Μίλτος Μιχαηλάς: Στόχος η επανένταξη στον κυπριακό τραπεζικό τομέα
06:35 - 18 Ιανουαρίου 2023
Για την μεγάλη απόφαση που έλαβε να αποχωρήσει έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια από την Bank of Sydney και να επιστρέψει στην Κύπρο, μιλά στο InBusinessNews o επί σειρά ετών CEO της τράπεζας, Μίλτος Μιχαηλάς.
Ο κ. Μιχαηλάς δεν αποκρύβει πως επαναπατρίζεται με στόχο την επανένταξή του στον κυπριακό τραπεζικό τομέα, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως έχει ήδη προβεί σε κάποιες συζητήσεις.
Κληθείς να σχολιάσει πως βλέπει σήμερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας μας, Μίλτος Μιχαηλάς σημειώνει πως στρατηγικά η Κύπρος προχωρεί σε μια καλή πορεία, έχει ωστόσο χρόνο και δρόμο για να πετύχει περαιτέρω βελτιώσεις.
Διαβάστε εδώ: Ο Μίλτος Μιχαηλάς αποχωρεί από την Bank of Sydney
Έπειτα από μια πολυετή παρουσία στην Αυστραλία και διατελώντας επί σειρά ετών διευθύνοντας σύμβουλος της Bank of Sydney, πήρατε την μεγάλη απόφαση να επιστρέψετε στην Κύπρο. Πώς προέκυψε αυτή η απόφαση;
Είναι πραγματικότητα πως έχω καταλήξει σε συμφωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, έχουν ενημερωθεί όλοι, και η αποχώρησή μου γίνεται σε φιλικό πλαίσιο. Η Bank of Sydney έχει μεγαλώσει και διαθέτει μία αρκετά δυνατή ομάδα, τα πάει πολύ καλά και υπάρχει μια πολύ καλή σχέση, τόσο με το Δ.Σ. όσο και με τους διάφορους τοπικούς ρυθμιστές.
Διαβάστε ακόμα:
- Χ. Παπαέλληνας: Μαζί με τα malls, να κρατηθούν οι εμπορικοί δρόμοι
- Στο απόγειο το ενδιαφέρον αγοραστών για χωράφια και οικόπεδα
- Φεύγει από pr:partners η Joanna Κασουλίδου-«Κάθε τέλος, νέα αφετηρία»
Αποφασίσαμε, λοιπόν, πως είναι μια καλή ώρα για να συμβεί αυτό και ζήτησα απλώς να παραμείνω μερικούς μήνες ακόμη για να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση. Για να αντιληφθείτε, παρά την έκπληξη και τη λύπη που προκάλεσε στο Δ.Σ. η απόφασή μου να αποχωρήσω, αφού ήταν κάτι που δεν περίμεναν, μου είπαν ότι προτίθενται να διοργανώσουν αποχαιρετιστήρια δεξίωση.
Όσον αφορά το γιατί έλαβα αυτή την απόφαση, μέχρι να επιστρέψω στην Κύπρο το καλοκαίρι θα έχω συμπληρώσει επτά χρόνια στην Αυστραλία, όπου η οικογένεια δεν είχε ακολουθήσει. Τα παιδιά μου σπούδασαν στο εξωτερικό και τώρα προκύπτουν άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις.
Δεν μπορούμε παρά να μην ρωτήσουμε για το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα με τον επαναπατρισμό σας. Θα σας δούμε σε κάποια θέση στον τραπεζικό τομέα;
Σίγουρα, από την ώρα που έχω ενημερώσει εδώ και καταλήξαμε σε μία συμφωνία, πλέον βλέπω την επιστροφή. Έχω ήδη κάνει κάποιες συζητήσεις, αλλά να μου επιτρέψετε να μην αναφέρω ονόματα προς το παρόν. Ο στόχος είναι η επιστροφή στην Κύπρο και η επανένταξή μου στον κυπριακό τραπεζικό τομέα.
Πριν μεταβείτε στην Αυστραλία, ήσασταν για χρόνια μέλος του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ασχολούμενος κατά κύριο λόγο με το asset management. Ποια σύγκριση θα μπορούσε να γίνει μεταξύ των τραπεζικών συστημάτων των δύο χωρών;
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η καριέρα στο asset management τότε, σίγουρα δεν ήταν αυτό που φαντάστηκα. Η ευκαιρία που μου δόθηκε από την Bank of Sydney ήταν από μία εταιρεία που προχωρούσε αρκετά καλά, και μάλιστα σε μία αγορά με προηγμένη τεχνολογία.
Το πλαίσιο, το νομικό και οικονομικό, είναι παρόμοιο με το κυπριακό, απλά πιο σύγχρονο. Οπόταν η απόφαση τότε ήταν αν θα συνέχιζα σε μία καριέρα στο asset management ή στην επόμενη φάση του τραπεζικού τομέα.
Πώς βλέπετε σήμερα τον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο;
Είναι μία δύσκολη ερώτηση από την άποψη ότι η Κύπρος πέρασε τραυματικά το 2013 από μία κρίση που ξεκίνησε πολύ πιο πριν. Οι νόμοι που διέπουν το όλο σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα εντός του συστήματος αλλά και στην κουλτούρα του κόσμου, αφού επέτρεπαν διάφορες χαλαρώσεις, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν και στους ισολογισμούς.
Η κάθε κρίση δημιουργεί τις τάσεις για αλλαγή. Η Κύπρος θεωρώ ότι ακολούθησε τις αλλαγές. Πιστεύω ότι η κάθε κρίση είναι μία ευκαιρία. Η Κύπρος στρατηγικά προχωράει σε μία καλή πορεία. Τα λάθη βέβαια στο τέλος τα πληρώνει ο καταναλωτής. Η Κύπρος έχει χρόνο και δρόμο για να πετύχει περαιτέρω βελτιώσεις.