Powered by

Wall Street: Επιφυλακτική άνοδος εν αναμονή του πληθωρισμού

Να δώσουν συνέχεια στα κέρδη του 2023 επιχειρούν οι δείκτες της Wall Street  με τους αγοραστές να έχουν και σήμερα το προβάδισμα, αν και οι επενδυτές κινούνται επιφυλακτικά εν αναμονή της νέας μέτρησης του πληθωρισμού αύριο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 33.842 μονάδες με άνοδο 0,4% ή 140 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,6% στις 3.942 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που σημειώνει άνοδο 0,5% στις 10.809 μονάδες.

Στην κορυφή της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται η Dow Inc με άλμα 2,2% και από κοντά ακολουθούν Microsoft και Homedepot με +2%,  ενώ Walgreens Boots Alliance και Nike ενισχύονται κατά 1,4%.

Αντίθετα, πιέσεις δέχεται η Salesforce που υποχωρεί κατά 1,5%, η Verizon υποχωρεί κατά 1% και η Merck κατά 0,95%. 

Προς το παρόν το νέο έτος έχει φέρει ένα μίνι ράλι ανακούφισης στην Wallς, ειδικά σε κλάδους που θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου όπως η τεχνολογία - η οποία βρέθηκε σε κλοιό ρευστοποιήσεων στο σύνολο του 2022. Ενδεικτικό είναι ότι ο Nasdaq έρχεται από ένα σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων, χτες με κέρδη 1%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, κυρίως ενόψει της σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων του 4ο τριμήνου του 2022, η οποία ξεκινά ουσιαστικά την Παρασκευή με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, καθώς πλήθος αναλυτών έχουν προειδοποιήσει ότι οι εκτιμήσεις παραμένουν εξαιρετικά υψηλές.

Παράλληλα, ο παράγοντας Fed συνεχίζει να συνιστά το βαρόμετρο για την ψυχολογία της αγοράς, με τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία να έχουν αναθερμάνει - για ακόμα μία φορά - τις ελπίδες ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα περιορίσει τις επιθετικές κινήσεις. 

Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα έχει και η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Δεκέμβριο που θα δημοσιευτεί αύριο, με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι θα δείξει ακόμα μία αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

"Πιστεύω ότι συνιστά μία πρόκληση να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε πότε η Fed θα αρχίσει τελικά να μειώνει τα επιτόκιά της", επισημαίνει ο Matthew Palazzolo, αναλυτής στην Bernstein Private Wealth Management.

Όπως εξηγεί, "υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι όταν τα επιτόκια αρχίσουν να μειώνονται θα έρθουν καλύτερες ημέρες για την αγορά. Αλλά είτε αυτό γίνει το 2024 είτε στα τέλη του 2023, η παρούσα φάση - στα μέσα Ιανουαρίου - είναι απλώς μια πολύ δύσκολη κατάσταση".

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Charles Schwab, το 2022 o μεγάλος δείκτης της Wall Street ο S&P 500 είχε τις περισσότερες ημέρες διακυμάνσεων άνω του 1% από το 2008 της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης έκλεισε με +/-1% σε 120 ημέρες συναλλαγών του 2022, ενώ το 2008 που "ταρακούνησε" τις παγκόσμιες αγορές οι αντίστοιχες συνεδριάσεις ήταν 130.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί