Αλέξανδρος Σίνκα: Key player στο «East to Med data Corridor» η Κύπρος
06:35 - 03 Ιουνίου 2022
Ως ένα ιστορικό έργο, που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, χαρακτηρίζει το έργο «East to Med data Corridor»(EMC) ο εκτελεστικός διευθυντής της TTSA, Αλέξανδρος Σίνκα.
Διαβάστε εδώ: East to Med data Corridor: Το μεγαλεπήβολο έργο με άρωμα Κύπρου
Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Σίνκα υποδεικνύει πως με το EMC, η Ελλάδα θα καταστεί η πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολή σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων και προϊόντων περιεχομένου. Για να υπογραμμίσει περαιτέρω, ότι η Κύπρος γίνεται μέρος αυτής της λεωφόρου μεταφοράς δεδομένων και σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, συμμετέχοντας εξαρχής ως ένας από τους key players σε αυτό το σημαντικό διεθνές consortium.
Διαβάστε ακόμα:
Η Amazon ανεβάζει το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου στο...cloud
To πολυτελές Amanti,MadeForTwo Hotel άνοιξε τις πόρτες του (pics)
Επιπρόσθετα, υποδεικνύοντας ότι το έργο έρχεται να συμπληρώνει και να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που διαθέτουν, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, ο εκτελεστικός διευθυντής της TTSA αναφέρεται στο τι πρακτικά αυτό σημαίνει για τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο, κάνοντας λόγο για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο χώρο της κυβερνο-ασφάλειας, των big data και στην ανάπτυξη Data Centers.
Πώς προέκυψε η ιδέα για το «East to Med data Corridor» και ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του έργου;
Εδώ και δεκαετίες αποτελούσε ανάγκη της αγοράς να βρεθεί μια εναλλακτική, μια συμπληρωματική, δίοδος για την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη με ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς δεδομένων.
Η αρχική ιδέα, λοιπόν, διαμορφώθηκε εδώ και αρκετά χρόνια και ήρθε να κουμπώσει απόλυτα με την ανάγκη της αγοράς για γρήγορη, χωρίς καθυστερήσεις, και ασφαλή μεταφορά δεδομένων. Βλέποντας παράλληλα την «μεγάλη εικόνα» σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει και η έννοια της «διπλωματίας των υποβρύχιων καλωδίων», που έχει κομβική σημασία και συμβάλει στη διαμόρφωση της γεωπολιτικής τάξης πραγμάτων, διαμορφώνοντας στρατηγικές εξωτερικής πολιτικής και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ψηφιακή αναβάθμιση.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια διαμορφώθηκε επιπλέον και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναβάθμιση των ψηφιακών δομών και της διεθνούς συνδεσιμότητας με άλλες Ηπείρους, ενώ πολλά ευρωπαϊκά κράτη ανέπτυξαν επίσης ένα αντίστοιχο όραμα για την ψηφιακή τους αναβάθμιση, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία έχει ήδη αρχίσει την ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών της και στοχεύει πλέον σε ένα αντίστοιχο όραμα στο πλαίσιο του Saudi Vision 2030.
Σε αυτό το πλαίσιο, η TTSA εργάστηκε εντατικά τα τελευταία δύο χρόνια για να δρομολογήσει αυτόν τον συμπληρωματικό ψηφιακό διάδρομο για σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη, διαθέτοντας 15ετή εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση σε έργα υποδομής για ανάπτυξη και αναβάθμιση του διαδικτύου και γνωρίζοντας όλα τα στάδια, από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση μεγάλων υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως ακριβώς είναι το East to Med data Corridor(EMC).
Όταν το έργο έφθασε σε βαθμό ωριμότητας ώστε να είναι σε θέση προχωρήσει στην υλοποίηση, η ΤΤSA ήλθε σε επαφή και συνεργάστηκε με τη ΔΕΗ, τη Cyta και την stc, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σαουδικής Αραβίας και με τραπεζικά ιδρύματα.
Στο πηδάλιο και των τριών εταιρειών είναι πολύ ικανά στελέχη με όραμα, που καταλαβαίνουν απόλυτα τα πλεονεκτήματα των διεθνών συνεργασιών και μπορούν να δουν πώς οι συνεργασίες είναι προς όφελος των εταιρειών που εκπροσωπούν αλλά και της χώρας τους.
Ταυτόχρονα, έγιναν επαφές σε κρατικό επίπεδο και διασφαλίστηκε η υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σαουδικής Αραβίας. Το γεγονός αυτό έγινε σαφέστατα αντιληπτό στο επιχειρηματικό και επενδυτικό φόρουμ μεταξύ της Ελλάδας και τη Σαουδικής Αραβίας που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στην Αθήνα.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα η υλοποίησή του έργου, αλλά και για την Κύπρο, δεδομένου άλλωστε ότι εκ των μετόχων του είναι και η CyTa;
Με το EMC, η Ελλάδα θα καταστεί η Πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολή σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων και προϊόντων περιεχομένου.
Η Κύπρος γίνεται μέρος αυτής της λεωφόρου μεταφοράς δεδομένων και σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη και συμμετέχει εξαρχής ως ένας από τους key players σε αυτό το σημαντικό διεθνές consortium.
Η Σαουδική Αραβία, με το EMC, μετατρέπεται σε έναν παγκόσμιο ψηφιακό κόμβο.
Πρόκειται για ένα ιστορικό έργο, που αξιοποιεί τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σαουδικής Αραβίας για να δημιουργήσει έναν απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας ταυτόχρονα τις τρεις χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία.
Ταυτόχρονα όμως το EMC συμπληρώνει και αναβαθμίζει τις υφιστάμενες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που διαθέτει, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα.
Ποιες χώρες θα καλύψει η συγκεκριμένη τεχνολογική αναβάθμιση και πώς θα επωφεληθούν οι πολίτες και ο επιχειρηματικός κόσμος;
Σε γενικές γραμμές ο «διάδρομος» που δημιουργείται θα καλύψει την Ευρασία. Σε αυτό το στάδιο δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο όσον αφορά στις χώρες από τις οποίες θα διέλθει το EMC. Επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις το προσεχές χρονικό διάστημα.
Επανέρχομαι όμως για να απαντήσω την ερώτησή σας στο γεγονός ότι το έργο αυτό συμπληρώνει και αναβαθμίζει τις υφιστάμενες τηλεπικοινωνιακές υποδομές που διαθέτει, τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό πρακτικά για τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο;
Επιγραμματικά θα αναφέρω:
- Την πρόσβαση σε γρηγορότερο, ασφαλέστερο και φτηνότερο ίντερνετ
- Τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και υποδομών για την ανάπτυξη data centers
- Την υλοποίηση μιας καίριας και απαραίτητης τεχνολογικής υποδομής πάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί ένα ολόκληρο ψηφιακό οικοσύστημα
- Και τέλος την επένδυση τόσο στην υποδομή της χώρας μεμονωμένα, όσο και την γενικότερη επένδυση του συγκεκριμένου κλάδου προς το εξωτερικό.
Άρα αδιαμφισβήτητα μιλάμε και για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στο χώρο της κυβερνο-ασφάλειας, των big data και στην ανάπτυξη Data Centers. Στην Ελλάδα για παράδειγμα η Microsoft κατασκευάζει τρία Data Centers στην Αττική και το EMC δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την ασφάλεια αυτών των Data Centers.
Επίσης, όσες περισσότερες επενδύσεις γίνονται σε υποθαλάσσια καλώδια που ενισχύουν και μεγεθύνουν τη συνδεσιμότητα και τη φύλαξη δεδομένων, τόσο πιο εύκολα μπορεί κανείς να επενδύσει στη δημιουργία και στη διάχυση δεδομένων και κατ' επέκταση περιεχομένου.
Το κόστος και η υλοποίηση
Ποιο είναι το κόστος της επένδυσης και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της;
Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του EMC κυμαίνεται γύρω στα 850 εκατομμύρια δολάρια. Η τελική συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων μετόχων του υποθαλάσσιου καλωδίου αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη Ιουλίου 2022.
Η κατασκευή του έργου πρόκειται να ξεκινήσει το προσεχές φθινόπωρο και αναμένεται το ΕΜC να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία το 4ο τρίμηνο του 2025.
Το όραμα της TTSA
Η TTSA ηγείται από ελληνικής πλευράς του έργου. Με ποιο όραμα το προσεγγίζει σε ό,τι αφορά την υλοποίησή του;
H TTSA είχε την ιδέα και προέβη στον αρχικό σχεδιασμό αυτού του φιλόδοξου έργου, ενώ μαζί με τους εταίρους της, ήταν η κινητήρια δύναμη για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας.
Βασίζεται σε έναν συνεταιρισμό με γερά θεμέλια και πρωταγωνιστές τον Αλέξανδρο Βλάχο, τον Νικόλαο Βλάχο και εμένα. Δημιουργήσαμε μια δυνατή ομάδα 30 περίπου στελεχών που αποτελούνται από μηχανικούς τηλεπικοινωνίων, νομικούς, οικονομολόγους, εμπορικούς κα. Μια ομάδα που στην πραγματικότητα μπορεί να διαχειριστεί περίπλοκα και πολύ-επίπεδα διεθνή τεχνολογικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα για να φέρει εις πέρας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου αυτού του βεληνεκούς.
Διαβάστε εδώ: Ποια είναι η TTSA που ηγείται του «East to Med data Corridor»
Βασική φιλοσοφία της TTSA είναι οι συνεργασίες με φορείς και παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην υλοποίηση ενός μεγάλου έργου. Με αυτό το πνεύμα προσεγγίζουμε τη συνεργασία μας με τους συνεταίρους μας σε αυτό το έργο, που όπως προανέφερα είναι η stc, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Σαουδικής Αραβίας, η ΔΕΗ και η Cyta.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η TTSA είχε μεν το όραμα εξαρχής για το σχεδιασμό του έργου αυτού, αλλά παράλληλα ανέλαβε πλήρως και το αντίστοιχο επιχειρηματικό ρίσκο που έχει επωμιστεί τα τελευταία δύο χρόνια για να μπορέσει να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επέτρεπαν να μετατραπεί το όραμά της σε αυτό το μεγάλο έργο που συζητάμε σήμερα και περνάει πολύ σύντομα σε στάδιο υλοποίησης.
Αναφορικά με την TTSA Cyprus, υπάρχουν πλάνα για έργα, είτε ιδιωτικά είτε μέσω του δημοσίου, που θα συμβάλουν στην τεχνολογική αναβάθμιση της Κύπρου;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η βασική μας φιλοσοφία είναι να δημιουργούμε συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, αλλά με τους κατάλληλους τοπικούς εταίρους.
Με αυτό το πνεύμα και σε συνεννόηση με εταίρους στη Σαουδική Αραβία, την Ελλάδα και την Κύπρο εξετάζουμε τις προοπτικές που παρουσιάζονται και στις τρεις χώρες, οραματιζόμαστε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε τις ιδανικές ομάδες, τους κατάλληλους εταίρους για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση του εκάστοτε έργου.
Στον πυρήνα της στρατηγικής και των αξιών μας, είναι να σχεδιάζουμε έργα που είναι αδιαμφισβήτητα επωφελή για την εκάστοτε χώρα στην οποία δραστηριοποιούμαστε και παράλληλα συνάδουν απόλυτα με το παγκόσμιο γίγνεσθαι και εξελίξεις.
Σε αυτό το στάδιο, αναγνωρίζουμε φυσικά τις επιχειρηματικές προοπτικές, εστιάζουμε όμως απόλυτα στο να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα διασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση του EMC.