Νέα όψη αποκτά το ιστορικό κέντρο της Αγίας Φύλας

InBusinessNews  20/01/2022 16:00
Νέα όψη αποκτά το ιστορικό κέντρο της Αγίας Φύλας

Νέα όψη αποκτά το ιστορικό κέντρο της Αγίας Φύλας

InBusinessNews  20/01/2022 16:00

Υπογράφτηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Λεμεσού και την εταιρία A.N. Christou Properties & Construction Limited το συμβόλαιο για τα κατασκευαστικά έργα της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας.

Το έργο είναι συνολικής αξίας €2.887.258 πλέον ΦΠΑ και η χρηματοδότηση του θα γίνει από την κεντρική κυβέρνηση και το Δήμο Λεμεσού σε ποσοστό 80/20 αντίστοιχα. Τα κατασκευαστικά έργα που θα καλύψουν  την ευρύτερη περιοχή νότια και βόρεια του Ιερού Ναού Παναγίας Xρυσαφυλιώτισσας, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την αναμόρφωση με πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας, την βελτίωση και εξωραϊσμό των προσόψεων όλων των παρακειμένων  διατηρητέων  κατοικιών, την εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτροφωτισμού και νέου αστικού εξοπλισμού. Επίσης περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις και επιδιορθώσεις πεζοδρομίων, υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, δημιουργία χρήσεων οι οποίες θα προσελκύουν και θα εξυπηρετούν τους πολίτες, καθώς επίσης και μέτρα σωστότερης κυκλοφοριακής διαχείρισης της ευρύτερης  περιοχής  Αγίας Φύλας.

Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να αρχίσουν εντός του επόμενου μήνα και θα διαρκέσουν 20 μήνες.
 

agiafylaypografes2

Σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμαρχος Λεμεσού δήλωσε και τα εξής:

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Αγία Φύλα, την μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό συνοικία του Δήμου Λεμεσού. Μετά από πολλά χρόνια αναμονής, ξεκινά το έργο που περίμεναν, που ήθελαν, που απαιτούσαν οι κάτοικοι της Αγίας Φύλας, το έργο που θα αλλάξει την όψη της ιστορικής αυτής συνοικίας της Λεμεσού.
 

agiafylaypografes3

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, θέσαμε ένα μείζονα πολιτικό στόχο:  την αναβάθμιση των συνοικιών της πόλης μας και τη βελτίωση των συνθηκών καθημερινής διαβίωσης δεκάδων χιλιάδων δημοτών μας. Να φέρομε μια, από πολλά χρόνια αναμενόμενη, πνοή ανάπτυξης σε κάθε συνοικία της πόλης μας και να θέσουμε με αυτό τον τρόπο τη Λεμεσό σε μια νέα πορεία ισόρροπης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

Αυτός ο στόχος δεν έμεινε μια απλή εξαγγελία, αλλά έγινε, γίνεται πράξη. Ο Δήμος μας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Υπηρεσίες του, με όραμα, με σκληρή δουλειά και με πείσμα, κόντρα στις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων χρόνων εξαιτίας της πανδημίας, προχωρήσαμε σε σχεδιασμό, βήμα με βήμα, έργο με έργο, της υλοποίησης αυτού του στόχου. Κατά τη διάρκεια της 5-ετίας που πέρασε, ολοκληρώσαμε όλα τα έργα της προηγούμενης περιόδου συγχρηματοδότησης, αξίας πέραν των €22 εκατομμυρίων, και ξεκινήσαμε νέα έργα για τις συνοικίες συνολικού προϋπολογισμού πέραν των €16 εκατομμυρίων ευρώ. Έργα όπως:

  • Ο Χώρος Εκδηλώσεων Συνοικισμού Αγίας Φύλας   
  • Το Γήπεδο Αετού στην οδό Σπερχειού            
  • Η Περιβαλλοντική Γειτονιά Ομόνοιας – Ζακάκι         
  • Η Περιβαλλοντική Γειτονιά Αγίου Σπυρίδωνα            
  • Η Ανάπλαση Πάρκου Αγίου Γεωργίου Χαβούζας      
  • Η Περιβαλλοντική Γειτονιά Αγίου Νικόλα     
  • Η Ανάπλαση πάρκου οδού Γκογκέν στο Ζακάκι         
  • Δύο Skate Parks, στον Άγιο  Νικόλα και στο Ζακάκι 
  • Η δημιουργία νέου πάρκου στη συνοικία Αποστόλου Ανδρέα δίπλα από το γήπεδο του ΑΕΤΟΥ και η αναβάθμιση 4 ακόμα υφιστάμενων περιφερειακών πάρκων.
  • Και ασφαλώς η Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας, που αποτελεί και το κορυφαίο ίσως έργο της προσπάθειας μας.

agiafylaypografes4

Το έργο αυτό έχει στόχο να προσδώσει μια νέα όψη, στο κέντρο της Αγίας Φύλας, μιας περιοχής ξεχωριστής σημασίας με τα δεκάδες διατηρητέα, και θα δημιουργήσει χώρους ενδιαφέροντος για τους κατοίκους της περιοχής και για τους επισκέπτες. Μέσα από τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί επιδιώκεται ο επαναπροσδιορισμός του χώρου,  η δημιουργία ενός χώρου που να αποτελέσει, ένα πόλο έλξης αστικών λειτουργιών, και να προσδώσει ταυτότητα στο κέντρο του οικισμού, να καταστεί η περιοχή σημείο αναφοράς και επίκεντρο κοινωνικών και άλλων δραστηριοτήτων.»

Ο Δήμαρχος Λεμεσού ευχαρίστησε τους Μελετητές του έργου, Αρχιτεκτονικό γραφείο «Σωκράτης Στρατής -Μαρία Χατζησωτηρίου & Riccardo Urbano», τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού, τα αρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τα Τμήματα Πολεοδομίας και Οικήσεως όπως επίσης και τους ημικρατικούς οργανισμούς και τις άλλες υπηρεσίες του δημοσίου που εμπλέκονται στο έργο.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας