Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Τουρκία: Μείωσε ξανά το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα

Σε μείωση του επιτοκίου της τουρκικής λίρας, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, παρά τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού που έχει ανέλθει στο τρομακτικό ποσοστό του 80% και εξακολουθεί να κινείται υψηλότερα.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως μειώνει το επιτόκιο μίας εβδομάδας στο 12%, από 13%, αποδίδοντας την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, παγκοσμίως, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση υπογραμμίζει την έντονη επικέντρωση των Τούρκων πολιτικών στην οικονομική ανάπτυξη, εννέα μήνες πριν από τις γενικές εκλογές για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον μιας ήττας.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις στην Τουρκία αρχίζουν να επιβραδύνονται.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε ανοιχτά την οικονομική ανάπτυξη με κάθε κόστος, ενώ απέρριψε την χρήση συμβατικών οικονομικών και πιστεύει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τη μείωση των επιτοκίων.

"Είμαι οικονομολόγος. Ο πληθωρισμός δεν είναι ένας οικονομικός κίνδυνος που δεν μπορεί να ξεπεραστεί", δήλωσε ο Ερντογάν στην αμερικανική τηλεόραση αυτή την εβδομάδα.

"Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν χώρες που αισθάνονται ότι απειλούνται από πληθωρισμό, ακόμη και 8 ή 9%. Έχουμε 80%, και στη χώρα μου, τα ράφια δεν είναι άδεια στις αγορές», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα