Η Ζέτα έφερε τις Κυριακές και διεύρυνε το ωράριο των καταστημάτων

Η Κύπρος θρηνεί από χθες το βράδυ τον χαμό της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο ιατρικό κέντρο Υγεία στην Αθήνα όπου νοσηλευόταν από τις 16 Μαΐου. Είχε μεταφερθεί εκεί εσπευσμένα έπειτα από ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου το οποίο υπέστη και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρής υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. 

Παρά την πολυήμερη μάχη που έδωσε για τη ζωή, η Ζέτα Αιμιλιανίδου δεν τα κατάφερε. Έφυγε σε ηλικία 68 ετών για το μεγάλο ταξίδι, βυθίζοντας σε βαθύ πένθος ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. 

Διαβάστε εδώ: Ανείπωτη θλίψη...Έχασε την μάχη για τη ζωή η Ζέτα Αιμιλιανίδου 

Το έργο που αφήνει πίσω της η Ζέτα Αιμιλιανίδου τεράστιο και πολυεπίπεδο. Το κυριότερο, καθολικά αναγνωρίσιμο... Ένα δημόσιο πρόσωπο, μια υπουργός την τελευταία περίπου δεκαετία, η οποία απόπνεε τον σεβασμό όλων, έχαιρε της εκτίμησης άπαντων. Είτε συμφωνούσαν είτε διαφωνούσαν μαζί της. 

Διαβάστε εδώ:  

Μία από τις πιο κομβικές αλλαγές στο λιανικό εμπόριο, η οποία δημιούργησε νέα δεδομένα, επιτεύχθηκε επί υπουργίας της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, ενώ βρισκόταν στο πηδάλιο του Υπουργείου Εργασίας, επιτεύχθηκε διόρθωση της στρέβλωσης, η οποία διαχώριζε τους καταστηματάρχες σε δύο κατηγορίες, δίνοντας πλέον το δικαίωμα σε κάθε καταστηματάρχη να παραμένει ανοιχτός.

Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΥΛΕ: Αποτελεσματική, αθόρυβη επαγγελματίας και σπουδαία η Ζέτα

Απτά οφέλη από τις Κυριακές
Εκτός από άμεσα οφέλη για τον καταναλωτή και αύξηση στην επισκεψιμότητα και στους τζίρους των επιχειρήσεων, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δημιούργησε ιδιαίτερα θετικές οικονομικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και τα εργασιακά δρώμενα.

Πέραν των χιλιάδων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, εκτιμάται ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων κάθε Κυριακή προκύπτει €1 εκατ. όφελος για την οικονομία, είτε από μισθούς εργαζομένων, είτε μέσω συνεισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο ΦΠΑ.

Εξάλλου, η Κυριακή θεωρείται η δεύτερη πιο εμπορική μέρα για τα καταστήματα, μετά το Σάββατο.

Με βούλα δικαστηρίων
Παρόλο που ως υπουργός Εργασίας επιχείρησε αρκετές φορές να φέρει κανονισμούς ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής για τη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, εντούτοις πάντοτε οι συζητήσεις οδηγούνταν σε ναυάγιο.

Ωστόσο, έπειτα από απόφαση Επαρχιακού Δικαστηρίου, τον Μάρτιο του 2016, κρίθηκε αντισυνταγματικό άρθρο της νομοθεσίας του 2006 που ρυθμίζει το ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων, δικαιώνοντας ταυτόχρονα υπεραγορά, η οποία παρέμεινε ανοιχτή στις 3 Ιανουαρίου 2016.

Έκτοτε και μετά την έκδοση απόφασης υπέρ της Χ.Α. Παπαέλληνας Εμπορική Λτδ, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων δεν ρυθμίζεται νομοθετικά.

Εφόσον το επιλέξουν, τα γενικά καταστήματα (υπεραγορές, καταστήματα λιανικού εμπορίου κλπ.) παραμένουν ανοιχτά τόσο τις Κυριακές όσο και τα απογεύματα της Τετάρτης και του Σαββάτου.

Εξάλλου, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 ότι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για το ωράριο των καταστημάτων τον Μάιο του 2015 είναι αντισυνταγματικός και βρίσκεται σε ασυμφωνία με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Ρυθμίζεται από μόνο του το λιανεμπόριο
Εδώ και έξι χρόνια το λιανικό εμπόριο ρυθμίζεται από τους ίδιους τους καταστηματάρχες.

Λίγα χρόνια μετά, η Βουλή αναγνώρισε το λάθος της, επιστρέφοντας στη Ζέτα Αιμιλιανίδου το δικαίωμα έκδοσης διατάγματος με στόχο τη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων.

Ωστόσο, η ίδια έκρινε ότι δεν υπήρχε οποιοσδήποτε λόγο να εκδώσει κανονισμούς ή διατάγματα, καθώς το ωράριο του λιανεμπορίου κατάφερε να ρυθμιστεί ουσιαστικά από μόνο του.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου διαπίστωσε ότι εκείνο που είχε εξέχουσα σημασία ήταν η πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, η αποζημίωση, αλλά και η επαρκής αμοιβή των εργαζομένων για υπερωρίες ή εργασία τις Κυριακές.

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων