτικών Διαδικασιών και Κλινικών Δοκιμών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας,  Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και Δρ. Παναγιώτης Πέτρου, Ανώτερος Λειτουργός, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. 

Εποχικοί εμβολιασμοί στα φαρμακεία της γειτονιάς

Ο Πλούταρχος Γεωργιάδης έκανε την αρχή λέγοντας ότι είναι σημαντική η επαγγελματική κατάρτιση του φαρμακοποιού, καθώς και η εξαγωγή υπηρεσιών που παρέχονται από το φαρμακείο. «Με την επιμόρφωση, ο φαρμακοποιός μπορεί να συμμετάσχει στον εποχικό εμβολιασμό» είπε θέτοντας το ως παράδειγμα. Τα φαρμακεία βοήθησαν στην εκτέλεση τεστ κορωνοϊού και αντιστοίχως, μπορούν να φανούν χρήσιμα για ιώσεις υπό έξαρση όπως γρίπη Α και στρεπτόκοκκο, είπε. Εξάλλου, συμπλήρωσε, ο φαρμακοποιός με την κατάρτιση που διαθέτει μπορεί να βοηθήσει στις ελλείψεις φαρμάκων με αντικατάσταση του ίδιου σκευάσματος με ένα αντίστοιχο άλλης εταιρείας. Τόνισε, ωστόσο, τη σημασία που έχει να εναρμονιστούν οι νομοθεσίες με τα σημερινά δεδομένα και να υπάρξουν περισσότερα κονδύλια για κάλυψη των αναγκών.

Νομοθετική ρύθμιση και ευελιξία

Ο Ιωάννης Κκολός εστίασε στο γεγονός ότι η νομοθεσία που σχετίζεται με το ζήτημα είναι απαρχαιωμένη και πως η μόνη κινητικότητα που υπήρξε, ήταν όταν η χώρα μας εντάχθηκε  στην ΕΕ. Κάποιες άλλες προσαρμογές που σημειώθηκαν, έγιναν για σκοπούς υλοποίησης του ΓεΣΥ, είπε και εισηγήθηκε την ύπαρξη ενός σαφούς πλαισίου και μια νομοθετικής ρύθμιση αυτών των υπηρεσιών αλλά και ευελιξία ώστε να καθορίζεται η εν λόγω ρύθμιση. Ρύθμιση, η οποία, όπως είπε, θα δίνει το στίγμα της εξέλιξης του επαγγέλματος. «Είμαστε σε κάποια κομβικά σημεία στην Κύπρο. Ο ρόλος του φαρμακοποιού ανελίχθηκε, ειδικά την περίοδο της COVID-19. Η συνεισφορά των φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς είναι σημαντική και μέσω προγραμμάτων μπορούν να διατηρηθούν και να ανανεωθούν και να υπάρξουν κι άλλα προγράμματα για υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρονται στα φαρμακεία», ήταν η θέση του. Μέσω τέτοιων ενεργειών, συμπλήρωσε, υπάρχει όφελος για την κοινωνία και ταυτόχρονα γίνεται εξοικονόμηση πόρων.

«Να μην πηγαίνουμε μόνο για τα φάρμακά μας»

Ο Μάριος Κουλούμας σχολίασε αρχικά το γεγονός, πως η Κύπρος είναι τυχερή από την άποψη ότι υπάρχει επάρκεια στο θέμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. «Υπάρχουν πέραν των 500 φαρμακείων και σε κάθε γειτονιά υπάρχει και ένα φαρμακείο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι ασθενείς αισθάνονται άνετα με τον φαρμακοποιό. «Ο φαρμακοποιός βρίσκεται σε κάθε γειτονιά και είναι από τα μεγάλα επιτεύγματα του ΓεΣΥ» δήλωσε. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ΟΣΑΚ συμφώνησε με την εισήγηση όπως οι φαρμακοποιοί εκτελούν περισσότερες υπηρεσίες, προς όφελος του πολίτη.

«Θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος αν το φαρμακείο αξιοποιείται μόνο για να παίρνουμε τα φάρμακα μας. Να αρχίσουμε να βλέπουμε πλέον πιο πλατιά, μέσα από το ΓεΣΥ. Ο φαρμακοποιός προσφέρει πάρα πολλά ευεργετήματα όσο αφορά στην παροχή υγείας. Το είδαμε με τα rapid test και θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται και εμβολιασμοί στα φαρμακεία», ανέφερε. Καταλήγοντας, ο κ. Κουλούμας τόνισε το πόσο ωφέλιμο είναι να παρέχονται στα φαρμακεία υπηρεσίες υγείας σαν ένα κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας. «Θα εξοικονομήσει πάρα πολλούς πόρους στο σύστημα υγείας», είπε, συμφωνώντας με τα υπόλοιπα μέλη του πάνελ.

Ο ΟΑΥ αναβαθμίζει το ρόλο του φαρμακοποιού

Ο Δρ. Παναγιώτης Πέτρου είπε πως ο ΟΑΥ επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο του φαρμακοποιού και να του δώσει μια άλλη υπόσταση. «Η επιδίωξη είναι όπως αυξηθούν οι αρμοδιότητες τους, ειδικά στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», είπε, προμηνύοντας πιο έντονη κινητικότητα από πλευράς του Οργανισμού στο επόμενο διάστημα. «Ο ΟΑΥ είναι σε ένα «βρεφικό» στάδιο και όταν κλείσουν τα πιο σημαντικά μέτωπα από άποψης εύρους θέλουμε να δούμε πώς θα κατευθύνουμε κι άλλους ασθενείς στο φαρμακείο», δήλωσε. Έδωσε επίσης το παράδειγμα των εμβολιασμών συμφωνώντας έτσι με τους προλαλήσαντες.  Αναφορά έγινε από τον Δρ.Πέτρου και σχετικά με την πολυφαρμακία, θέμα, σχολίασε, που ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά και εξετάζει διάφορους τρόπους αντιμετώπισής του.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Χρίστος Πέτρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Δειτε Επισης

Μεγάλο ενδιαφέρον του επιχειρείν στην ετήσια γενική συνέλευση του Invest Cyprus
Στην ECM Partners η Πολυκλινική Υγεία-Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών η διαχείριση
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων στο Πανεπιστήμιο Νέαπολις Πάφος
Με επιτυχία τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης: «Explore Cyprus: Beyond the City» του Παν. UCLan Cyprus
ΙδΕΚ: Έντονη κυπριακή παρουσία στο φεστιβάλ καινοτομίας SLUSH
Ο ΟΚΥπΥ στηρίζει έμπρακτα τα άτομα με αναπηρίες
Η ORB Communications βοηθά τον Όλαφ να βρει το παντοτινό του σπίτι
H πλήρης σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ-Ο πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη
Μ. Χατζημανώλη: Ως σημαντικό κράτος σημαίας δίνουμε έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια
Ο νέος πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου ανοίγει τα χαρτιά του στο InBusinessNews