Powered by

Τα σχέδια της Ζέτας κράτησαν όρθια την αγορά εργασίας στην πανδημία

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε για επιχειρήσεις και εργαζομένους μια άνευ προηγουμένου σκληρή δοκιμασία, αφού οι οικονομικές προεκτάσεις της ήταν εξαιρετικά επώδυνες.

Η συνοχή του κοινωνικού ιστού δοκιμάστηκε, η αγορά εργασίας βρέθηκε υπό κλοιό ασφυκτικών πιέσεων, αναγκάστηκε να κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα νερά. Στο γεμάτο αβεβαιότητα, αγωνία και φόβο ζοφερό σκηνικό που δημιούργησε η πανδημία, εξόχως καθοριστικός για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης και της διατήρησης της μέγιστης δυνατής ισορροπίας, υπήρξαν ο ρόλος και η συμβολή της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Μέσα από τα ειδικά σχέδια που υπό τις οδηγίες και εποπτεία της ως πολιτικής προϊσταμένου, το Υπουργείο Εργασίας διαμόρφωσε, είχε διοχετευθεί μέχρι τις αρχές του 2022 για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων συνολικό ποσό που πλησίαζε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

«Η σημαντική αυτή στήριξη σημαίνει ότι η κυπριακή οικονομία εξέρχεται της πανδημικής κρίσης με πολύ λιγότερα προβλήματα, γεγονός που ήδη αντικατοπτρίζεται στη σημαντικά μειωμένη ανεργία και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωνε η Ζέτα Αιμιλιανίδου σε συνέντευξή της που είχε δημοσιευθεί  στην έκδοση του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου, «Πρωταγωνιστές: Άνθρωποι και Επιχειρήσεις στην Πρώτη Γραμμή κατά της Πανδημίας», τον Δεκέμβριο του 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ζέτα έφερε τις Κυριακές και διεύρυνε το ωράριο των καταστημάτων

Οι μεταρρυθμίσεις της Ζέτας και αυτές που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει

Η Ζέτα όπως την έζησε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου μιλά για τη Ζέτα

Έλεγε αναλυτικά στη συνέντευξή της η Ζέτα Αιμιλιανίδου:

Κανείς χωρίς εισόδημα

Με το ξέσπασμα της πανδημίας εστιάσαμε στις επείγουσες ενέργειες για προστασία πρωτίστως της υγείας αλλά και στη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ώστε να μην μείνει κανένας χωρίς εισόδημα και να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις. Για την επίτευξη αυτών των στόχων εφαρμόστηκαν και υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας ειδικά σχέδια, τα οποία αναπροσαρμόζονται σε μηνιαία βάση μετά από κοινωνικό διάλογο. Σημαντική παράμετρος κατά την υλοποίησή τους ήταν η δέσμευση και η νομική υποχρέωση για όλες τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις ότι δεν θα προβαίνουν σε απολύσεις για λόγους που δεν αιτιολογούν κάτι τέτοιο άνευ προειδοποιήσεως.

Στο σύνολό τους τα ειδικά σχέδια που εφαρμόστηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Αύγουστο του 2021 έχουν επιδράσει καθοριστικά στη συγκράτηση της ανεργίας σε πιο χαμηλά επίπεδα από ό,τι είχε προβλεφθεί από την Κομισιόν και το ΔΝΤ, ενώ προσέφεραν πολύ ουσιαστική στήριξη σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που διαφορετικά θα βρίσκονταν είτε στην ανεργία είτε με μειωμένα ή χωρίς καθόλου εισοδήματα.

Ποιοι και πόσοι στηρίζονται

Ο αριθμός των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που στηρίζονται διαφοροποιείται μήνα με τον μήνα ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και τα δεδομένα που υπάρχουν λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης. Ως εκ τούτου, τον πιο πρόσφατο μήνα για τον οποίο έχουμε ολοκληρωμένα στοιχεία, που ήταν ο περασμένος Αύγουστος, στηρίχθηκαν πολύ στοχευμένα μόνο κάποιοι τομείς που συνέχιζαν να επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την πανδημία, όπως ο τουριστικός.

Συνολικά όμως, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα έχει στηριχθεί η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, εργαζομένων και αυτοτελώς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, με ποσό που υπερβαίνει τα €800 εκατομμύρια. Στηρίχθηκαν πέραν των 220.000 εργαζομένων και ανέργων, 25.000 επιχειρήσεων και 22.000 αυτοτελώς εργαζομένων προσώπων ως προς τις απολαβές των εργοδοτουμένων ή και μη απασχολούμενων προσώπων.

Ειδικότερα για τους άνεργους που είχαν εξαντλήσει τους έξι μήνες ανεργιακού επιδόματος εντός του 2020 ή και κατά τους πρώτους μήνες του 2021, με σχετικό ειδικό σχέδιο είχε επεκταθεί η περίοδος καταβολής του ανεργιακού από τους έξι μήνες μέχρι και για 18 επιπρόσθετους για 10.100 περίπου πρόσωπα.

Χαμηλά η ανεργία

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η Κύπρος ήταν δεύτερη μεταξύ των 27 κρατών - μελών ως προς το ποσοστό των εργαζομένων που έτυχαν στήριξης μέσα από τα ειδικά σχέδια. Η σημαντική αυτή στήριξη σημαίνει ότι η κυπριακή οικονομία εξέρχεται της πανδημικής κρίσης με πολύ λιγότερα προβλήματα, γεγονός που ήδη αντικατοπτρίζεται στη σημαντικά μειωμένη ανεργία και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ορθότητα των κυβερνητικών πολιτικών καταμαρτυρείται πρωτίστως από τα δεδομένα, αφού η ανεργία ακολουθεί μια συνεχή πτωτική πορεία, με τα τελευταία στοιχεία Ιουλίου 2021 να προβλέπουν το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε από το 2009.

Αγκαλιάστηκε το SupportCY

Το δίκτυο SupportCY ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του συγκροτήματος της Τράπεζα Κύπρου και πολύ σύντομα αγκαλιάστηκε από επιχειρήσεις του τόπου και από υπουργεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και απλούς πολίτες. Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 με τρεις επιχειρήσεις και περιλαμβάνει σήμερα ως μέλη πέραν των 130 εταιρειών και οργανισμών.

Απέκτησε σημαντική δυναμική μέσα στην κοινωνία με την παρουσία του συνεταιρισμού να ενισχύεται συνεχώς και από ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που αποδεικνύουν καθημερινά ότι σε περιόδους που μοιάζουμε ευάλωτοι μπορούμε να γίνουμε δυνατοί και να στείλουμε το μήνυμα πως οι συνεργασίες, οι ανιδιοτελείς πράξεις και οι κοινές δράσεις μπορούν να αντισταθμίσουν την όποια δύσκολη στιγμή.

Με τη δύναμη του εθελοντισμού

Μια από τις πρώτες πολύ σημαντικές δράσεις που ανέλαβαν το δίκτυο SupportCY και η οργάνωση Reaction σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και άλλους φορείς ήταν η δημιουργία κινητών συνεργείων για εξυπηρέτηση όσων δεν μπορούσαν να μετακινηθούν από την οικία τους και δεν είχαν υποστηρικτικό περιβάλλον για να προμηθεύονται τα απαραίτητα αγαθά.                   

Για τον σκοπό αυτό η Τράπεζα Κύπρου είχε παραχωρήσει και εξοπλίσει κατάλληλα κέντρο υποστήριξης, από το οποίο συντονιζόταν η όλη προσπάθεια. Θεωρώ ότι αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες ενδυναμώνουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο λαός προς αντιμετώπιση της πανδημίας, δίνοντας σε όλους τη δύναμη και την πίστη πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Την ίδια στιγμή, η δραστηριότητα του δικτύου SupportCY αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών για αντιμετώπιση κάθε είδους πρόκλησης, ιδιαίτερα σε αγαστή συνεργασία με τους κρατικούς και δημόσιους φορείς.

Ως Κυβέρνηση στηρίζουμε και επιδιώκουμε αυτού του είδους τις συνέργειες που μόνο θετικά αποτελέσματα έχουν, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας τον εθελοντισμό ως έναν ενεργό τρόπο παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Δειτε Επισης

Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία
Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%