Αλλάζει όψη μία ιστορική συνοικία της Λεμεσού
07:15 - 08 Ιουνίου 2022
Ως ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα υλοποιηθούν εκτός του κέντρου της Λεμεσού χαρακτηρίζεται η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, για την οποία υπεγράφη συμφωνία από τον Δήμο.
Η πρόταση πραγματεύεται τη δημιουργία μίας αλληλουχίας υπαίθριων διαμορφώσεων και δημόσιων χώρων προκειμένου η ανάπλαση να διαδραματίσει έναν ξεχωριστό ρόλο για την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Λεμεσού.
Παράλληλα, ο όλος σχεδιασμός διασφαλίζει και αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του παραδοσιακού ιστού του οικισμού της Αγίας Φύλας, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Διαβάστε επίσης:
Θεματοφύλακας της εργασιακής ειρήνης, ήξερε να σβήνει φωτιές η Ζέτα
Έσπαζε αυγά χωρίς να προκαλεί συγκρούσεις μεταξύ καταστηματαρχών
Α. Γιασεμίδης: Ιδανική πύλη για επενδυτικά ταμεία από Ινδία η Κύπρος
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση του έργου ανέρχεται στα €2.887.257,81.
Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τους Σωκράτη Στρατή -Μαρία Χατζησωτηρίου – AA & U For Architecture, Art and Urbanism, ενώ την κατασκευή του έργου ανέλαβε η AN.C Constructions Ltd.
Διαβάστε εδώ: Νέα όψη αποκτά το ιστορικό κέντρο της Αγίας Φύλας
Το νέο πρόσωπο
Όπως αναφέρεται στο περιοδικό «Εν οίκω» του Δήμου Λεμεσού, το έργο χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα άρχισε η υλοποίηση της πρώτης.
Στην πρώτη φάση, τα έργα εκτείνονται από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και γύρω από την εκκλησία της Παναγίας Χρυσαϊφυλιώτισσας, για να καταλήξουν στο δυτικό άκρο του χώρου στάθμευσης της εκκλησίας.
Βασική ιδέα στον σχεδιασμό της πρότασης ήταν ο ευρύτερος χώρος να μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικούς τρόπους και σενάρια, σε διαφορετικά σενάρια, σε διαφορετικές ώρες και μέρες του χρόνου, εξυπηρετώντας κατά περιόδους ποικίλες χρήσεις.
Η πρόταση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία δημόσιων χώρων και υποδομών διαφόρων ποιοτήτων.
Ανάμεσά τους, χώροι χρήσεων κοινής ωφέλειας, συστηματοποίηση του τρόπου παροχής δημόσιων υπηρεσιών, διαχείριση της κυκλοφορίας οχημάτων, ανασχεδιασμός των δαπεδοστρώσεων, διαμόρφωση του ορίου μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, δημιουργία χώρων πρασίνου και ανάδειξη της συλλογικής και ατομικής μνήμης των κατοίκων μέσα από σημειακές παρεμβάσεις.
Οι δημόσιοι χώροι χωροθετούνται μέσα από μία στρατηγική διασποράς, έτσι ώστε να εξυπηρετούν από τη μία τις ανάγκες των διαφόρων γειτονιών (όπως Πάνω και Κάτω Γειτονιά) και από την άλλη να ενθαρρύνουν την προσέλκυση νέων χρήσεων και νέων κατοίκων.
Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα δίκτυο δημόσιων χώρων με ξεχωριστό ρόλο και χαρακτήρα, έτσι ώστε όλοι μαζί να υποστηρίζουν μία σύγχρονη καθημερινότητα μέσα σε έναν παραδοσιακό ιστό.
Κεντρική πλατεία
Σύμφωνα με το περιοδικό του Δήμου Λεμεσού, στην κεντρική πλατεία του οικισμού, περιμετρικά του χώρου της εκκλησίας, προτείνεται η δημιουργία μίας αλυσίδας από τέσσερις δημόσιους χώρους.
Γραμμικός δημόσιος χώρος
Η φυσιολογική κλίση του εδάφους αξιοποιείται για τη δημιουργία χώρου εκδηλώσεων κατά μήκος της οδού Μαυροκορδάτου, ο οποίος υποστηρίζεται από μία ξύλινη εξέδρα, κινητή υποδομή σκηνής
και χώρο αποδυτηρίων στα δυτικά.
Δεύτερος δημόσιος χώρος στο δυτικό άκρο της εκκλησίας
Η κατασκευή με φυτεύσεις επιδιώκει τον επαναπροσδιορισμό του χώρου εισόδου προς την εκκλησία, ενώ το σύστημα δαπεδοστρώσεων διευρύνει τα όρια του αξιοποιήσιμου δημόσιου χώρου.
Χώρος πρασίνου
Η βασική λειτουργία του πάρκου πρασίνου στη βορειοδυτική περιοχή του πυρήνα, στη συμβολή των οδών Αναστασιάδη και Μιχαήλ Κάσιαλου ενδυναμώνει διάφορες χρήσεις, όπως περιοδική χρήση αγοράς, κυλικείο και χώρο εκτόνωσης για παιδιά.
Ένα γραμμικό μεταλλικό στέγαστρο οργανώνει τον χώρο στον άξονα Βορρά – Νότου. Κάθετα σε αυτό, δημιουργούνται παράλληλα πλατώματα που ενσωματώνονται ομαλά στο ανάγλυφο του φυσικού εδάφους. Το στέγαστρο ενσωματώνει βοηθητικές χρήσεις υποστήριξης του πάρκου, όπως ένα μικρό κυλικείο, τουαλέτα και αποθηκευτικούς χώρους για τα στέγαστρα της αγοράς.
Εκκλησάκι Αγίου Ιωάννη
Ο δημόσιος χώρος γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη πεζοδρομείται, έτσι ώστε να αναδειχθεί η μικρή εκκλησία που βρίσκεται στο ανατολικό του άκρο.
Ο υπαίθριος χώρος διαμορφώνεται ως κήπος της εκκλησίας με δημόσια πρόσβαση και οργανώνεται με τη χωροθέτηση ενός ξύλινου σκιάστρου, το οποίο υποστηρίζει μία πορεία προς την είσοδο της εκκλησίας.
Ο κήπος οργανώνεται με σειρά από ψηλά δέντρα, θάμνους και λουλούδια, σε συνδυασμό με μικρά καθίσματα για θέαση και ξεκούραση.