Α. Γιασεμίδης: Ιδανική πύλη για επενδυτικά ταμεία από Ινδία η Κύπρος

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Κύπρου-Ινδίας γύρω από τα επενδυτικά ταμεία γίνονται ολοένα και ισχυρότερες, διαπιστώνει ο πρόεδρος του CIFA Ανδρέας Γιασεμίδης, ο οποίος διαβλέπει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews με αφορμή το Cyprus Business Summit India 2022, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Μουμπάι, ο κ. Γιασεμίδης υποδεικνύει ότι μέσα από τις παρουσιάσεις που έγιναν στο στοχευμένο ακροατήριο και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που ακολούθησαν, δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθούν τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ειδικά ως έδρα για επενδυτικά ταμεία.

Διαβάστε εδώ: Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως κέντρου διαχείρισης επενδυτικών ταμείων

Όπως τονίζει ο κ. Γιασεμίδης, η Κύπρος αποτελεί την ιδανική πύλη για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα κόμβο για επενδύσεις σε τρίτες χώρες, ανάμεσα τους και η Ινδία, για την οποία πλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι προοπτικές διανοίγονται διάπλατα.

Διαβάστε επίσης: 

Θεματοφύλακας της εργασιακής ειρήνης, ήξερε να σβήνει φωτιές η Ζέτα 

Έσπαζε αυγά χωρίς να προκαλεί συγκρούσεις μεταξύ καταστηματαρχών 

Αλλάζει όψη μία ιστορική συνοικία της Λεμεσού

«Η ινδική αγορά έχει τεράστιες προοπτικές και η αποδοχή των κυπριακών επενδυτικών ταμείων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του CIFA, «μας επέτρεψε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για να προσελκύσουμε επενδυτές από την Ινδία, κάτι που ήδη αποφέρει καρπούς». 

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας και τα πρώτα μηνύματα από το Συνέδριο Cyprus Business Summit India 2022;

Μετά από τη διετία της πανδημίας, η επίσκεψη μας στην Ινδία στα πλαίσια του Συνεδρίου, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Μέσα από τις παρουσιάσεις που έγιναν στο στοχευμένο ακροατήριο και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που ακολούθησαν, είχαμε τη ευκαιρία να αναπτύξουμε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού και ειδικά ως έδρα για Επενδυτικά Ταμεία. Η ινδική αγορά έχει μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω συνέργειες, αφού η Κύπρος μπορεί να καταστεί η δίοδος για επενδύσεις στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά και αντίστροφα, και μέσα από το Φόρουμ διαφάνηκε πως υπάρχει η διάθεση για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα.

Τι είδους επαγγελματίες από την Ινδία παρακολούθησαν το Συνέδριο και πώς βρήκατε το ενδιαφέρον τους;

Το συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι μεγάλων χρηματοοικονομικών οργανισμών της χώρας, διαχειριστές κεφαλαίων, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και διευθυντικά στελέχη από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με τα επενδυτικά ταμεία. Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Κύπρου-Ινδίας γύρω από τα Επενδυτικά Ταμεία γίνονται ολοένα και ισχυρότερες, αφού η αναγνώριση της Κύπρου ως διεθνές κέντρο αυξάνεται διεθνώς.

Γιατί η Κύπρος είναι μια καλή επιλογή για Επενδυτικά Ταμεία από την Ινδία. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ειδικά για την αγορά της Ινδίας;

Η Κύπρος αποτελεί την ιδανική πύλη για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα κόμβο για επενδύσεις σε τρίτες χώρες, ανάμεσα τους και η Ινδία για την οποία πλέον οι προοπτικές διανοίγονται διάπλατα. Παράλληλα, η γεωστρατηγική της θέση καθιστά την Κύπρο ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για οργανισμούς που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή. Ως μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, η Κύπρος προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα στους επενδυτές αλλά και πρόσβαση σε μία αγορά με περισσότερα από 500 εκατ. πολίτες.

Ο τομέας των συλλογικών επενδύσεων, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τους Οργανισμούς Συλλογικών και Εναλλακτικών Επενδύσεων και για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων. Σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος εγκαθίδρυσης και λειτουργίας των επενδυτικών οργανισμών, η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα απόλυτα ανταγωνιστικό σημείο εισόδου στην ελεγχόμενη αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη.

Πόσο σημαντική για την Κύπρο είναι η ανακατάταξη από το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας σε Χώρα Κατηγορίας 1 για σκοπούς του Κανονισμού 5 του SEBI (Foreign Portfolio Investors); Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

Το Διάταγμα που εξέδωσε το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας, με βάση το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία πλέον κατηγοριοποιείται ως χώρα «Κατηγορίας Ι» για σκοπούς του Κανονισμού 5 (a) (aiv) των Κανονισμών SEBI οι οποίοι αφορούν τα ξένα χαρτοφυλάκια επενδυτών άνοιξε νέες προοπτικές συνεργασίας οι οποίες ήδη έχουν λειτουργήσει ευεργετικά.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, επαρκώς εποπτευόμενα Επενδυτικά Ταμεία αλλά και μη εποπτευόμενα Ταμεία των οποίων όμως ο Διαχειριστής (investment manager) εποπτεύεται, υπάγονται σε πιο χαλαρές απαιτήσεις ΚΥC (Know Your Client) και σε μεγαλύτερα όρια συναλλαγών ενώ επιτρέπεται να επενδύουν και σε εξερχόμενες άμεσες επενδύσεις (ODIs).

Όπως προαναφέραμε, η ινδική αγορά έχει τεράστιες προοπτικές και η αποδοχή των κυπριακών επενδυτικών ταμείων μας επέτρεψε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για να προσελκύσουμε επενδυτές από την Ινδία, κάτι που ήδη αποφέρει καρπούς. 

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά