Μ. Ζαβός: Με αμείωτη ένταση η ζήτηση ακινήτων από ξένους αγοραστές

Την εκτίμησή του ότι αναμενόμενες ανακατατάξεις δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το κυπριακό real estate, εκφράζει στο InBusinessNews, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου εταιρειών Δ. Ζαβός, Μιχάλης Δ. Ζαβός

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», ο κ. Ζαβός υποδεικνύει ότι ο τομέας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ξένη αγορά και κυρίως από επενδυτές που προέρχονται από χώρες οι οποίες δεν επηρεάζονται από την οικονομική κρίση, όπως για παράδειγμα, χώρες της Μέσης Ανατολής, Ισραήλ, ακόμη και Ρωσία.

«Παρά το αυξανόμενο κόστος κατασκευής ο τομέας των κατασκευών θα συνεχίσει να κινείται θετικά και το 2023. Η ζήτηση ακινήτων από ξένους, κυρίως αγοραστές αναμένεται να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς όπως το 2022» τονίζει, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμα: 

Σχολιάζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται ο τομέας, ο κ. Ζαβός αναφέρει ότι η Κύπρος, και ειδικότερα η Λεμεσός, σε σύγκριση με άλλους κοσμοπολίτικους προορισμούς, διατηρεί ανταγωνιστικές τιμές, με αποτέλεσμα να υπάρχει το περιθώριο για περεταίρω αυξήσεις.

Με θετικό πρόσημο το real estate το 2023

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα των κατασκευών για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Το 2023 αναμένεται να είναι ένα έτος με πολλές ανακατατάξεις. Παρ’ όλες όμως τις αναμενόμενες ανακατατάξεις δεν νομίζω πως η κυπριακή κτηματαγορά θα επηρεαστεί, και αυτό γιατί κατά πρώτο, είναι μια πολύ μικρή και ευέλικτη οικονομία και κατά δεύτερο, δεν εξαρτάται πλήρως από τη ντόπια αγορά, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό από την ξένη.

Και όταν αναφέρομαι για ξένη αγορά, εννοώ αγοραστές ή επενδυτές, οι οποίοι προέρχονται από χώρες που δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την οικονομική κρίση, όπως για παράδειγμα από την Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, ακόμη και την Ρωσία, η οποία παραμένει μια σταθερή αγορά για την κυπριακή κτηματαγορά.

Παρά το αυξανόμενο κόστος κατασκευής ο τομέας των κατασκευών θα συνεχίσει να κινείται θετικά και το 2023.

Η ζήτηση ακινήτων από ξένους κυρίως αγοραστές αναμένεται να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς όπως το 2022, και αυτό, γιατί η Κύπρος παραμένει ένας ασφαλής προορισμός που παρέχει μια υψηλή ποιότητα ζωής με πολλά πλεονεκτήματα.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις με τις οποίες, κατά την εκτίμησή σας, θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κλάδος; 

Αυτό που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ανάπτυξης γης και κατασκευών, είναι ο περιορισμός σε δάνεια και υποχρεώσεις σε τραπεζιτικά ιδρύματα, αφού το κόστος χρηματοδότησης αναμένεται να αυξηθεί δραματικά κατά το 2023.

Από την άλλη πλευρά, δηλαδή  των αγοραστών, δημιουργείται περισσότερη ανάγκη σε επενδύσεις ακινήτων, αφού ο ψηλός πληθωρισμός και τα χαμηλά ή ανύπαρκτα κατατεθηκά επιτόκια ευνοούν τις επενδύσεις σε ακίνητα.  Είναι αναμενόμενο πως οι ψηλές πληθωριστικές τάσεις θα οδηγήσουν την αξίας των χρημάτων αρνητικά κάτι που σίγουρα ευνοεί την αγορά ακινήτων.

Αυτό είναι σημαντικά για τους Κύπριους, οι οποίοι διατηρούν αποταμιεύσεις σε μετρητά και τα οποία δεν τους δίδουν καμία απόδοση, εν αντίθεση με τα ακίνητα τα οποία σήμερα προσφέρουν μέχρι και 8% απόδοση.

Περιθώρια περαιτέρω αυξήσεων 

Ο κατασκευαστικός τομέας δέχεται έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτές οι αυξήσεις εκτιμάτε ότι θα συνεχιστούν ή οι τιμές θα ξεκινήσουν να μειώνονται;

Ο κατασκευαστικός τομέας δέχεται έντονες πληθωρικές πιέσεις, αλλά από την άλλη η αυξημένη ζήτηση και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα ακίνητα έναντι άλλων επενδύσεων ευνοούν την αύξηση και την ζήτηση ακινήτων, κάτι που σπρώχνει την κτηματαγορά να κινείται ανοδικά.

Η Κύπρος παραμένει ακόμη σε λογικά πλαίσια σε σχέση με τις τιμές ακινήτων έναντι πολλών ευρωπαϊκών χωρών ή αν θέλετε έναντι πολλών κοσμοπολίτικων ευρωπαϊκών πόλεων, εάν τις συγκρίνουμε με την Λεμεσό.

Συγκριτικά η Κύπρος έναντι χωρών όπως το Ισραήλ, η Αγγλία, η Γαλλία, το Ντουμπάι και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, θεωρείται ακόμη ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν περιθώρια περεταίρω αύξησης. 

Ο Όμιλος εταιρειών Δ. Ζαβός

Τι να αναμένουμε από τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποια έργα θα παραδοθούν, αλλά και γενικότερα ποιοι οι στόχοι σας; 

Ο Όμιλος μας για το 2023 θα συνεχίσει την δημιουργία και κατασκευή νέων καινοτόμων έργων με κύριο άξονα τον επενδυτή.

Μετά τα δύο επιτυχημένα προγράμματά μας, το «Ζήτα Κατοικία» και «Ζήτα Επένδυση» , ο Όμιλος μας δημιούργησε ένα άλλο πρωτοποριακό σχέδιο που αποτείνεται σε επενδυτές, κύπριους και ξένους, με την ονομασία «Buy To Let» δηλαδή «Αγόρασε για να Ενοικιάζεις».

Τα αυξανόμενα  ενοίκια, κυρίως στην Λεμεσό, ευνοούν το σχέδιο αυτό, αφού η απόδοση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 8%. 

Επιπλέον, το 8% είναι η ανατίμηση του κεφαλαίου της επένδυσης από την αύξηση της αξίας του ακινήτου.

Ένα απλό παράδειγμα είναι πως το πιο πάνω πρόγραμμα περιλαμβάνει διαμερίσματα των 2 υπνοδωματίων σε κύριες περιοχές της Λεμεσού με τιμή πώλησης μεταξύ €250,000 και €300,000 και με  ετήσιο εισόδημα €20,000 (€1,700 μηνιαίως) και €24,000. (€2,000 ευρώ μηνιαίως) αντίστοιχα.

Ο Όμιλος μας προγραμματίζει μέσα στο 2023 την ανάπτυξη έξι νέων έργων:

  • Το ZAVOS BEL AIR MAINSIONS στην περιοχή Αγίου Αθανασίου, Λεμεσός.
  • Το ZAVOS LA MAISON COURT στη περιοχή Γερμασόγειας, Λεμεσός.
  • To ZAVOS PANIOTIS RESIDENCES στη περιοχή Γερμασόγειας, Λεμεσός.
  • Το ZAVOS ATLANTIS COURT στη περιοχή Sporting Club, Λεμεσός.
  • Το AQUA PARK ANNEX ( 61 διαμερίσματα) στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας, Λεμεσός.
  • Συγκρότημα 100 διαμερισμάτων σε περιοχή της  Λάρνακας.

Συνεχίζουμε επίσης την ολοκλήρωση άλλων τεσσάρων έργων στη Λεμεσό και ενός στον Πρωταρά στην επαρχία Αμμοχώστου, πλείστα από τα οποία κοντεύουν σύντομα να γίνουν SOLD OUT.

Τέλος στην ναυαρχίδα των έργων μας και στο στολίδι της Κύπρου το Limassol Del Mar,  στο οποίο διαθέτουμε ένα πάρα πολύ μικρό αριθμό ετοίμων διαμερισμάτων τα οποία αναζητούν τους τελευταίους και προνομιακούς ενοίκους τους.

Δειτε Επισης

Altamira Real Estate: Ετοιμοπαράδοτες κατοικίες και διαμερίσματα σε Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο
AstroBank: Επενδυτικές ευκαιρίες σε Πάφο, Αμμόχωστο και Λευκωσία
Κατεδαφίζεται το Estella Hotel, ανεγείρεται το Global Tower... Γραφειακή ανάπτυξη στη θέση του ξενοδοχείου (pics)
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο καλοκαιρινό Open Day της Altamira Real Estate-Ανάρπαστα τα 44 διαμερίσματα
Αγορά κατοικίας: Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο
BBF: Εδραιώνει την παρουσία της και στον τομέα των εμπορικών ακινήτων της Κύπρου
Ria Court 87: Ο Όμιλος Πανίκκος Λειβαδιώτης επεκτείνει την γκάμα των ακινήτων του
«Built to Rent» και πολεοδομικά κίνητρα γίνονται ακόμη πιο ελκυστικά-Οι τροποποιήσεις που ενέκρινε το Υπουργικό
Στον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας οι θέσεις και εισηγήσεις των developers
Pafilia Property Developers και Minthis resort έκλεψαν τις εντυπώσεις στο Reflect festival